Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın, 5 Temmuz 1991 tarihinde kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce evinden alınmış ve 6 Temmuz'da Elazığ'ın Maden ilçesi yakınlarında işkence edilmiş bedeni bulunmuştur. Aydın'ın öldürülmesi, Türkiye'nin 1990'lı yıllardaki siyasi ikliminde derin izler bırakan faili meçhul cinayetler silsilesinin en kritik halkalarından biri olarak kabul edilmektedir.
10 Temmuz 1991 tarihinde Diyarbakır'da düzenlenen cenaze törenine on binlerce kişi katılmıştır. Tören sırasında kalabalığın üzerine ateş açılması sonucu büyük bir kaos yaşanmıştır. Resmi rakamlar ölü sayısını 3 olarak açıklasa da HEP yetkilileri ve görgü tanıkları en az 10 kişinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda kişinin ise yaralandığını belirtmiştir. Bu olay, bölgedeki toplumsal gerilimi ve siyasi kutuplaşmayı zirveye taşımıştır.
Vedat Aydın cinayeti ve cenaze töreninde yaşananlar, Türkiye'de insan hakları ihlalleri ve Kürt meselesi tartışmalarında bir dönüm noktası teşkil eder. Olayın ardından geçen yıllara rağmen faillerin tam olarak gün yüzüne çıkarılamaması, toplumsal hafızada adalete olan inancı zedeleyen sembolik bir vaka olarak kalmasına neden olmuştur.
TB Arşiv Kaydı #56010
10
Temmuz
1991
35 Yıl Önce
Vedat Aydın'ın Cenaze Töreni ve Diyarbakır Olayları
Halkın Emek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ın cenaze töreninde kalabalığın üzerine ateş açılması sonucu çok sayıda kişi hayatını kaybetti ve yaralandı.
58.6B
HİCRİ: 27 Zilhicce 1411
RUMİ:25 Şubat 1442
Halkın Emek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ın cenaze töreninde kalabalığın üzerine ateş açılması sonucu çok sayıda kişi hayatını kaybetti ve yaralandı.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (10 Temmuz) farklı açılardan keşfedin:
İlgili Kişiler & Konular
Şu an sessizlik hakim...