1961 Anayasası
Bu konu hakkındaki kayıtlar.
Görsel Arşiv
Tüm Kayıtlar
Milli Eğitim Bakanı İbrahim Öktem'in Din Eğitimi Açıklaması
Milli Eğitim Bakanı İbrahim Öktem, Türkiye'deki mevcut din eğitiminin ülkenin geleceği için büyük bir tehlike arz ettiğini belirterek laik eğitim sisteminin önemine dikkat çekti.
Türkiye'nin İlk Yasal Grevi: Bursa Belediye Otobüs İşletmesi Grevi
Bursa Belediyesi Otobüs İşletmesi’nde çalışan Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası üyesi 222 işçi, 1963 yılında yürürlüğe giren yeni çalışma yasalarının ardından Türkiye’nin ilk yasal grevini başlattı.
Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in Ordunun Siyasetten Çekilmesine Dair Açıklaması
Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin müdahale sonrası yönetimden el çekerek kendi asli görevlerine ve kışlasına dönme kararlılığı içinde olduğunu kamuoyuna ilan etti.
Ferit Melen'in Avrupa Birliği Açıklaması ve İzmir'de Temizlik İşçileri Grevi
Maliye Bakanı Ferit Melen Türkiye'nin Avrupa bütünleşmesindeki stratejik önemini vurgularken, İzmir'de temizlik işçileri çalışma koşullarını protesto etmek amacıyla yarım günlük iş bırakma eylemi yaptı.
1961 Yılında Yedi Yeni Siyasi Partinin Kuruluşu ve TİP'in Doğuşu
1961 seçimlerine katılma süresinin son gününde Yeni Türkiye Partisi ve Türkiye İşçi Partisi'nin de aralarında bulunduğu yedi yeni siyasi parti kuruldu; TİP’in liderliğine Avni Erakalın getirildi.
Cemal Gürsel'in Cumhurbaşkanlığı Adaylığı Hakkındaki Demeci
Cemal Gürsel, Alman gazetecilere verdiği demeçte cumhurbaşkanlığı makamı için parlamentonun değil milletin teklifini esas alacağını belirterek göreve hazır olduğunu ifade etti.
1961 Anayasası'nın Halkoyuna Sunulmasına İlişkin Kanun Kabul Edildi
Türkiye’de hazırlanan yeni anayasanın milletin onayına sunulmasını öngören kanun kabul edilerek halkoylaması sürecine geçildi. Bu karar, demokratikleşme yolunda önemli bir hukuki zemin oluşturdu.
Milletvekili Maaşlarının 4.500 Lira Olarak Belirlenmesi
Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin aylık ödenekleri 4.500 lira olarak kararlaştırıldı. Bu düzenleme, dönemin ekonomik şartları ve kamuoyu tepkileriyle siyasi tarihte önemli bir yer edindi.
27 Mayıs Sonrası İlk Büyük İşçi Mitingi: Eskişehir Buluşması
27 Mayıs 1960 darbesinin ardından düzenlenen ilk büyük işçi mitingi, binlerce işçinin katılımıyla Eskişehir’de gerçekleştirilerek Türk sendikacılık tarihinde yeni bir dönemin kapılarını araladı.
Nispi Temsil Sistemini Getiren Milletvekili Seçim Kanunu’nun Kabulü
Türkiye Büyük Millet Meclisi, nispi temsil sistemini esas alan yeni Milletvekili Seçim Kanunu'nu kabul ederek seçimlerde adaleti sağlamayı ve küçük partilerin temsil edilmesini amaçlayan tarihi bir adım attı.