Türkiye'nin çok partili hayata geçiş sancıları çektiği ve dini hareketlerin kamusal alanda yeniden görünürlük kazandığı bir dönemde, Ankara Üniversitesi bünyesindeki bir grup genç dikkat çeken bir adım atmıştır. Kendilerini "Ankara Üniversitesi Nur Talebeleri" olarak tanımlayan bu öğrenciler, Risale-i Nur hareketinin lideri Said-i Nursi’ye resmi bir Şeker Bayramı tebriği göndererek akademik çevrelerdeki örgütlenmelerini ilan etmişlerdir.
Bu olay, Nurculuk hareketinin geleneksel kırsal tabanından sıyrılarak büyükşehirlerdeki üniversite gençliği arasında zemin bulmaya başladığının önemli bir göstergesidir. Özellikle 1950'li yıllarda Demokrat Parti iktidarının sağladığı göreceli özgürlük ortamında, üniversite gençliğinin dini metinlere ve Said-i Nursi'nin öğretilerine olan ilgisi, dönemin siyasi ve sosyal atmosferinde geniş yankı uyandırmıştır.
Söz konusu tebrik mesajı, sadece dini bir kutlama olmanın ötesinde, Nur talebeliğinin kurumsal bir kimlik kazanma çabası olarak değerlendirilir. Bu süreç, ilerleyen yıllarda üniversitelerde farklı ideolojik grupların saflaşmasına ve dini grupların entelektüel sahada kendilerine yer açma mücadelesine zemin hazırlamıştır.
TB Arşiv Kaydı #28480
16
Nisan
1959
67 Yıl Önce
Ankara Üniversitesi Öğrencilerinden Said-i Nursi’ye Bayram Tebriği
Ankara Üniversitesi'nde eğitim gören bir grup öğrenci, Said-i Nursi’ye "Ankara Üniversitesi Nur Talebeleri" imzasıyla Şeker Bayramı tebriği göndererek bağlılıklarını bildirdi.
25.8B
HİCRİ: 7 Şevval 1378
RUMİ:5 Şubat 1442
Ankara Üniversitesi'nde eğitim gören bir grup öğrenci, Said-i Nursi’ye "Ankara Üniversitesi Nur Talebeleri" imzasıyla Şeker Bayramı tebriği göndererek bağlılıklarını bildirdi.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (16 Nisan) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...