Tarihte Bugün TB Otuz iki yıl sonra Bir mayis taksimde

1 Mayıs 2009 / 15 yıl önce

Erteleme
Unutma
Hatırla
Günlük Yaz...
Kendine Bir
İyilik Yap
GELECEĞE Mesaj gönder 10 Yıl Sonraki SEN 2034 SENİ BEKLİYOR
Tarihte Bugün
26 Aralık
Bugün
Ölenler
Bugün
Doğanlar
Bu Yıl Olanlar
2024
Bu Yıl Ölenler
2024
Bu Ay Ölenler
Aralık
Bu Ay Doğanlar
Aralık
Geçen Yıl Olanlar
2023
Geçen Yıl Ölenler
2023

Gazete Manşetleri

Burçlar

Yaş Hesapla

Gezegen Saatleri

Hicri Bugün

Tarihten Kesitler

Otuz iki yıl sonra Bir mayis taksimde

DİSK organizasyonuyla 5 bin kadar işçi 31 yıl sonra 1 Mayıs için Taksime çıktı. 1977 olaylarından sonra,en büyük kalabalık bugün Taksimde toplandı.

OLAY 15 yıl önce   tarihtebugun.org

OLAY Tarihte Bugün: 1 Mayıs 2009 Otuz iki yıl sonra Bir mayis taksimde

DİSK, KESK, TTB, TMMOB ve bazı siyasi parti ile sivil toplum kuruluşları, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutladı.

DİSK Genel Merkezi önünde toplanan kalabalık grup, Pangaltı'ya doğru yürüyüşe geçti. Burada yapılan görüşmeler sonucunda kalabalığı "makul" bulan polis, Taksim'e yürüyüşe izin verdi.

Bunun üzerine kortej, Taksim Meydanı'na doğru yürüşe geçti. Ancak diğer grubun da kendilerine katılmasını sağlamak amacıyla yavaş yürüyen grup, daha sonra durdu. Gruba izin verilmesinin ardından kortej, yeniden yürüşe başladı.

KORTEJDE KİMLER VAR?

Kortejde DİSK Başkanı Süleyman Çelebi'nin yanı sıra KESK Genel Başkanı Sami Evren, Türk Tabipleri Birliği Merkez Komitesi Başkanı Gençay Gürsoy da yer aldı. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Ali Özpolat, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil, CHP İstanbul milletvekilleri Mehmet Sevigen ve Sacit Yıldız, DTP milletvekilleri Sırrı Sakık ve Sabahat Tuncel, eski kültür bakanı Ercan Karakaş, eski milletvekili Berhan Şimşek ve Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ile CHP'li Gürsel Tekin korteje katıldı.

SERVER TANİLLİ DE KATILDI

Cumhuriyet gazetesi yazarı Server Tanilli de tekerlekli sandalye ile gruba katıldı. Tanilli'nin elinde
''Balbay'ın ve Manisalı'nın, tüm aydınlarımızın yanı başındayız'' yazılı döviz bulunduğu gözlendi.Kortejde, Almanya, Fransa, Suriye ile çeşitli ülkelerden sendika temsilcileri de yer aldı.

Hak ve Özgürlükler Partisi'ni temsilen kortejde yer alan grup da Türkçe ve Kürtçe ''Yaşasın 1 Mayıs'' yazılı pankart açtı. Kortejde, Almanya, Fransa, Suriye ile çeşitli ülkelerden sendika temsilcileri de yer aldı.

Taksim Meydanı'na yürüyen DİSK kortejine ara sokaklardan katılmak isteyen diğer küçük gruplara, polis engel oluyor. Polis, Halaskargazi Caddesi'ne açılan sokaklara barikat kurdu ve korteje katılmak isteyenlere müdahale etti.

Halaskargazi Caddesi'nden Taksim'e yürüyerek gelen grup, ''işte Taksim işte 1 Mayıs'' sloganları atarak, Taksim alanına çelenk bıraktı. Katılımcılar, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamanın mutluluğunu Taksim Anıtı'nın etrafından toplanarak ve üzerine çıkarak ifade ettiler.

Grup, daha sonra Kazancı Yokuşu'na gelerek, 1 Mayıs 1977'de çıkan olaylarda hayatını kaybedenler anısına 1 Mayıs Anıtı'na karanfiller bıraktı. Yürüyüşe katılanlar, burada 1 Mayıs Marşı eşliğinde saygı duruşunda bulundu.

Kazancı Yokuşu önündeki otobüsün üzerinden topluluğa seslenen DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, tüm işçi sınıfının 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.

Herkesin, 1 Mayıs'ın 100. yılında üzerine serilmiş ölü toprağını dağıtıp, Taksim Meydanı'na geldiği için kendisiyle övünmesi gerektiğini belirten Çelebi, ''1 Mayıs'ın ülkemizde kutlanmaya başlanmasının 100 yılına tanıklık ederken, 1 Mayıs'ı bayram etseler de bunu hazmedemeyenlerin olduğunu görüyoruz'' dedi.

Çelebi, 32 yıl önce Taksim Meydanı'nda yitirilenleri anarak, makul olanın 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlamak, 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olacak İstanbul'a yakışanın da gaz bombalarıyla engellenmeden işçilerin Taksim Meydanı'na girmesi olduğunu söyledi.

Çelebi, şöyle konuştu:''Dün 1 Mayıs'ın bayram olmadığını tartışanlar, bunu meydan tartışmasına kilitleyenler, bugün de makul sayıyı tartışmaya başladı. Sayılar değil insanlar makul olmalıdır. Anadolu'nun kültürü, geleneği, örfü, adeti bunu gerektirdiği gibi, insan olmanın erdemi de bunu gerektirir. Türkiye, 1 Mayıs 2009'a sorunların çözüldüğü, insanların barış ve huzur içinde özgürlüğünü kullandığı demokratik bir ortamda sorunların giderek ağırlaştığı, hak ve özgürlüklerin budandığı, siyasi iktidarın keyfi uygulamalarının olduğu bir atmosfere gidiyor.''

İktidarın, halkın refah ve mutluluğunu düşüneceğine, siyasal ve ekonomik anlamda dışarıya bağımlı olmayı yeğlediğini savunan Çelebi, iktidarın küresel krizin faturasını da halka ödetmeye çalıştığını söyledi.

Çelebi, ''32 yıl önce bu meydanda 36 değerli insanın katledildiğini'' ifade ederek, katillerin bulunmasını her dönem talep ettiklerini, davanın peşini bırakmadıklarını ama bugüne kadar bir sonuç alınamadığını anlattı.
''1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür'' diyen Çelebi, ''30 yıldır 1 Mayıs'ın tatil edilme mücadelesi vardır. Yıllardır Taksim'in emekçi sınıfına açılmasını istedik. Burada yüz binlerce arkadaşımız buluşabilirdi. Her katılımcıya engel çıkardılar, gaz attılar. Buna rağmen işte Taksim'de, işte 1 Mayıs alanındayız'' diye konuştu.

Türkiye'nin artık bu yasakları kıracağını, bu yasaklara son vereceğini dile getiren Çelebi, işçi sınıfına uygulanan zulme, işten atılmalara, yoksulluğa, yolsuzluğa karşı duracaklarını, barışı, demokrasiyi, kardeşliği, halkların kardeşliği temelinde egemen kılıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Çelebi, ''Bugün isterdik ki bütün konfederasyonlar dik durup Taksim'i inletseydik. Bu mücadeleyi birlikte verip işçi sınıfına yönelik saldırılara son verseydik'' diye konuştu.

"1 MAYIS BİR MİTİNG DEĞİLDİR, İŞÇİ SINIFININ
EN POLİTİK GÖSTERİSİDİR''

KESK Genel Başkanı Sami Evren, ''1 Mayıs'ın bir miting değil, işçi sınıfının en politik gösterisi'' olduğunu söyledi.Evren, Taksim Meydanı'nda DİSK otobüsünden yaptığı konuşmada, sözlerine ''Birlik, dayanışma ve mücadele bayramınız kutlu olsun'' diyerek başladı.

''Dünyada bir günlüğüne özgürlük, barış ve dayanışmanın hüküm sürdüğünü'' dile getiren Evren, Türkiye'yi emekçilerin özgürleştireceğini kaydetti. Evren, ''Bugün Taksim'de sadece bu alanı özgürleştirebildik ama parça parça, adım adım Türkiye'nin dört bir tarafını siz özgürleştireceksiniz. 1 Mayıs bir miting değildir, işçi sınıfının en politik gösterisidir'' diye konuştu.Evren, 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenlerin bugün alandakilere baktıklarını ifade etti.

Türkiye'de bir milyona yakın kişinin işten atıldığını, 10 binlercesinin de işsiz olduğunu vurgulayan Evren, ''Bu ülkede hala çocukların kafasına dipçikle vurulabiliyor, hala alanlar kapatılabiliyor. Özellikle DTP'ye yapılan baskıları şiddetle kınıyoruz. Bütün emekçilerin 1 Mayısını bir kez daha saygıyla, sevgiyle kutluyor, mücadelenizde başarılar diliyorum'' dedi.

Konuşmaların ardından, 1 Mayıs marşı eşliğinde halay çeken katılımcılar, daha sonra DİSK otobüsünden 1 Mayıs kutlamasının bittiğine ve grupların dağılmasına yönelik yaptıkları uyarılar üzerine yavaş yavaş alanı boşalttılar. Alanda bir süre oturan ve bekleyiş içinde olan grup, daha sonra polisin uyarısıyla Taksim Meydanı'ndan ayrıldı.
Bu arada, güvenlik güçleri de alanı tamamen barikatlarla çevirerek meydana ve İstiklal Caddesi'ne giriş ve çıkışları kesti.

CİHANGİR VE KURTULUŞ'TA MÜDAHALE

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim ve çevresinde güvenlik önlemleri alan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polisler, Cihangir ve Kurtuluş'ta yüzleri maskeli gruplara müdahale etti.

Cihangir Firuzağa Camisi civarında toplanan yüzleri maskeyle kapalı bir grup, buradaki bir banka şubesi ile bazı marketlerin camlarına taşlarla saldırmaya başladı.

Çevrede güvenlik önlemi alan polis ekipleri de taşlarla saldıran gruba göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti. Gruplar, ara sokaklara dalarak kaçmaya çalıştı.

Bu arada, Kurtuluş'ta da yürüyüş yapmak isteyen yaklaşık 500 kişilik gruba, polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahalede bulundu.
Polisten kaçan gruptakiler, bir markete molotofkokteylli saldırıda bulundu, çevrede duran bazı otomobillere de zarar verdi.

SIRASELVİLER'DE KALDIRIM TAŞLARINI SÖKTÜLER

Taksim Sıraselviler'de toplanan yüzleri maskeli bir grup, söktükleri kaldırım taşları ve saksılarla yola barikat kurdu. Güvenlik güçleri, yaklaşık 60 kişilik gruba müdahale ederken, göstericiler çevredeki birçok dükkanın da camlarını taş atarak kırdı. Yüzleri maskeli grubun bekleyişi ve gerginlik sürüyor.

Taksim Sıraselviler'de toplanan yaklaşık 20 kişilik bir grup, yürüyüş yapmak isteyince polis müdahalesiyle karşılaştı. Güvenlik önlemleri alan polis, kaldırım taşlarını söken gruba tazyikli suyla müdahale etti. Müdahale sırasında bazı göstericiler gözaltına alındı.






DİKKAT! Yorum yazmak için üye girişi gereklidir.
Ziyaretçi Ücretsiz Üyelik
Tablodan Kolay Erişim (Tablo Linkleri) -
Yorum Gönderme -
Profil Sayfası Oluşturma -
Olay Takip Sistemi -
Günlük E-Posta Alımı -
Sıralama (Başlık, Görsel, Yıllık, Aylık, Günlük, Türe Göre) -
Duyuru Bilgisi -
Günlük Yaz -
Kendi Tarihte Bugün Sayfanı Oluştur -
Geleceğe Mesaj Gönder -
Reklamsız İçerik
Giriş SEN DE KATIL
Arama
Tarihte Bugün 26 Aralık

Tarihte Bugün Bugün Doğanlar Bugün Ölenler





















Sitenize Tarihte Bugün Ekleyin

Tarihte Bugün ® | www.tarihtebugun.org