1956 yılında patlak veren Süveyş Krizi, Mısır'ın modern tarihindeki en kritik dönüm noktalarından biridir. Cumhurbaşkanı Cemal Abdünnasır'ın Süveyş Kanalı'nı millileştirme kararı sonrası İngiltere, Fransa ve İsrail'in başlattığı askeri müdahale, uluslararası baskılar sonucu başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Bu askeri zaferin ardından Mısır, ekonomik bağımsızlığını tam anlamıyla tesis etmek amacıyla radikal bir 'Mısırlaştırma' politikası başlatmıştır.
Bu süreçte Mısır hükümeti, özellikle işgal girişiminde bulunan İngiltere ve Fransa'ya ait finansal kuruluşları hedef almıştır. İlan edilen kararname ile ülkede faaliyet gösteren tüm İngiliz ve Fransız bankaları, sigorta şirketleri ve ticari acenteler devletleştirilmiştir. Bu hamle, yabancı sermayenin Mısır ekonomisi üzerindeki sömürgeci etkisini kırmayı ve finans sektörünü tamamen yerli kontrol altına almayı hedefleyen stratejik bir adım olarak tarihe geçmiştir.
Bankaların kamulaştırılması, Mısır'ın ulusal kalkınma planlarını kendi kaynaklarıyla yönetme iradesini pekiştirmiştir. Bu olay, Orta Doğu'daki diğer Arap devletleri için de bir model teşkil etmiş ve bölgedeki Batılı ekonomik hegemonyanın zayıflamasında kilit rol oynamıştır. Mısır, bu kararla birlikte sadece siyasi değil, ekonomik anlamda da tam bağımsızlık yolunda en büyük engellerden birini aşmıştır.
TB Arşiv Kaydı #1650
15
Ocak
1957
69 Yıl Önce
Mısır'da İngiliz ve Fransız Bankalarının Kamulaştırılması
Mısır hükümeti, Süveyş Krizi’nin ardından ülkede faaliyet gösteren tüm İngiliz ve Fransız bankalarının kamulaştırılacağını ve yabancı varlıkların devlet kontrolüne geçtiğini duyurdu.
20.6B
HİCRİ: 13 Cemaziyelahir 1376
RUMİ:28 Ocak 1442
Mısır hükümeti, Süveyş Krizi’nin ardından ülkede faaliyet gösteren tüm İngiliz ve Fransız bankalarının kamulaştırılacağını ve yabancı varlıkların devlet kontrolüne geçtiğini duyurdu.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (15 Ocak) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...