1798 yılında Mısır'ı işgal eden Napolyon Bonapart, stratejik hedeflerini Suriye'ye çevirerek İngiltere'nin Hindistan yolunu kesmeyi ve Doğu'da büyük bir imparatorluk kurmayı amaçlamıştır. Bu planın en kritik noktası olan Akka Kalesi, seksen yaşındaki tecrübeli komutan Cezzar Ahmet Paşa tarafından savunulmaktaydı. Fransız ordusu, teknik ve askeri üstünlüğüne güvenerek kaleyi kısa sürede ele geçireceğini öngörmüş ancak Osmanlı ordusunun sert direnişiyle karşılaşmıştır.
Kuşatma süresince Sultan III. Selim tarafından yeni kurulan Nizam-ı Cedid ordusu, ilk büyük askeri sınavını vererek Fransız saldırılarını başarıyla püskürtmüştür. Yaklaşık iki ay süren şiddetli çatışmalar ve lojistik destek hatlarının kesilmesi üzerine Napolyon, ağır kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kalmıştır. Bu mağlubiyet, Napolyon'un kariyerindeki ilk büyük yenilgi olarak tarihe geçmiş ve kendisinin "Akka'da durdurulmasaydım, bütün Doğu'yu fethedebilirdim" sözüyle bu stratejik kaybın önemi tescillenmiştir.
TB Arşiv Kaydı #40050
10
Mayis
1799
227 Yıl Önce
Akka Kuşatması ve Cezzar Ahmet Paşa'nın Zaferi
Cezzar Ahmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu, 1799 yılında Akka Kalesi önünde Napolyon Bonapart yönetimindeki Fransız kuvvetlerini bozguna uğratarak Fransızların Doğu'daki ilerleyişini kesin olarak durdurdu.
62.1B
HİCRİ: 5 Zilhicce 1213
RUMİ:17 Şubat 1442
Cezzar Ahmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu, 1799 yılında Akka Kalesi önünde Napolyon Bonapart yönetimindeki Fransız kuvvetlerini bozguna uğratarak Fransızların Doğu'daki ilerleyişini kesin olarak durdurdu.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (10 Mayis) farklı açılardan keşfedin:
İlgili Kişiler & Konular
Şu an sessizlik hakim...