Milli Mücadele'nin en kritik dönemlerinden birinde, İstanbul Hükümeti'nin başındaki Sadrazam Damat Ferid Paşa, Anadolu'da yükselen direniş ruhunu bastırmak için siyasi ve dini araçları devreye sokmuştur. Bu kapsamda yayınlanan beyanname, Kuvva-i Milliye hareketini doğrudan hedef alarak direnişçileri saltanat ve hilafet makamına karşı gelen isyancılar olarak nitelendirmiştir.
Söz konusu bildiri, sadece siyasi bir metin olmanın ötesinde, halkı Milli Mücadele kadrolarına karşı kışkırtma amacı taşımaktaydı. İngilizlerin desteğiyle hazırlanan ve Anadolu'nun çeşitli yerlerine uçaklarla atılan bu metinler, Şeyhülislam Dürrizade Abdullah Efendi’nin fetvalarıyla desteklenerek direnişin meşruiyetini sarsmayı hedeflemiştir.
Ancak bu girişimler Anadolu halkının bağımsızlık azmini kıramamış, aksine Ankara Hükümeti'nin kendi karşı fetvalarını yayınlamasına ve İstanbul ile olan bağlarını tamamen koparmasına zemin hazırlamıştır. Damat Ferid’in bu uzlaşmaz ve sert tutumu, Milli Mücadele'nin hem dış işgalcilere hem de iç muhalefete karşı verdiği mücadelenin sembolik bir dönüm noktası olmuştur.
TB Arşiv Kaydı #33440
11
Nisan
1920
106 Yıl Önce
Damat Ferid Paşa'nın Kuvva-i Milliye Aleyhindeki Beyannamesi
Sadrazam Damat Ferid Paşa, Milli Mücadele'yi engellemek ve halkın desteğini kırmak amacıyla Kuvva-i Milliye aleyhinde bir beyanname yayınlayarak direniş hareketini yasa dışı ilan etti.
41.6B
HİCRİ: 22 Recep 1338
RUMİ:17 Şubat 1442
Sadrazam Damat Ferid Paşa, Milli Mücadele'yi engellemek ve halkın desteğini kırmak amacıyla Kuvva-i Milliye aleyhinde bir beyanname yayınlayarak direniş hareketini yasa dışı ilan etti.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (11 Nisan) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...