Türkiye'nin cezaevi tarihindeki en sancılı dönemlerden birinde, açlık grevlerinin 35. gününe ulaştığı bir süreçte, Eskişehir Özel Tip Cezaevi'nde bulunan 312 tutuklu ve hükümlü Nazilli ile Aydın'daki cezaevlerine nakledilmiştir. Kamuoyunda 'tabutluk' olarak da adlandırılan hücre tipi yerleşimin ve hak ihlallerinin protesto edildiği bu dönemde gerçekleşen sevkiyat, son derece ağır fiziksel koşullar altında icra edilmiştir.
Nakil işlemi sırasında yaşanan ihmaller ve elverişsiz koşullar nedeniyle iki tutuklu hayatını kaybetmiş, dört tutuklu ise ciddi şekilde yaralanmıştır. Bu trajik olay, dönemin cezaevi politikalarını ve mahkum haklarını yeniden ulusal ve uluslararası kamuoyunun gündemine taşımıştır. İnsan hakları örgütleri tarafından sert bir dille eleştirilen bu uygulama, Türkiye'nin yakın siyasi tarihindeki hak ihlalleri ve cezaevi krizleri listesine giren önemli hadiselerden biri olarak kayıtlara geçmiştir.
TB Arşiv Kaydı #61700
1
Agustos
1989
37 Yıl Önce
Eskişehir Özel Tip Cezaevi Mahkum Sevkiyatı ve Can Kayıpları
Açlık grevinin 35. gününde Eskişehir Özel Tip Cezaevi'nden Nazilli ve Aydın'a nakledilen 312 tutukludan ikisi hayatını kaybetti, dördü ise nakil sırasında yaralandı.
53.1B
HİCRİ: 28 Zilhicce 1409
RUMİ:28 Şubat 1442
Açlık grevinin 35. gününde Eskişehir Özel Tip Cezaevi'nden Nazilli ve Aydın'a nakledilen 312 tutukludan ikisi hayatını kaybetti, dördü ise nakil sırasında yaralandı.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (1 Agustos) farklı açılardan keşfedin:
İlgili Kişiler & Konular
Şu an sessizlik hakim...