1993 yılı Türk siyasi hayatı için büyük bir kırılma noktasına işaret eder. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ani vefatı üzerine Başbakan Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanı seçilmesiyle Doğru Yol Partisi (DYP) liderliği ve başbakanlık makamı boşalmıştır. 13 Haziran 1993 tarihinde Ankara'da toplanan DYP Olağanüstü Büyük Kongresi, bu boşluğu doldurmak ve partinin yeni vizyonunu belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Kongrede İsmet Sezgin ve Köksal Toptan gibi tecrübeli isimlerle yarışan Tansu Çiller, 'Kentli, modern ve ekonomist' kimliğiyle delegelerin ilgisini çekmeyi başarmıştır. İkinci tur oylamaların ardından rakiplerini geride bırakan Çiller, Doğru Yol Partisi'nin yeni genel başkanı seçilmiştir. Bu zafer, Türk siyasetinde bir devrim niteliği taşımaktaydı; zira bu seçimle birlikte Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir kadın, iktidar partisinin lideri konumuna gelmiştir.
Genel başkanlık seçiminden kısa bir süre sonra hükümeti kurma görevini alan Tansu Çiller, Türkiye'nin ilk ve bugüne kadarki tek kadın başbakanı olarak göreve başlamıştır. Çiller'in liderlik dönemi; ekonomideki 5 Nisan kararları, terörle mücadeledeki strateji değişiklikleri ve Avrupa Birliği ile imzalanan Gümrük Birliği anlaşması gibi Türk siyasi tarihine damga vuran pek çok kritik gelişmeye sahne olmuştur.
TB Arşiv Kaydı #49170
13
Haziran
1993
33 Yıl Önce
Tansu Çiller'in Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Seçilmesi
Doğru Yol Partisi'nin 1993'teki kongresinde Tansu Çiller, delegelerin büyük çoğunluğunu alarak genel başkan seçildi ve Türkiye'nin ilk kadın başbakanı olma yolunda tarihi bir adım attı.
68.3B
HİCRİ: 22 Zilhicce 1413
RUMİ:22 Şubat 1442
Doğru Yol Partisi'nin 1993'teki kongresinde Tansu Çiller, delegelerin büyük çoğunluğunu alarak genel başkan seçildi ve Türkiye'nin ilk kadın başbakanı olma yolunda tarihi bir adım attı.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (13 Haziran) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...