4 Ocak 2006'da geçirdiği beyin kanaması nedeniyle sekiz yıldır komada olan 85 yaşındaki Şaron'un ölüm haberini ilk olarak İsrail Ordu Radyosu duyurdu. Çoklu organ yetmezliği nedeniyle son nefesini veren babasının ölümünü doğrulayan Gilad Şaron gazetecilere yaptığı açıklamada, "Gitti. Gitmeye karar verdiği anda gitti" dedi.
SUBAYLIKTAN BAŞBAKANLIĞA...
Ariel Şaron 1950lerde bir subay olarak ön plana çıkmaya başladığı ordudan ayrılarak politikaya girdi ve sertlik yanlısı Likud Partisinin temellerini attı. Sabra ve Şatilla katliamlarının ardından 1982de Savunma Bakanlığını bırakmaya zorlandı ancak 2001de başbakan olarak yeniden sahneye çıktı. İşte Şaron'un yaşamından notlar...
1928: Rusyadan göçen ailenin çocuğu olarak 26 Şubatda doğdu.
1948: Kudüs için savaşırken ağır yaralandı. Tek gözünde kısmi körlük var.
1953: Başında bulunduğu askeri birlik, o zamanlar Ürdünün yönetimindeki Batı Şeriada bulunan Kibya köyünde 40 evi havaya uçurdu, yarısı kadınlar ve çocuklar olmak üzere 69 Arap öldü. Şaron, daha sonra bu evleri boş zannettiğini öne sürdü.
1956: Sinada Mısır kuvvetleriyle çarpışmaya girdi. Komutanlarının gereksiz ve plansız olarak niteledikleri bu savaşta yenildi.
1967: İsrailin Batı Şeria, Gazze ve Sinayı işgal ettiği büyük savaşta başında bulunduğu zırhlı birliklere başarıyla komuta ettiği için büyük övgü aldı.
1973: Birlikleriyle Süveyş Kanalını aşarak Mısırın 3. Ordusunu durdurdu. Bu nedenle savaş kahramanı ilan edildi. Savaşta bir mermi başını sıyırıp geçti.
1973: Aralıkta Likud Partisinden İsrail parlamentosu Knessete seçildi.
1974: Knessetten istifa etti.
1975: Başbakan İzak Rabin tarafından özel güvenlik danışmanı olarak atandı.
1977-81: Menahem Begin hükümetinde Tarım Bakanı oldu.
1970ler, 80ler ve 90ların başı: Filistin ve uluslararası toplumun protestolarına rağmen Batı Şeria ve Gazzede Yahudi yerleşim yerleri kurdu. Yerleşim yerleri, mevcut barış görüşmelerindeki en tartışmalı konulardan biri.
1982: Savunma bakanı olarak (1981-83), İsrailin Lübnanı işgalini yönetti. Filistinli savaşçıları kuzeyden sürme bahanesi ile yapılan bu harekatta İsrail birlikleri Beyrutun eşiğine kadar geldi. İsrailin müttefiki Hıristiyan milisler Beyruttaki Sabra ve Şatilla mülteci kamplarında 2 bine yakın Filistinliyi öldürdü. Uluslararası tepkiler üzerine Şaron görevini bırakmak zorunda kaldı. Lübnandaki savaş 18 yıl sürdü. İsrail birlikleri 2000 yılında Başbakan Ehud Barak tarafından geri çekildi.
2000: Şaron, Müslümanların kutsal mabedi Harem-i Şerifi ziyaret ederek yine ortalığı alevlendirdi. Filistinliler ayaklandı. Çok kan döküldü. İsrailde siyasi kriz meydana geldi ve Barak istifa etti.
2001: 6 Şubattaki seçimleri kazanan Şaron, siyaset sahnesine bu kez başbakan olarak döndü.
2003: Şaron erken seçime gitmeye zorlandı fakat yine kazandı başbakan olarak kaldı. Aynı yıl Şaron Batı Şeriaya duvar ördü.
2005: 8 Şubatta Şarm el Şeyhte Şaron ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında yapılan zirvede ateşkes anlaşması ilan edildi.
2005: 17 Ağustosta İsrail Gazzeden ve Batı Şerianın bir bölümünden tek taraflı çekilme başlattı. Yerleşim yerlerinin boşaltılması 22 Ağustosta tamamlandı.
2005: Likud partisi içinde çekilme yüzünden başgösteren muhalefet üzerine kasım ayında Şaron partiden ayrılarak yandaşlarıyla birlikte Kadima partisinikurdu.