Tarihte Bugün TB İstanbul Avrupa Kültür Başkenti

16 Ocak 2010 / 14 yıl önce

Erteleme
Unutma
Hatırla
Günlük Yaz...
Kendine Bir
İyilik Yap
GELECEĞE Mesaj gönder 10 Yıl Sonraki SEN 2034 SENİ BEKLİYOR
Tarihte Bugün
27 Nisan
Bugün
Ölenler
Bugün
Doğanlar
Bu Yıl Olanlar
2024
Bu Yıl Ölenler
2024
Bu Ay Ölenler
Nisan
Bu Ay Doğanlar
Nisan
Geçen Yıl Olanlar
2023
Geçen Yıl Ölenler
2023

Gazete Manşetleri

Burçlar

Yaş Hesapla

Gezegen Saatleri

Hicri Bugün

Tarihten Kesitler

İstanbul Avrupa Kültür Başkenti

İstanbul Avrupa Kültür Başkenti oldu. 7 tepeden aynı anda yapılan etkinliklerle İstanbul resmen Avrupa Kültür Başkenti İlan Edildi.

OLAY 14 yıl önce   tarihtebugun.org

OLAY Tarihte Bugün: 16 Ocak 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti

Avrupa Kültür Başkenti kavramı ilk kez, 1980’lerde ortaya çıkmıştır.


Dönemin Yunanistan Kültür Bakanı Melina Mercouri’nin önerisinin Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi tarafından benimsenmesiyle Avrupa kültürüne değer katan, Avrupa’ya katkı sağlayan kentlere verilmeye başlanan bu unvana ilk kez 1985’te Atina sahip olmuştur.


Bu unvan, 1985-2000 yılları arasında AB’ye üye ülkelerin kentlerinden birine verilmiştir. 2000 yılına gelindiğinde ise, yeni bin yıl nedeniyle, Avrupa Kültür Başkenti unvanı hem aynı yılda birden fazla kente, hem de AB adayı olan ülkelerin kentlerine verilmeye başlanmıştır.


Avrupa Kültür Başkenti Projesi Tarihinde Bir İlk...


İstanbul’un, Avrupa Kültür Başkenti yolculuğu da, yeni bin yıl nedeniyle, AB adayı olan ülkelerin kentlerine Avrupa Kültür Başkenti unvanı verilme kararıyla birlikte başlamıştır.


 


1999 yılında, Avrupa Birliği, Avrupa Kültür Başkenti projesini AB’nin tam üyesi olmayan ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletme kararı almasının ardından, konuyla ilgilenen bir grup sivil toplum gönüllüsü 7 Temmuz 2000 tarihinde bir toplantı düzenleyerek, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti adayı olması için gerekli adımları atacak Girişim Grubu’nu kurmuştur.


 


Bugüne kadar Avrupa Kültür Başkenti programına katılan kentlerin arasında her zaman ya yerel, ya da ulusal bir yönetim bulunmuştur. İstanbul ise, ileride Avrupa Kültür Başkenti seçilmesinde de önemli bir kriter sağlayacak olan bu sivil toplum hareketiyle, bir ilki gerçekleştirmiş olmuştur.


 


Girişim Grubu, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olması için yerel ve merkezi yönetimin desteğini aldıktan sonra, üniversiteler ve diğer sivil toplum örgütleriyle de temaslar kurmuştur.


 


Avrupa Birliği ve bağlı organları ile iletişime geçilmiş; geçmiş yıllarda Avrupa Kültür Başkenti olmuş kentlere ziyaretler düzenlenmiştir. İstanbul’un, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Olması 2005 yılının Mart ayında, Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, yayınladığı genelgeyle Girişim Grubu’na destek vermiş ve tüm kamu kurumlarını ve sivil toplum kuruluşlarını, süreci desteklemeye davet etmiştir. Böylece Girişim Grubu, kamu desteğini de alarak, ancak sivil katılım ruhunu kaybetmeden yoluna devam etmiştir.


 


13 Aralık 2005 günü, Danışma Kurulu Başkanı, İstanbul Valisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, Yürütme Kurulu Başkanı ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan bir heyet, başvuru dosyasını Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Müdürü’ne teslim etmiştir.


 


14 Mart 2006 günü, Avrupa’da kültür ve sanat alanında uzman yedi kişiden oluşan seçici kurulun önünde başarılı bir sunum gerçekleştirilmiştir. Kurul, 11 Nisan 2006’da, heyecanla beklenen kararı açıklamıştır. İstanbul, Macaristan’ın Peç ve Almanya’nın Essen kentleriyle birlikte 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmaya hazır bulunmuştur.


 


Uluslararası seçici kurulun başkanı, ünlü İngiliz kültür adamı Sir Jeremy Isaacs, basın toplantısında, jürinin kararını şöyle açıklamıştır: (İstanbul’un) önerisinin hazırlanışında görülen, hem aşağıdan yukarı olan süreç hem de sivil toplumun etkin işlevi, kritik nitelikler olarak görülmüştür.


 


13 Kasım 2006 günü Avrupa Parlamentosu’nun görüşü ve Avrupa Birliği Kültür Bakanları Konseyi’nin onayıyla İstanbul’un, 2010 Avrupa Kültür Başkenti olduğu ilan edilmiştir.



 


İstanbul neden Avrupa Kültür Başkenti seçildi?


 


İstanbul, coğrafi konumu ve binlerce yıllık kültürel mirasıyla, dünya metropolleri arasında ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. Genç ve dinamik nüfusu, yaratıcı bir enerji oluşturarak, Türkiye’nin bir aynası olan İstanbul'u dünyanın en dinamik kentlerinden biri haline getirmektedir. İstanbul’da özellikle son yirmi yılda gelişen kültür bilinci, kültür yaşamına da yansımaktadır.


 


İstanbul, her geçen gün, yalnız İstanbullular için değil, tüm dünya için bir çekim alanı, bir kültür ve sanat merkezi niteliği kazanmaktadır. 21. yüzyıl, kentlerin yüzyılı olacaktır. Kentler; kimliklerini canlandırarak, kültürlerini ileriye taşıyarak ve birikimlerini paylaşarak, küresel kültürü oluşturmaktadır.


 


Kentliler, birbirlerini kültür paylaşımı aracılığıyla daha iyi anlamakta ve daha iyi tanımaktadır. Kültürün günlük yaşama katılması ve toplumun her kesimine yayılması, giderek daha da büyük önem kazanmaktadır.


 


Kentsel gelişim, kentlilik bilincinin özlenen düzeye ulaşması ve kültürel değişimle sağlanmaktadır. Bunun için, hem yönetimlerin, hem de sivil toplum kuruluşlarının aktif olmaları; profesyonel bilgi ve deneyim kaynaklarından yararlanmaları gerekmektedir. Böylece, Avrupa Kültür Başkenti seçilen kentlerin, dünya kültürüne yaptıkları katkıyla dünya kültürü de zenginleşmektedir.


 


İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasıyla Avrupa, İstanbul’da kendi kültürünün köklerini keşfedecek ve birbirini anlama yolunda önemli bir adım daha atacaktır. İstanbul’un başarılı bir Avrupa Kültür Başkenti olması, İstanbulluların bu projeyi benimsemeleri ve en geniş katılımla desteklemeleriyle gerçekleşecektir


*********************************
İstanbul'un 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olmasının sağladığı katkılar:


 


• İstanbul'un adı, 2006 yılından başlayarak dünya kültür sanat gündeminin merkezine oturacak.


• Tarihi boyunca farklı kültürleri bir arada yaşatan İstanbul, sahip olduğu dünya kültür mirasını tüm zenginliğiyle Avrupa’yla paylaşacak.


• İstanbul, kültür varlılarımızın korunacağı ve çağdaş müzecilik anlayışıyla sergileneceği yeni müzeler kazanacak.


• Katılımcı bir yaklaşımla oluşturulacak kentsel dönüşüm projeleri bir yandan kentin çehresini değiştirecek, öte yandan kentlinin yaşam kalitesini yükseltecek. • İstanbul yeni kültür mekanlarına kavuşacak, kentin kültür altyapısı güçlendirilecek.


• İstanbullular farklı sanat disiplinleriyle kucaklaşacak, İstanbullu gençler sanatsal yaratıcılıkla daha yakın bir ilişki kurma olanağı bulacak.


• İletişimden organizasyona, eğitimden tasarıma pek çok yeni iş sahaları açılacak, Avrupa’yla kültürel ilişkilerin gelişmesinin yanı sıra ekonomik ilişkiler de gelişecek.


• İstanbullu sanatçılar, yaratıcılar uluslararası alana açılacak.


• Uluslararası projeler bir yandan Avrupa ülkelerine Türk kültürünü tanıtacak, öte yandan Avrupalı ve Türk sanatçılar arasında esin paylaşımına olanak sağlayacak.


• İstanbul, 2006 yılından başlayarak, Avrupa ve dünyanın dört bir yanından pek çok kültür sanat insanının yanı sıra pek çok seçkin medya temsilcisini de misafir edecek; bir dünya kültür başkenti olarak uluslararası alanda ününü perçinleyecek.


• İstanbul’un Avrupa Kültür Başkentliği’nden en önemli kazanımı, yöneten ve yönetilenlerin İstanbul için birbirlerine dayanarak, güvenerek, bilgi, birikim ve deneyimlerini paylaşarak ortak refahları için el ele çalışıp üretecekleri yepyeni bir yönetişim anlayışına kavuşmaları olacak.


• Kentlilik bilinci gelişecek, İstanbullular kentlerinin sahip olduğu değerleri keşfederken böyle bir kentte yaşama şansına sahip oldukları için gurur duyacaklar.


************************************
Sürecin Tarihi Durakları
29 Mayıs 2008


AB kültür komiseri Odine Quintin ile görüşme.


__________________________________________


 


24 Mayıs 2008


‘İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’ Lansman toplantısı Dolmabahçe Sarayı Muayede Salonu’nda üst düzey devlet adamları, yerel yönetimler, iş dünyasının ünlü isimleri ve basın katılımı ile yapıldı.


  ___________________________________________


 


21 Mayıs 2008


İstanbul 2010 AKB Koordinasyon Kurulu Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sn. Hayati Yazıcı başkanlığında basın bilgilendirme toplantısı yapıldı.


   ___________________________________________


 


17-24 Mayıs 2008


İstanbul Turizm Festivali


   ___________________________________________


 


17-29 Mayıs 2008


Bayrampaşa Belediyesi’nin düzenlediği “Gençtival” de stand kurularak 2010 tanıtımı yapıldı.


   ___________________________________________


 


12-17 Mayıs 2008


Yönetmen Peter Sellars’ın İstanbul ziyareti ve 2010 kapsamında tiyatro ve film projelerin görüşülmesi.


  ___________________________________________ 


 


11 Mayıs 2008


Formula 1 için kentimize gelen üst düzey yabancı konuk ve basın mensuplarına broşür verildi.


 ___________________________________________


 


9 Mayıs 2008


UNESCO Kültür Mirasını Koruma heyeti İstanbul ziyaretleri sırasında 2010 Merkezinde ağırlandı ve toplantıda 2010 misyon ve projeleri anlatıldı.


  ___________________________________________


 


7-8 Mayıs 2008


Essen’de BAUKULTUR kültür merkezinde Istanbul 2010 tanıtımı yapıldı.


  ___________________________________________


 


2 Mayıs 2008


Kültür ve sanat değişim programıyla İstanbul’a gelen Alman ekibe 2010 Merkezinde sunum yapıldı.


  ___________________________________________


 


1-3 Mayıs 2008


Liverpool’da düzenlenen ‘Kültürlerarası Kentler Konferansı’na katılım.


  ___________________________________________


 


1-3 Mayıs 2008


11. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde Yürütme Kurulu Başkanı Nuri M. Çolakoğlu ve Danışma Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi, İstanbul 2010 ve projelerini konuklara anlattı.


  ___________________________________________


 


29 Nisan-3 Mayıs 2008


Kadir Has Üniversitesinde düzenlenen CID – UNESCO Dans Kongresi’ne katılan uluslararası konuklara 2010 tanıtım broşürleri verildi.


  ___________________________________________


 


29-30 Nisan 2008


2010 Pecs heyetinin İstanbul ziyaretinde ortak projeler ve detaylar konuşuldu.


  ___________________________________________


 


29 Nisan 2008


Kosice Belediye Başkanı ve Slovakya Büyükelçi Ivana Czakova’nın Ajansı ziyareti ve 2010 Merkezinde toplantı.


  ___________________________________________


 


21-25 Nisan 2008


Hannover Messe Fuarına, İSO ve İTO destekleriyle 2010 tanıtım malzemesi yollandı.


  ___________________________________________


 


19 Nisan 2008


2010 projelerinden Bigg-istanbul Sepetçiler Kasrı’ndaki basın toplantısı ile projeyi tanıttı.


  ___________________________________________


 


18 Nisan 2008


Avrupa Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Maud De Boer Buquicchio ve beraberindeki heyete İstanbul 2010 hakkında bilgi verildi.


 ___________________________________________


 


18 Nisan 2008


İstanbul 2010 AKB ilk projesi olarak “İstanbul Üniversiteleri Tiyatro Şenliği” basın toplantısı ile duyuruldu. 21- 30 Nisantarihlerinde 17 üniversiteden 22 topluluğun 12 sahnede sergilediği oyunlar çok ses getirdi.


 ___________________________________________


 


18-20 Nisan 2008


UNESCO Kültürel Mirası Koruma çalıştayı. 18 Nisan 2008 Brabandt Hollanda Ticaret heyetine 2010 sunumu yapıldı.


 ___________________________________________


 


16 Nisan 2008


2010 Ruhr/Essen heyetinin İstanbul ziyareti, ortak projeleri detaylandırmak amaçlı oldu.


 ___________________________________________


 


16 Nisan 2008


AB Delegasyonu Sivil Toplum ve Kurumsal Gelişim bölüm başkanı Michael Vögele’nin 2010 Merkezini ziyareti sırasında AB fonlarına başvuru ve işbirliği konuları görüşüldü.


 ___________________________________________


 


11 Nisan 2008


GePGeNc FeSTiVaL etkinliğe katılım.


 ___________________________________________


 


11 Nisan 2008


2011 AKB Talinn Belediye Başkan Yardımcısı ve heyetinin 2010 Merkezini ziyaretinde ortak projeler ve İstanbul 2010 gelişmeleri konuşuldu.


 ___________________________________________


 


5 Nisan 2008


Almanya Ruhr bölgesi CDU partisinden İstanbul’u ziyaret eden heyete sunum yapıldı.


 ___________________________________________


 


3-4 Nisan 2008


İBB’nin düzenlediği Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi toplantısında 2010 tanıtımı yapıldı.


 ___________________________________________


 


1-5 Nisan 2008


İtalyan Ticaret Merkezi’nin davetlisi olarak Ferrara Fuar ve Sempozyumuna katılım mimari açıdan çok yararlı oldu.


 ___________________________________________


 


31 Mart 2008


ABD Georgetown Üniversitesinden üst düzey doktora öğrencilerinden oluşan 55 kişilik heyetin ziyareti sırasında İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde İstanbul 2010 konusunda bilgi verildi.


 ___________________________________________


 


27 Mart 2008


Yenikapı’da yürütüle arkeolojik çalışmalarda yer alan bilim insanlarının katıldığı bilgilendirme toplantısı Kadir Has Üniversitesinde yapıldı.


 ___________________________________________


 


26 Mart 2008


İstanbul’u ziyaret eden İtalya Siena Valisi ve heyetinin kentimizle işbirliği fikirleri görüşüldü.


 ___________________________________________


 


25 Mart 2008


İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın düzenlediği İlçe Belediye Başkanları ve 2010 Ajansı ile strateji, fikir alışverişi ve işbirliği konularında görüş birliği toplantısı


 ___________________________________________


 


21-24 Mart 2008


BIT Milano Turizm Fuarı, Turizm Atölyesi desteğiyle 2010 tanıtımı yapıldı. 5-9 Mart 2008 Dünyanın en büyük turizm fuarı olan ITB Berlin Turizm Borsası’nda İstanbul 2010 hem turizm bölümünde, hem Kültür Holü’nde diğer kültür ve sanat pavyonları arasında temsil edildi.


 ___________________________________________


 


28 Şubat-2 Mart 2008


Les Rencontres tarafından Liverpool’da düzenlenen "Avrupa kentlerinde Müzelere Serbest Giriş” konulu toplantıya katılım.


 ___________________________________________


 


19-22 Şubat 2008


MITT Moskova Turizm Fuarı, Turizm Atölyesi desteğiyle 2010 tanıtımı yapıldı.


 ___________________________________________


 


15-17 Şubat 2008


Liverpool öncülüğünde Napoli’de düzenlenen “CoTE-Cities on the Edge-Kenardaki Kentler” projesi toplantısına katılım.


 ___________________________________________


 


15 Şubat 2008


Brüksel’de Avrupa Kültür Başkentleri (ECCM) toplantısına katılım.


 ___________________________________________


 


14-17 Şubat 2008


EMITT Doğu Akdeniz Uluslar arası Turizm ve Seyahat Fuarı’na katılım.


 ___________________________________________


 


11-13 Şubat 2008


Essen grubu ortak projemiz “ Temporary City” detaylarını görüşmek üzere İstanbul’a geldi.


 ___________________________________________


 


11 Şubat 2008


Yürütme Kurulu Başbakanlık Teftiş kurulu üyesi Eyüp Özgüç’ü Ajansın Genel Sekreteri olarak görevlendirdi.


 ___________________________________________


 


9 Şubat 2008


Dortmund Belediye başkanının İstanbul ziyareti sırasında 2010 AKB ile ilgili sunum yapılarak bilgilendirildi.


 ___________________________________________


 


7 Şubat 2008


Edebiyat grubu toplantılarına başladı.


 ___________________________________________


 


6 Şubat 2008


Engelliler grupları ile toplantılar başladı.


 ___________________________________________


 


6 Şubat 2008


İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı yasasıyla oluşturulan Yürütme Kurulu ilk toplantısını yaptı.


 ___________________________________________


 


6 Şubat 2008


Koordinasyon kurulu Başkanı Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı yeni oluşturulan Yürütme Kurul Başkanlığı için Nuri M. Çolakoğlu’nu görevlendirdi.


 ___________________________________________


 


30 Ocak-3 Şubat 2008


Madrid Fitur Turizm Fuarı na katılındı.


 ___________________________________________


 


27 Ocak 2008


Yeni yasa ile oluşturulan İstanbul 2010 AKB Ajansı Danışma Kurulu’nun ilk toplantısı, Hüsamettin Kavi’nin başkanlığında İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Salonunda yapıldı ve Ajansın kadrosu ve misyonu açıklandı. Toplantıda Yürütme Kurulunda görev yapacak dört sivil toplum temsilcisi seçildi. 17 Ocak 2008 Kültürel Miras toplantılarının ilki 2010 Merkezinde yapıldı.


 ___________________________________________


 


17 Ocak 2008


Macaristan Parlamento Başkanı Dr. Katalin Szili ve eşliğindeki üst düzey heyet için Conrad Oteli’nde düzenlenen kahvaltı ile İstanbul 2010 tanıtımı yapıldı ve olası ortaklıklar görüşüldü.


 ___________________________________________


 


15 Ocak 2008


Ingiltere’deki Creative Industries grubunun temsilcisi Josephine Burns 2010’u ziyaret etti.


 ___________________________________________


 


14 Ocak 2008


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Istanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Hüsamettin Kavi’yi İstanbul 2010 AKB Ajansı Danışma Kurulu Başkanı olarak görevlendirdi.


 ___________________________________________


 


11 Ocak 2008


2010 Üniversite Koordinasyon toplantısı 2010 Merkezi’nde yapıldı, 2010 kapsamında vizyon ve misyon belirlendi.


 ___________________________________________


 


10 Ocak 2008


Mimar Sinan Araştırma Merkezi ve Müzesi tanıtım ve bilgilendirme toplantısına 2010’u temsilen bir ekip katıldı.


 ___________________________________________


 


9 Ocak 2008


Kütüphanecilerle görüşmeler başladı.


 ___________________________________________


 


12 Ocak 2008


2008 Avrupa Kültür Başkenti Stavanger açılış etkinliklerine Esra Nilgün Mirze katıldı.


 ___________________________________________


 


12 Ocak 2008


2008 Avrupa Kültür Başkenti Liverpool açılış etkinliklerine Nuri M. Çolakoğlu katıldı.


 ___________________________________________


 


8-13 Ocak 2008


Hollanda Utrecht Turizm Fuarı, 2010 tanıtımı yollanan malzeme ile yapıldı.


 ___________________________________________


 


7 Ocak 2008


Bilgi Üniversitesi “Liseliler 2010’a hazırlanıyor” projesinin 2008 yılı için startı verildi.


___________________________________________


 


 Aralık 2007


Yeni yasa ile oluşturulan İstanbul 2010 AKB Ajansı Koordinasyon Kurulu Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında ilk toplantısını yaptı.


 ___________________________________________


 


27 Aralık 2007


Yıpranan tarihi ve kültürel varlıkların yenilenerek korunması ve yaşatılarak kullanılması hakkında çıkarılan 5366 sayılı kanun, uygulamalar ve İstanbul konulu Panel 2010 Merkezinde yapıldı.


___________________________________________ 


 


10 Aralık 2007


Les Rencontres AKB’ler ağı başkanı Mr. Tropeano ile 2010 yılındaki sempozyumun bir ayağının İstanbul’da yapılması görüşüldü.


 ___________________________________________


 


5 Aralık 2007


Finans Kulübü’nce düzenlenen Avusturyalı ekonomist ve basın heyetine İstanbul 2010 sunumu yapıldı ve haftasına Avusturya basınında yer aldı.


 ___________________________________________


 


3 Aralık 2007


Anadolu yakası Belediye başkan yardımcıları ile Maltepe’de düzenlenen toplantıda katılımcılara 2010 planları, etkinlikleri ve yasa hakkında bilgi verildi.


 ___________________________________________


 


30 Kasım 2007


2010 Merkezinde yapılan toplantılarda sanat camiasının önde gelen isimleriyle Atatürk Kültür Merkezi’nin gelecekteki statüsü, kültür yönetimi ve faaliyet planı üzerine toplantı yapıldı.


___________________________________________ 


 


30 Kasım 2007


İstanbul’daki tüm üniversitelerin koordinatörlerinden oluşan grup İTÜ’den Prof.Dr. Gülsün Sağlamer başkanlığında 2010 merkezinde toplandı.


___________________________________________ 


 


30 Kasım 2007


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından “İstanbul 2010 AKB Ajansı Koordinasyon Kurulu” başkanlığına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sn. Hayati Yazıcı atandı.


___________________________________________ 


 


23 Kasım 2007


2010 Kent Kültürü Yönetmenliği çalışmalarının bir parçası olarak çeşitli STK ve kuruluşlarla gençlik çalışmaları başladı.


___________________________________________ 


 


21 Kasım 2007


Avrupa Kültür Başkentleri 1nci İzleme Toplantısı Brüksel’de yapıldı. İstanbul 2010 ekibi yapılan çalışmalar ve TBMM’de kabul edilen yasa hakkında bilgi verdi.


___________________________________________ 


 


12 — 15 Kasım 2007


Londra'da düzenlenen 28. World Travel Market uluslararası seyahat ve turizm fuarına katılım


 ___________________________________________


 


05 Kasım 2007


Grup 7(G7), İstanbul 2010 AKB Halkla İlişkiler Ajansı olarak seçildi.


___________________________________________ 


 


02 Kasım 2007


İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Yasası Meclis'te kabul edildi. Avrupa Birliği tarafından 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti (AKB) ilan edilen İstanbul'u, "AKB olarak hazırlamak, 2010 yılında yapılacak etkinlikleri planlamak ve yönetmek, kamu kurum ve kuruluşlarının bu amaçla yapacakları çalışmalarda k00rdinasyonu sağlamak üzere İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının kurulması ile görev ve yetkilerini düzenlemek" amacıyla hazırlanan yasa tasarısı, bugün sabaha karşı saat 04.10'da Parlamento'da kabul edilerek yasalaştı.


___________________________________________ 


 


27 Ekim — 4 Kasım 2007


26.İstanbul Kitap Fuarına katılım 24 Ekim 2007 MÜSİAD İletişim Komisyonu ve İBB Kültür Müdürlüğü; "İstanbul 2010" Projesi hazırlıklarının kamuoyu ile paylaşılması için sempozyum düzenledi. Sempozyumda, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi Yürütme Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu, AKP İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, ve Prof. Dr. İskender Pala birer konuşma yaptı.


___


 


10 — 14 Ekim 2007


Franfurt Kitap Fuarına katılım.


___


 


10 Ekim 2007


İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Yürütme Kurulunun, İletişim Komitesi yönetiminde yaptığı "İstanbul iletişimcisini arıyor" başlıklı çalışmalar sonucunda Klan'ı reklam ajansı olarak seçmesinden sonra, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesinin iletişimindeki diğer önemli ayak olan Halkla İlişkiler Ajansı seçim süreci başladı.


___


 


4 — 6 Ekim 2007


Budapeşte'de yapılan RegiON Müzik Konferansına katılım (Ahmet Çakaloz).


___


 


4 — 6 Ekim 2007


Liverp00l'da yapılan 5. Avrupa Kültür Başkentleri toplantısına katılım (Nilgün Mirze, Serra Ciliv).


___


 


26 Eylül 2007


İstanbul 2010 AKB Yönetim Merkezinde Kent Müzesi toplantısı yapıldı. 26 Eylül 2007 Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul 2010 AKB Yönetim Merkezine bir ziyarette bulunarak çalışmalar hakkında bilgi aldı ve desteğini ifade etti.


___


 


24 — 26 Eylül 2007


2010 Avrupa Kültür Başkentleri, 24 — 26 Eylül tarihleri arasında İstanbul'da buluştu. İstanbul ile beraber 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan Almanya'nın Ruhr bölgesi ve Macaristan'ın Pécs kentinden gelen heyetler ile İstanbul 2010 temsilcileri, 2010'a giden süreç ve 2010 yılı programları için tasarladıkları kültürel ve sanatsal iş birliği önerilerini masaya yatırdılar.


___


 


4 — 10 Eylül 2007


İstanbul Tasarım Haftasına (IDW) katılım 27 Ağustos 2007 İstanbul 2010'un İletişim Ajansı KLAN'ın seçimi.


___


 


18 Ağustos 2007


Essen.Original müzik festivaline Nekropsi ile katılım


___


 


18 Ağustos 2007


TUROB — FVW Turizm çalıştayına katılım.


___


 


30 Temmuz 2007


İstanbul 2010 Forumu: 2007 Luxembourg deneyimleri.


___


 


19 — 20 Temmuz 2007


La Rencontre d'Avignon toplantısına katılım.


___


 


9 Temmuz 2007


Kamu Projeleri toplantısı.


___


 


4 Temmuz 2007


İstanbul 2010 Forumu: Haliç ve tersanelerde kentsel dönüşüm.


___


 


2 Temmuz 2007


Yunanistan'da yaşayan İstanbullu Rumlara İstanbul 2010 sunumu.


___


 


29 Haziran 2007


AKM Araştırmaları Toplantısı.


___


 


29 Haziran 2007


Talinn'de yapılan ECOC (AKB) Toplantısına katılım.


___


 


28 Haziran 2007


Fevziye Işık Okulları müdürlerine sunum.


___


 


22 Haziran 2007


İstanbul 2010 Forumu: Dans Denizi Projesi


___


 


22 Haziran 2007


Liverpool'daki "Cities on the Edge" toplantısına katılım.


___


 


15 Haziran 2007


Nilgün Mirze'nin Euromed Anna Lindh Vakfı ile ortaklaşa düzenledikleri International Youth Platform toplantısı.


___


 


14 Haziran 2007


Eminönü Sempozyumuna katılım ve sunum.


___


 


11 — 13 Haziran 2007


Essen'deki "Age of Friendly Cities" Konferansına katılım.


___


 


12 Haziran 2007


Rotterdam Üniversitesi öğrencilerine sunum.


___


 


7 — 11 Haziran 2007


Yapeks Tadilat Fuarına katılım.


___


 


8 Haziran 2007


İstanbul'a gelen Essen parlamenter grubuna Nuri M. Çolakoğlu'nun sunumu.


___


 


7 Haziran 2007


Fatih Belediyesi ile toplantı.


___


 


7 Haziran 2007


İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Derneği kuruldu.


___


 


26 Mayıs 2007


İstanbul ile birlikte 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilen Macaristan'ın Pecs kentinden gelen delegasyonla yapılması düşünülen ortak projelerle iş birliği imkanlarının görüşüldüğü bir toplantı yapıldı.


___


 


24 Mayıs 2007 2004


Avrupa Kültür Başkenti Cenova'nın en önemli projelerinden olan Cenova Deniz Müzesi'ni tanıtmak ve AKB programı hakkında karşılıklı bilgilenmek için Beyoğlu Belediyesi ile İstanbul 2010 Girişim Grubunun birlikte düzenlediği bir toplantı yapıldı.


___


 


21 Mayıs 2007


Almanya'dan gelen bir grup öğrenciye İstanbul 2010 sunumu yapıldı.


___


 


17 Mayıs 2007


İstanbul 2010 Forumu kapsamında, Sulukule'de gerçekleştirilmek istenen kibarlaştırma (gentrification) projelerinin tartışıldığı geniş katılımlı bir sempozyum gerçekleştirildi. Sempozyumda, London College University öğrencileri tarafından yapılan Sulukule Çalışmaları'nın sunumu gerçekleştirildi.


___


 


14 Mayıs 2007


Nisan ayında Lille 2004 Avrupa Kültür Başkenti Genel K00rdinatörü Laurent Dréano'nun konferansı ile başlayan buluşma toplantıları, 14 Mayıs'ta, bağımsız yazar, araştırmacı ve danışman François Matarasso'nun "Katılımcı Sanat ve Kültürel Demokrasi" başlıklı konferansı ile devam etti.


___


 


9 Mayıs 2007


İstanbul 2010 Girişim Grubu, İstanbul Valiliği ve Aralık Derneği iş birliğiyle gerçekleştirilen "Tüm Çocuklar Tiyatroya" projesi için TİM'de toplanıldı.


___


 


19 Nisan 2007


İstanbul 2010 Forumu çerçevesinde gerçekleştirilen toplantılarda, Lille kenti Kültür ve Kutlama Etkinlikleri Direktörü, ve Lille 2004 AKB Genel K00rdinatörü Laurent Dreano, Girişim Grubu kurullarına ve genel katılıma açık olan iki konuşma yaptı. Dreano, Lille 2004 deneyimlerinden de örnekler vererek, İstanbul 2010 için önerilerde bulundu.


___


 


13 Nisan 2007


Eyüp Belediyesi'nde, Avrupa Yakası Belediyeleri ile bir toplantı yapıldı.


___


 


12 Nisan 2007


Kadıköy Belediyesi Kültür Konseyi'nde İstanbul 2010 projesini tanıtan bir sunum yapıldı.


___


 


6 Nisan 2007


Bu tarihte iki toplantı yapıldı. Önce, kültür — sanat odaklı Sivil Toplum Örgütleri ile toplanıldı. İkinci toplantı da ise, yerli ve yabancı Kültür Merkezleri ve Müzeler ile buluşuldu.


___


 


9 Mart 2007


Üniversitelerin İstanbul 2010'a etkin katılımlarını sağlamak amacıyla, üniversite rektörleri ile bir tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıya, İstanbul'daki üniversitelerden 20'ye yakın rektör katıldı. Aynı gün, İstanbul 2010 ekibi, İl Genel Meclisi'nde bir sunum yaptı. 


___


 


6 Mart 2007


Anadolu Yakası Belediyeleri ile Kızkulesi'nde bir toplantı düzenlendi.


___


 


20 Şubat 2007


2004 Avrupa Kültür Başkenti Lille(Fransa) Artistik Direktörü Didier Fusilier ile bir toplantı yapıldı.


___


 


13 Kasım 2006


Avrupa Birliği Konseyi, İstanbul'un, Peç (Macaristan) ve Essen (Almanya) kentleriyle birlikte 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasını onayladı.


__________________________________________


 


11 Nisan 2006


Uluslararası seçici kurul İstanbul'un, Macar Peç ve Alman Essen kentleriyle birlikte 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasını Avrupa Parlamentosunun görüşüne ve Avrupa Birliği Konseyi'nin son onayına sundu.


__________________________________________


 


14 Mart 2006


2000 yılından beri devam eden İstanbul'un 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti adaylığının en önemli aşamasını oluşturan savunma gerçekleşti. Egemen Bağış, Nuri M. Çolakoğlu, Esra Nilgün Mirze, Görgün Taner, Cengiz Aktar, Asu Aksoy'un başarılı sunumu ve cevapları sonrası jüri beş hafta içinde raporunu bildireceğini açıkladı.


__________________________________________


 


13 Mart 2006


Savunmayı gerçekleştirecek Egemen Bağış, Nuri M. Çolakoğlu, Esra Nilgün Mirze, Görgün Taner, Cengiz Aktar, Asu Aksoy ile k00rdinatör Emine Çaykara Brüksel'e gitti.


__________________________________________


 


9 Mart 2006


Avrupa Kültür Başkentleri konusunda uzman ve bu konuda iki ciltlik bir araştırma kitabı hazırlamış Robert Palmer ve Penny Rae İstanbul'un 2010 yılı adaylığını jüri önünde savunacak grup ile atölye çalışmaları gerçekleştirmek üzere İstanbul'a geldi.


__________________________________________


 


21 Şubat 2006


İstanbul 2010 Girişim Grubu üyeleri Avrupa Parlamentosu'nda İstanbul için düzenlenen tanıtım kokteyline katılmak için Brüksel'e gitti. Avrupalı ve Türk parlamenterlerin desteklediği, 22 Şubat'ta AP’de gerçekleşen ve pek çok parlamenterin katıldığı davette bir sunum yapıldı.


__________________________________________


 


15 Aralık 2005


Bakanlar Kurulu kararıyla İstanbul 2010 Girişim Grubu'nun kuruluşunun Resmi Gazete'de yayınlanması.


__________________________________________


 


13 Aralık 2005


Hazırlanan 'İstanbul: City of the Four Elements' başlıklı dosyanın AB Eğitim ve Kültür Genel Müdürü Nicolaus van der Pas'a verilmesi. Nuri Çolakoğlu, Egemen Bağış, Kadir Topbaş, Muammer Güler, Ayşe Asya, Cengiz Aktar ve Nilgün Mirze'nin dosyayı sunması, ardından basın toplantısı yapılması.


__________________________________________


 


13 — 15 Ekim 2005


Esra Nilgün Mirze, Cumhur Güven Taşbaşı ve Erman Tuncer, Avrupa Kültür Başkentleri'nin bilgi ve deneyimlerini artırma amacıyla düzenlenen İrlanda/Cork'taki Les Rencontres toplantısına katıldılar. Toplantıdan sonra verilen resmi yemekte Cork Belediye Başkanı tüm Avrupa Kültür Başkenti temsilcilerinden İstanbul'un adaylığını desteklemelerini istedi.


__________________________________________


 


7 Ekim 2005


Nuri Çolakoğlu'nun 2010 yılı için aday Macar ve Alman şehirlerinin Peç'teki toplantısına katılıp İstanbul 2010 AKB sunumu yapması.


__________________________________________


 


3 Ekim 2005


İstanbul Milletvekili ve Başbakan Dış Politika Başdanışmanı Egemen Bağış, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Girişim Grubu Danışma Kurulu Başkanlığı'nı üstlendi.


__________________________________________


 


20 — 21 Eylül 2005


Nuri Çolakoğlu ve Yürütme Kurulu üyeleri Zeynel Koç, Görgün Taner ve YK K00rdinatörü Emine Çaykara'nın 2006 AKB Patras'ı ziyareti ve 2006'da Patras'ta Türkiye adına yapılacak kültürel etkinliklerin sunumu. Patras Belediye Başkanı, Organizasyon Komitesi üyeleri ile toplantılar.


__________________________________________


 


28 — 29 Temmuz 2005


Liverpool'un 2008'deki Avrupa Kültür Başkenti başvuru ekibi başkanı Sir Bob Scott ile İstanbul'da atölye çalışmalarının yürütülmesi.


__________________________________________


 


11 Temmuz 2005


DİB’ndan Hande Ceylan ve Nuri Çolakoğlu’nun Avignon’daki Avrupa Kültür Başkentleri Buluşması’na katılması.


__________________________________________


 


27 Haziran 2005


Nuri Çolakoğlu’nun Londra’da 2008’in Avrupa Kültür Başkenti Liverpool’un proje başkanı Sir Bob Scott ile toplantısı.


__________________________________________


 


30 Mayıs 2005


Resmî ve sivil kuruluşlarla projenin basına anlatılması.


__________________________________________


 


11 Mayıs 2005


Sivil toplum kuruluşları toplantısında projenin anlatılması.


__________________________________________


 


9 Mayıs 2005


Özerk Sanat Konseyi Toplantısı’nda projenin anlatılması.


__________________________________________


 


Mayıs 2005


Başvuru Dosyası yazımına başlanması.


__________________________________________


 


29 Nisan 2005


İBB Başkanı Kadir Topbaş ile görüşme ve desteğinin alınması.


__________________________________________


 


29 Nisan 2005


İstanbul Üniversiteleri öğretim üyeleri toplantısı ve projenin anlatılması.


__________________________________________


 


29 Nisan 2005


Şule Soysal, Cumhur Güven Taşbaşı, Ömer Türk, Nuri Çolakoğlu ve Esra Nilgün Mirze İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ile görüşerek desteğini aldılar.


__________________________________________


 


27 Nisan 2005


Nuri Çolakoğlu, Cumhur Güven Taşbaşı ve Esra Nilgün Mirze İstanbul Yerel Yöneticileri Toplantısı’nı gerçekleştirdiler ve ECOC 2010 Projesi’ni anlattılar.


__________________________________________


 


26 Nisan 2005


Kültür İnsanları Toplantısı, European Capitals of Culture (ECOC) 2010 projesinin anlatılması.


__________________________________________


 


6 Nisan 2005


Yeniden yapılanmaya ve çalışma takvimine ilişkin kararlar alındı. İstanbul 2010 Danışma Kurulu ve Yürütme Kurulu kuruldu.


__________________________________________


 


25 Mart 2005


Başbakanlık genelgesi ile Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığının, projeye mali ve içeriğe ilişkin gerekli katkılarda bulunulması yönünde talimatlandırılması gerçekleşti.


__________________________________________


 


3 Mart 2005


2000 yılında çıkarılan ve AB üyesi olmayan ülkelere de Avrupa Kültür Başkenti adaylığını açan yasanın yeni yasama döneminde değişse de İstanbul’un adaylığına engel olmayacağı bilgisi alındı.


__________________________________________


 


Mart 2005


Esra Nilgün Mirze’nin önerisiyle Girişim Grubu bu k00rdinasyon için Nuri Çolakoğlu’nun katılımının sağlanması kararını aldı. Büyükelçi Şule Soysal’ın da desteğiyle Çolakoğlu K00rdinatörlüğü üstlendi.


__________________________________________


 


Ekim 2004


Esra Nilgün Mirze AB genişlemeden sorumlu Komiseri Olli Rehn’le görüştü ve İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti adaylığıyla ilgili bilgi verdi. Olli Rehn, desteğini bildirerek başarılar diledi.


__________________________________________


 


29 Nisan — 1 Mayıs 2004


Görgün Taner ve Esra Nilgün Mirze Köln kentinin resmi davetlisi olarak Köln’e gittiler. Alman parlamenterler ve Claudia Roth’la birlikte 1 Mayıs 2004’te AB'ye yeni katılan üyeler için düzenlenen şenliklere katıldılar. O akşam sahnedeki konuşmasında Roth, Türkiye’yi AB üyesi olarak görmek istediklerini, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olmasını desteklediğini dile getirdi.


__________________________________________


 


22 — 27 Haziran 2004


Korhan Gümüş’ün katkılarıyla Cenova Avrupa Kültür Başkenti’yle ilişki kurulması amacıyla iki kentte eş zamanlı sergiler, video gösterileri, konferanslar düzenlendi.… Selanik’ten sonra ilk kez bir Avrupa Kültür Başkenti’yle işbirliği yapılıyordu,,,


__________________________________________


 


30 Ekim 2003


Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım ve Kültür İşleri Genel Müdürlüğü tarafından AB Komisyonu Eğitim ve Kültür İşleri Genel Müdürü N.Van Der Pas’a niyet mektubumuz gönderildi.


__________________________________________


 


Ekim 2003


Başvuru dosyası taslağını hazırlık çalışmalarına başlandı.


__________________________________________


 


30 Eylül 2003


Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım ve Kültür İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Şule Soysal AB Komisyonu Eğitim ve Kültür İşleri Genel Müdürü Nikolaus Van Der Pas’ı ziyaret ederek İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti adaylığı konusunda başvuru yılı ve yöntemleri hakkında görüş aldı.


__________________________________________


 


16 Nisan 2002


Esra Nilgün Mirze, Olimpiyat Komitesi Başkanı Sinan Erdem’le görüşerek desteğini aldı.


__________________________________________


 


Aralık 2001


Yapılan olağan toplantıda Dışişleri Bakanlığı’na temas dosyasının gönderilmesine karar verildi ve Birnur Akan, Korhan Gümüş, Arhan Kayar ve Esra Nilgün Mirze’nin hazırladıkları dosya Bakanlığa gönderildi.


__________________________________________


 


Kasım 2001


İstenilen geniş katılımın sağlanabilmesi için Girişim Grubu adının 'Sivil Girişim'i temsil etmek üzere saklanmasına, Girişim Grubu içinden seçilen Arhan Kayar, Birnur Akan, Cengiz Aktar, Esra Nilgün Mirze, Gürhan Ertür ve Korhan Gümüş’ten oluşan 'Çalışma Grubu' kuruldu.


__________________________________________


 


31 Ekim 2001


Çalışma Grubu toplantısında İstanbul’un kardeş şehirleri ile ilişkiye girilmesine karar verildi.


__________________________________________


 


3 Ekim 2001


İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Basın ve Halkla İlişkiler yönetmeni Esra Nilgün Mirze Proje Koordinatörü olarak seçildi.


__________________________________________


 


12 Eylül 2001


Gürhan Ertür, Esra Nilgün Mirze Ankara’da Kültür Bakanı İstemihan Talay’a sunum yaptılar ve desteğini aldılar.


__________________________________________


 


11 Eylül 2001


Gürhan Ertür, Aylin Örnek ve Esra Nilgün Mirze İstanbul Konseyi’nde projeyi sundular… Proje, Valiliğin, Belediye Başkanlığı’nın ve Konseyin tam desteğini aldı…


__________________________________________


 


7 Ağustos 2001


Cengiz Aktar AB Türkiye Temsilcisi Karen Fogg ile görüşerek desteğini aldı.


__________________________________________


 


5 Ağustos 2001


Yapılan olağan toplantıda projenin yaygınlaştırılabilmesi için bağımsız bir sekretarya oluşturulması, altyapı ve finansman desteğinin sağlanması için girişimlerde bulunulması kararlaştırıldı.


__________________________________________


 


18 Temmuz 2001


Gürhan Ertür, Esra Nilgün Mirze, Orhan Silier ve Arhan Kayar’ın katıldığı ve Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen toplantıda projenin sivil toplum girişimi ile kamu işbirliğiyle yürütülmesi; Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'un merkezi ve yerel yönetimlerin hem kaynak sağlayarak, hem de bürokratik sorunları çözerek projeyi desteklemeleri yönünde prensip kararı alındı.


__________________________________________


 


22 Haziran 2001


Gürhan Ertür ve Esra Nilgün Mirze, İSO Başkanı ve İstanbul Valisi Erol Çakır ile İstanbul Konseyi eş başkanlığını sürdüren Hüsamettin Kavi’ye projeyi sundular… Projenin önce İstanbul Konseyi Kültür Komitesi’ne sonra İstanbul Konseyi‘nin genel toplantısında sunulmasına karar verildi.


__________________________________________


 


13 Haziran 2001


Genişletilmiş Toplantı: Dışişleri Bakanlığı Büyükelçi Aydın İdil, İstanbul Valiliği Dündar Gültekin, Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valiliği Kültür Müdürlüğü Necdet Gürgen, İBB Kültürel ve Sosyal İlişkiler Daire Başkanı Şenol Demiröz, Kültür AŞ Cengiz Özdemir ve Burhan Metin, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Taylan Akaya ve Proje Girişim Grubu üyeleri. Toplantı sonucunda projenin temel itibarı ile sivil bir girişim olduğu, İstanbullular ve onların oluşturduğu sivil inisiyatifler eliyle yürütülmesinin projeyi yaygınlaştıracağı, kamu kurum ve kuruluşlarının da proje ortakları arasında yer almalarının çok önemli olduğu belirtildi. Dışişleri Bakanlığı’nın projeyi desteklediği ve temanın saptanması ve proje kapsamının netleştirilerek başvuru dosyasının Bakanlığa ulaştırılması durumunda AB’nin ilgili birimlerine iletilmesi için her türlü girişimde bulunacağı; İstanbul Valiliği’nin projeyi desteklediği; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin projeye ve projenin İstanbul’a katkısına inandığı ve vermekte olduğu desteğin proje somutlaştıkça artarak süreceği konularında görüş birliğine varıldı.


__________________________________________


 


Mayıs 2001


Olaylar geliştikçe 'gönüllüler' sözcüğünden daha tanımlayıcı bir isim altında toplanma gerekliliği ortaya çıktı. Yapılan olağan toplantıda kendimize 'Avrupa Kültür Başkenti İstanbul Projesi Girişim Grubu' adını uygun bulduk.


__________________________________________


 


Mayıs 2001


Esra Nilgün Mirze, Korhan Gümüş, Arhan Kayar, Birnur Akan ve Gürhan Ertür İstanbul Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna’yı ziyaret ederek bir sunum yaptılar ve projenin evsahibi olarak İstanbul Belediyesi’nin desteğini istediler. Ali Müfit Gürtuna projeyi bütün kalbiyle desteklediğini ve bundan böyle toplantıları takip etmek üzere bir sorumluyu görevlendireceğini dile getirdi.


__________________________________________


 


9 Mayıs 2001


Yapılan olağan toplantıda projeyle ilgili kapsamlı bir dosya hazırlanmasına, Cengiz Aktar’ın Ankara’yı ziyaret etmesine ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in 23 Haziran’da yapacağı Sakız Adası toplantısı öncesinde bu dosyanın kendisine takdim edilmesine, Dışişleri Bakanlığı’ndan bir niyet mektubu hazırlanarak Avrupa Komisyonu’na sunulması doğrultusunda destek istenmesine karar verildi.


__________________________________________


 


Mart 2001


Melis Varban 2001 Avrupa Kültür Başkenti Rotterdam’a gitti. Böylece ilk kez bir Avrupa Kültür Başkenti’yle sıcak temas sağlandı.


__________________________________________


5 Şubat 2001


Dışişleri Bakanlığı’yla toplantı… Bu toplantıya Gürhan Ertür, Esra Nilgün Mirze ve Arhan Kayar katıldılar.


__________________________________________


 


9 Ekim 2000


Gürhan Ertür ve Esra Nilgün Mirze, Ankara’ya giderek Dışişleri Bakanlığı’ndan Büyükelçi Aydın İdil’le görüştüler.


__________________________________________


 


7 Temmuz 2000


İlk toplantı: Cengiz Aktar’ın AB’ye üye olmayan ülkelerin de Avrupa Kültür Başkenti önerebilmelerine olanak veren kararı AB resmi gazetesinde okuması ve Korhan Gümüş ve Arhan Kayar ile birlikte sivil toplum kuruluşlarına yaptıkları çağrı ile birlikte 'İstanbul’un Avrupa Kültür Başkentliği’ne aday olması' fikri ortaya çıktı. Toplantıya çağrıyı yapan üç girişimciye ilâveten Açık Radyo’dan Gürhan Ertür, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’ndan Esra Nilgün Mirze, ICOMOS’dan Emine Erdoğmuş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Mehmet Taşdiken, Marmara Boğazlar Belediyeler Birliği’nden Fikret Toksöz, Fisun Çetin, Melis Varban, Reklamcılar Derneği’nden Birnur Akan, Tarih Vakfı’ndan Erdal Küçükyalçın, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nden Erbil Cihangir, Turizm Yatırımcıları Derneği’nden Nedret Koruyan katıldılar. Toplantı sonucunda katılımcılar bir Mutabakat Metni hazırlanması ve imzaya açılması karara bağlandı. Kordinasyonu Gürhan Ertür üstlendi. Mutabakat metni izleyen on beş gün içinde imzalandı.


 






DİKKAT! Yorum yazmak için üye girişi gereklidir.
Ziyaretçi Ücretsiz Üyelik
Tablodan Kolay Erişim (Tablo Linkleri) -
Yorum Gönderme -
Profil Sayfası Oluşturma -
Olay Takip Sistemi -
Günlük E-Posta Alımı -
Sıralama (Başlık, Görsel, Yıllık, Aylık, Günlük, Türe Göre) -
Duyuru Bilgisi -
Günlük Yaz -
Kendi Tarihte Bugün Sayfanı Oluştur -
Geleceğe Mesaj Gönder -
Reklamsız İçerik
Giriş SEN DE KATIL
Arama
Tarihte Bugün 27 Nisan

Tarihte Bugün Bugün Doğanlar Bugün Ölenler





















Sitenize Tarihte Bugün Ekleyin

Tarihte Bugün ® | www.tarihtebugun.org