Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği'nde görev yapan Başkatip Oktar Cirit, 16 Şubat 1976 tarihinde Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetti. Hamra Caddesi üzerinde gerçekleşen bu menfur saldırı, Türk diplomatik misyonuna yönelik yurt dışında düzenlenen ilk kritik suikastlardan biri olarak kayıtlara geçti.
Saldırıyı, kısa adı ASALA olan Ermenistan'ın Özgürlüğü için Gizli Ermeni Ordusu üstlendi. Bu cinayet, örgütün uluslararası alanda ses getirmek ve Türk diplomatlarını hedef alan sistematik terör dalgasını başlatmak amacıyla gerçekleştirdiği ilk eylemlerden biri olması bakımından tarihi bir öneme sahiptir. Olayın ardından Lübnan makamları ve uluslararası güvenlik birimleri nezdinde soruşturmalar yürütülse de faillerin yakalanması konusunda somut bir ilerleme kaydedilemedi.
Oktar Cirit suikastı, Türk hariciye tarihinde derin bir iz bırakmış ve Türkiye'nin dış temsilciliklerindeki güvenlik protokollerinin yeniden gözden geçirilmesine neden olmuştur. Bu olay, 1970'li ve 80'li yıllarda onlarca Türk diplomatın şehit edileceği karanlık bir dönemin acı başlangıçlarından biri olarak kabul edilmektedir.
TB Arşiv Kaydı #12490
16
Subat
1976
50 Yıl Önce
Beyrut Başkatibi Oktar Cirit’in ASALA Tarafından Şehit Edilmesi
Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği Başkatibi Oktar Cirit, 16 Şubat 1976'da ASALA terör örgütü tarafından düzenlenen bir suikast sonucu şehit edildi. Bu olay örgütün ilk büyük eylemlerinden biridir.
13.6B
HİCRİ: 15 Safer 1396
RUMİ:1 Şubat 1442
Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği Başkatibi Oktar Cirit, 16 Şubat 1976'da ASALA terör örgütü tarafından düzenlenen bir suikast sonucu şehit edildi. Bu olay örgütün ilk büyük eylemlerinden biridir.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (16 Subat) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...