Tarihten Kesitler
12 Eylül 1980 Askeri Darbesi
Bu konu başlığı altındaki önemli olaylar.
12 Eylül 1980 Askeri Darbesi
Kavram / Olay ile ilgili tarihi kayıtlar
98 Olay
0 Görüntülenme
11 Şubat
1981
Olay
İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı'nın Sanatçılar Hakkında Gıyabi Tutuklama Kararı
İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesi; Cem Karaca, Melike Demirağ ve Selda Bağcan'ın da aralarında bulunduğu sanatçılar hakkında yurt dışındaki faaliyetleri nedeniyle gıyabi tutuklama kararı çıkardı.
15.2B
14 Şubat
1981
Olay
Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda Değişiklik: Vatandaşlıktan Çıkarılma Düzenlemesi
Milli Güvenlik Konseyi, Türkiye aleyhine faaliyet gösteren ve yapılan çağrıya rağmen üç ay içinde yurda dönmeyen kişilerin Türk vatandaşlığından çıkarılmasını öngören yasa değişikliğini kabul etti.
15.5B
16 Şubat
1981
Olay
Behice Boran'ın 8 Yıl 9 Ay Hapis Cezasına Mahkum Edilmesi
Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Behice Boran, yurtdışında bulunduğu sırada gıyabında yargılanarak 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.
13.5B
16 Şubat
1981
Olay
Genelkurmay Sıkıyönetim Başkanlığı’ndan Abdullah Öcalan ve Kemal Burkay Dahil 45 Kişiye Yurda Dönüş Çağrısı
Genelkurmay Sıkıyönetim Askeri Hizmetler Koordinasyonu Başkanlığı, Abdullah Öcalan ve Kemal Burkay'ın da aralarında bulunduğu 45 siyasi ismin 19 Mart tarihine kadar Türkiye'ye dönmeleri için resmi çağrıda bulundu.
13.4B
24 Şubat
1981
Olay
Necmettin Erbakan ve MSP Yöneticilerinin Mahkum Edilmesi
Milli Selamet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, laikliğe aykırı faaliyetleri nedeniyle yargılandığı davada 4 yıl hapis ve 1 yıl 4 ay sürgün cezasına çarptırıldı.
19.3B
3 Mart
1981
Olay
İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı'nın Abdullah Baştürk Hakkındaki İşkence İddialarını Yalanlaması
İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Savcılığı, DİSK Genel Başkanı Abdullah Baştürk'e işkence yapıldığına dair iddiaların asılsız olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
19.7B
3 Mart
1981
Olay
MHP ve Yan Kuruluşları Soruşturması: 36 Cinayetin Aydınlatılması
Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından yürütülen MHP ve yan kuruluşlarına yönelik soruşturmalar kapsamında, geçmişe dönük toplam 36 siyasi cinayet aydınlatıldı.
20.0B
4 Mart
1981
Olay
74 Sanıklı Dev-Yol Davası'nın Başlaması
Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde 74 sanığın yargılandığı Devrimci Yol davası resmen başladı. Dava süreci, Türkiye'nin siyasi ve hukuki tarihinde önemli bir dönüm noktası teşkil etti.
15.3B
15 Mart
1981
Olay
Genelkurmay'dan Mehmet Ali Ağca ve 42 Kişiye Vatandaşlıktan Çıkarılma Uyarısı
Genelkurmay Başkanlığı, Mehmet Ali Ağca'nın da aralarında bulunduğu 43 firarinin 17 Mart tarihine kadar teslim olmamaları halinde Türk vatandaşlığından çıkarılacağını duyurdu.
16.6B
21 Nisan
1981
Olay
Uluslararası Af Örgütü Heyetinin Bülent Ecevit ile Görüşmesi
Uluslararası Af Örgütü heyeti, 12 Eylül askeri darbesi sonrası siyasi kısıtlamalar altındaki eski CHP lideri Bülent Ecevit ile görüşerek Türkiye’deki insan hakları ve demokrasi sürecini değerlendirdi.
36.4B
22 Nisan
1981
Olay
Kenan Evren’in Financial Times Gazetesine Verdiği Mülakat
Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Kenan Evren, Financial Times gazetesine verdiği mülakatta Türkiye’nin içine düştüğü istikrarsızlıktan ve kötü durumdan parlamenterleri sorumlu tuttu.
55.7B
30 Nisan
1981
Olay
Eski Bakan Hilmi İşgüzar'ın Yüce Divan Tarafından Mahkum Edilmesi
Eski Sosyal Güvenlik Bakanı Hilmi İşgüzar, Yüce Divan'da yargılandığı dava sonucunda silah kaçakçılığı ve görevini kötüye kullanma suçlarından suçlu bulunarak hapis cezasına çarptırıldı.
57.8B
22 Ocak
1980
Olay
TARİŞ Olayları ve İşçi Direnişi
Güvenlik güçlerinin TARİŞ işletmelerine girmek istemesiyle başlayan olaylarda 50 kişi yaralandı ve 600 işçi gözaltına alındı. İşçiler, haklarını savunmak için geniş çaplı bir direniş başlattı.
16.5B
31 Ocak
1980
Olay
1980 Tariş Olayları ve İşçi Direnişinin Sona Ermesi
Tariş işletmelerinde 22 Ocak'ta güvenlik güçlerinin müdahalesi ve kitlesel gözaltılarla tırmanan işçi direnişi sona erdi ve çalışanlar fabrikalarda yeniden işbaşı yaptı.
17.3B
8 Şubat
1980
Olay
1980 Tariş İşçi Direnişi ve Fabrika İşgalleri
Tariş işçileri, işletmenin çeşitli bölümlerini işgal ederek Çiğli İplik Fabrikası'nda barikatlar kurdu ve 1980 yılının başında Türkiye tarihinin en büyük işçi direnişlerinden birini başlattı.
17.2B