1987 yılında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde artan güvenlik sorunlarına karşı sivil ve askeri yetkileri tek elde toplamak amacıyla kurulan Olağanüstü Hal Bölge Valiliği, stratejik ihtiyaçlar doğrultusunda zamanla genişletilmiştir. Bitlis, Muş ve Adıyaman illerinin de bu kapsama dahil edilmesi, bölgedeki idari ve askeri koordinasyonun tek merkezden yönetilmesini pekiştirmiştir.
Bu genişleme kararıyla birlikte, söz konusu üç ilde mülki idare amirlerinin yetkileri OHAL kanunu çerçevesinde yeniden düzenlenmiş ve 'Süper Vali' olarak da adlandırılan Bölge Valisi'nin yetki alanı geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Bu durum, bölgedeki güvenlik operasyonlarının sevk ve idaresinde yeni bir safhayı temsil etmektedir.
OHAL Bölge Valiliği'nin kapsama alanının genişlemesi, 1990'lı yılların Türkiye'sinde kamu yönetimi ve güvenlik politikalarının temel belirleyicisi olmuştur. Bu idari yapı, bölgedeki toplumsal ve siyasal hayatı derinden etkileyerek 2002 yılında tamamen kaldırılana kadar Türkiye'nin en kritik yönetim mekanizmalarından biri olarak kalmıştır.
TB Arşiv Kaydı #64800
14
Agustos
1987
39 Yıl Önce
Bitlis, Muş ve Adıyaman'ın Olağanüstü Hal Bölge Valiliği Kapsamına Alınması
Bitlis, Muş ve Adıyaman illeri, bölgedeki asayiş ve güvenliğin sağlanması amacıyla Olağanüstü Hal Bölge Valiliği (OHAL) kapsamına alınarak bölge valiliğinin yetki alanı genişletildi.
56.8B
HİCRİ: 18 Zilhicce 1407
RUMİ:28 Şubat 1442
Bitlis, Muş ve Adıyaman illeri, bölgedeki asayiş ve güvenliğin sağlanması amacıyla Olağanüstü Hal Bölge Valiliği (OHAL) kapsamına alınarak bölge valiliğinin yetki alanı genişletildi.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (14 Agustos) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...