27 Mayıs 1960 Askeri Müdahalesi
Bu konu hakkındaki kayıtlar.
Görsel Arşiv
Tüm Kayıtlar
TBMM Tahkikat Komisyonu'nun Kurulması ve İsmet İnönü'nün Tarihi Uyarısı
TBMM'de CHP ve basını soruşturmak amacıyla Tahkikat Komisyonu kuruldu. İsmet İnönü, bu baskıcı tutumun tehlikeli olduğunu belirterek iktidarı 'Sizi ben de kurtaramam' sözleriyle uyardı.
Ankara ve İstanbul'da Üniversitelerin Bir Ay Süreyle Kapatılması
Ankara ve İstanbul'da artan öğrenci hareketleri ve siyasi gerginlikler nedeniyle üniversiteler bir ay süreyle kapatılarak eğitime ara verildi ve bölgede sıkıyönetim ilan edildi.
555K Eylemi: Ankara Kızılay Meydanı'nda İktidar Karşıtı Gösteriler
Ankara Kızılay Meydanı'nda toplanan gençler, Demokrat Parti iktidarına karşı 555K eylemini gerçekleştirerek Başbakan Adnan Menderes ve Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ı protesto etti.
27 Mayıs Darbesi Sonrası Türk Silahlı Kuvvetlerine Destek Mitingleri
27 Mayıs Darbesi'nin ardından 31 Mayıs 1960 tarihinde Aydın, Malatya, Adana ve Mersin gibi çeşitli illerde halk, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne destek amacıyla geniş katılımlı mitingler düzenledi.
27 Mayıs ve 28 Nisan Olayları Kayıplarının Anıtkabir'e Defni Kararı
Başbakan Cemal Gürsel, 28 Nisan olayları ve 27 Mayıs darbesi sırasında hayatını kaybedenlerin naaşlarının Anıtkabir çevresinde oluşturulacak şehitliğe defnedileceğini kamuoyuna açıkladı.
27 Mayıs Sonrası Hazineye Yardım Kampanyası ve Alyans Bağışları
27 Mayıs 1960 askeri müdahalesi sonrası ekonomik darboğazı aşmak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, evlilik yüzüklerini hazineye bağışlayarak ülke çapında bir dayanışma başlattı.
27 Mayıs Sonrası Hazineye Yardım Kampanyası (Alyans Bağışı)
27 Mayıs darbesi sonrası bozulan ekonomiyi düzeltmek amacıyla başlatılan kampanya kapsamında ordu mensupları ve halk, alyanslarını hazineye bağışlayarak büyük bir altın rezervi oluşturdu.
1960 Geçici Anayasası'nın Kabulü ve Milli Birlik Komitesi'nin Yetkilendirilmesi
27 Mayıs darbesi sonrası ilan edilen Geçici Anayasa ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin tüm hak ve yetkileri resmen Milli Birlik Komitesi'ne devredildi.
İsmet İnönü Hakkında Soruşturma Açılması ve Dokunulmazlığının Kaldırılması Talebi
İsmet İnönü'nün Başbakan Adnan Menderes'e yönelik ifadeleri nedeniyle savcılık soruşturma başlattı ve ana muhalefet liderinin yasama dokunulmazlığının kaldırılması talep edildi.
İsmet İnönü'nün Uşak Gezisi ve Çıkan Olaylar
Cumhuriyet Halk Partisi lideri İsmet İnönü'nün Uşak ziyareti sırasında çıkan olaylarda güvenlik güçleri halkı dağıtmak için müdahale etti ve Türkiye siyasi tarihinde gerilim tırmandı.