Tarihte Bugün TB Abdi İpekçi suikast sonucu öldürüldü

1 Şubat 1979 / 45 yıl önce

Erteleme
Unutma
Hatırla
Günlük Yaz...
Kendine Bir
İyilik Yap
GELECEĞE Mesaj gönder 10 Yıl Sonraki SEN 2034 SENİ BEKLİYOR
Tarihte Bugün
16 Nisan
Bugün
Ölenler
Bugün
Doğanlar
Bu Yıl Olanlar
2024
Bu Yıl Ölenler
2024
Bu Ay Ölenler
Nisan
Bu Ay Doğanlar
Nisan
Geçen Yıl Olanlar
2023
Geçen Yıl Ölenler
2023

Gazete Manşetleri

Burçlar

Yaş Hesapla

Gezegen Saatleri

Hicri Bugün

Tarihten Kesitler

Abdi İpekçi suikast sonucu öldürüldü

Milliyet gazetesi genel yayın yönetmeni Abdi İpekçi bir suikast sonucu öldürüldü.

ÖLÜM 45 yıl önce   tarihtebugun.org

ÖLÜM Tarihte Bugün: 1 Şubat 1979 Abdi İpekçi suikast sonucu öldürüldü
1 Şubat 1979 gecesi.. İstanbul Maçka'da bir suikast hazırlığı yapılıyordu..
Suikast Milliyet gazetesi genel yayın müdürü Abdi İpekçi'ye karşıydı.
Evinin yakınlarında, arabasında,
Mehmet Ali Ağca tarafından öldürüldü.
Evet Mehmet Ali Ağca..

Mehmet Ali Ağca, İpekçi suikastinde idamla yargılanıyordu. Nasıl olduysa 1979 yılında Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçırıldı.

Abdi İpekçi suikast sonucu öldürüldü

----
Şimdi 1 Şubat 2016 tarihine gidip Milliyet Haber Sitesinin yazısına bir bakalım;
1 Şubat 1979 günü uğradığı silahlı saldırı nedeniyle aramızdan ayrılan Milliyet gazetesi Genel Yayın Müdürü Abdi İpekçi’yi bugün saat 11.00’de Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabri başında anıyoruz. Evine giderken hain kurşunların hedefi olan efsane gazeteci Abdi İpekçi katledileli 37 yıl oldu. Onu vuran Mehmet Ali Ağca ise yargılaması devam ederken cezaevinden kaçıp Vatikan’da Papa 2. Jean Paul’e yönelik suikast girişiminde bulundu. 28 Nisan 1980’de Ağca hakkında gıyabında idam cezası verildi. Bu sırada İtalya’da tutuklanan Ağca, bu ülkede 19 yıl hükümlü kaldıktan sonra Türkiye’ye iade edildi. Ağca’nın İpekçi suikasti ve 2 gasp nedeniyle aldığı 36 yıl hapis cezası af ve kanun değişiklikleri nedeniyle 10 yıla düştü ve Ağca, 2010 yılında ‘Erken tahliye’ tartışmalarına neden olacak bir şekilde cezaevinden çıktı.

Fakat Ağca saldırıda yalnız değildi. Tetiği çeken el biliniyordu ama cinayetin arkasındaki karanlık bir türlü aydınlatılamadı. Saldırıyla bağlantılı olarak ilerleyen zamanlarda birçok isim ortaya çıktı. Bu isimlerle ilgili bir çok iddia gündeme geldi ve bu iddialar birer soru işareti olarak kaldı. İşte akıllarda kalan o soru işaretlerinden bazıları:

Cinayet nasıl planlandı?
İpekçi cinayetinin gerçek azmettiricilerinin Mehmet Şener, Oral Çelik, Yalçın Özbey ve Yavuz Çaylan olduğu, cinayetin o tarihte MİT’e çalıştığı iddia edilen Abuzer Uğurlu’nun bürosunda planlandığı öne sürüldü. Mahkeme süresince içlerinde Ağca’nın da bulunduğu farklı sanıklar suikastın planlandığı odada bir MİT mensubunun da bulunduğunu dile getirdiler. Bu iddia hiçbir zaman yanıtlanmadı. Cinayet sonrasında görgü tanıkları, olay yerinde şüpheli iki araç bulunduğunu anlattı. Buna karşın ikinci araç konusu da aydınlatılmadı.

Ağca nasıl kaçtı?
Ağca, yargılanması devam ederken kaldığı Kartal Askeri Cezaevi’nden 25 Haziran 1979 tarihinde kaçırıldı. Ağca, hapishanedeki askeri görevliler ve erler tarafından kaçırıldı. Kaçırılış organizasyonun kilit ismi “Ömer Astsubay” sırra kadem bastı. Olaya karışan erler ise farklı hapis cezalarına çarptırıldı.

Neden yargılanmadılar?
İpekçi suikastının organizasyonunda yer alan Mehmet Şener, Yalçın Özbey ve Oral Çelik bu cinayetten dolayı hiç sorgulanmadı. Cinayetten önce ve sonra Ağca’nın hesabına para yatıran Yalçın Özbey, Almanya’ya kaçtı. 1995’te iki MİT mensubu Özbey’i Almanya’da sorguladı ama sorgu tutanakları imha edildi. Mehmet Şener hiç yakalanamadı. Çelik ise 1999’da üç ay hapis yattıktan sonra davası düştü.

Tanık neden korunmadı?
‘Bütün sırlar bende’ diyen Oral Çelik, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. Çelik, 1986’da yurtdışında uyuşturucu suçundan yakalanıp üç yıl hapis yattı. Farklı ülkelerde uyuşturucu kaçakçılığı iddiası ile yargılanan Çelik, 1996’da isteğiyle Türkiye’ye iade edildi ve yeniden hapse girdi. İpekçi davasından yargılanırken, üç ay sonra tahliye oldu. Kendisinin İpekçi’ye ateş ettiğini söyleyen Abdullah Yavuz isimli tanık, ifadesini geri aldı. Yavuz, sonrasında güvenliği sağlanmadığı için ifadesini geri aldığını açıkladı.

Hain saldırıda hangi isimler yer alıyordu?
Mehmet Şener: Mehmet Ali Ağca’yı ‘azmettiren’ olduğu iddia edildi. Hakkındaki gıyabi tutuklama kararı 1999’da zaman aşımına uğradı.

Yalçın Özbey: Cinayet öncesi ve sonrasında, Ağca’nın hesabına para yatırdığı tespit edildi. Papa’ya suikast girişimi duruşmasında Ağca’nın cezaevinden kaçırılmasında kullanılan otomobilin kendisine ait olduğunu kabul etti. Türkiye’de hiç yargılanmadı.

Oral Çelik: İpekçi cinayetinin yönlendiricisi olduğu iddia edildi. Sadece 3 ay hapiste kaldı.

Yavuz Çaylan: Mehmet Ali Ağca, Nişantaşı’na o gün kendisini Çaylan’ın götürüp getirdiğini söyledi. 10 yıl hapis cezası aldı.

-------





DİKKAT! Yorum yazmak için üye girişi gereklidir.
Ziyaretçi Ücretsiz Üyelik
Tablodan Kolay Erişim (Tablo Linkleri) -
Yorum Gönderme -
Profil Sayfası Oluşturma -
Olay Takip Sistemi -
Günlük E-Posta Alımı -
Sıralama (Başlık, Görsel, Yıllık, Aylık, Günlük, Türe Göre) -
Duyuru Bilgisi -
Günlük Yaz -
Kendi Tarihte Bugün Sayfanı Oluştur -
Geleceğe Mesaj Gönder -
Reklamsız İçerik
Giriş SEN DE KATIL
Arama
Tarihte Bugün 16 Nisan

Tarihte Bugün Bugün Doğanlar Bugün Ölenler





















Sitenize Tarihte Bugün Ekleyin

Tarihte Bugün ® | www.tarihtebugun.org