1950'lerin sonunda Belçika Kongosu'nda sömürge karşıtı rüzgarlar sertleşmeye başladı. Patrice Lumumba önderliğindeki Kongo Ulusal Hareketi (MNC), tam bağımsızlık talebiyle halkı örgütleyerek sömürge yönetimine karşı güçlü bir muhalefet oluşturdu. 1959 yılında Stanleyville'de (günümüzde Kisangani) düzenlenen siyasi kongre sonrası çıkan çatışmalar ve beyaz karşıtı protestolar, Belçika yönetiminin sert müdahalesiyle sonuçlandı.
30 Ekim 1959 tarihinde yaşanan bu olayların ardından Belçika yetkilileri, isyanı kışkırttığı gerekçesiyle Patrice Lumumba'yı tutukladı. Ancak Lumumba'nın hapse atılması milliyetçi hareketi zayıflatmak yerine, onu halkın gözünde bir direniş sembolü haline getirdi. Bu süreç, Kongo halkının bağımsızlık arzusunu daha da kamçılayarak sömürge yönetimini diplomatik ve toplumsal bir köşeye sıkıştırdı.
Tutukluluk süreci, Belçika'nın Brüksel'de düzenlemek zorunda kaldığı Yuvarlak Masa Konferansı'na kadar sürdü. Uluslararası ve yerel baskılar sonucu serbest bırakılan Lumumba, doğrudan konferansa katılarak ülkesinin 30 Haziran 1960'ta bağımsızlığını kazanmasında kritik bir rol oynadı ve bağımsız Kongo'nun ilk başbakanı seçildi.
TB Arşiv Kaydı #82930
1
Kasim
1959
67 Yıl Önce
Patrice Lumumba'nın Tutuklanması ve Kongo Bağımsızlık Mücadelesi
Kongo'da sömürge karşıtı gösterilerin ardından milliyetçi lider Patrice Lumumba, Belçika yönetimi tarafından tutuklanarak hapse atıldı ve bağımsızlık mücadelesi yeni bir boyut kazandı.
66.4B
HİCRİ: 29 Rebiülahir 1379
RUMİ:9 Mart 1442
Kongo'da sömürge karşıtı gösterilerin ardından milliyetçi lider Patrice Lumumba, Belçika yönetimi tarafından tutuklanarak hapse atıldı ve bağımsızlık mücadelesi yeni bir boyut kazandı.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (1 Kasim) farklı açılardan keşfedin:
İlgili Kişiler & Konular
Şu an sessizlik hakim...