Tarihte Bugün TB İlk yerli uydu Rasat uzayda

17 Ağustos 2011 / 12 yıl önce

Erteleme
Unutma
Hatırla
Günlük Yaz...
Kendine Bir
İyilik Yap
GELECEĞE Mesaj gönder 10 Yıl Sonraki SEN 2034 SENİ BEKLİYOR
Tarihte Bugün
18 Nisan
Bugün
Ölenler
Bugün
Doğanlar
Bu Yıl Olanlar
2024
Bu Yıl Ölenler
2024
Bu Ay Ölenler
Nisan
Bu Ay Doğanlar
Nisan
Geçen Yıl Olanlar
2023
Geçen Yıl Ölenler
2023

Gazete Manşetleri

Burçlar

Yaş Hesapla

Gezegen Saatleri

Hicri Bugün

Tarihten Kesitler

Bu olay; Tarihte Bugün bilinmesi gereken ilk 3 olay içerisindedir.


İlk yerli uydu Rasat uzayda

Türkiye'de tasarlanan ve üretilen ilk yer gözlem uydusu RASAT'ın Rusya'dan uzaya başarıyla fırlatıldı

OLAY 12 yıl önce   tarihtebugun.org

OLAY Tarihte Bugün: 17 Ağustos 2011 İlk yerli uydu Rasat uzayda
Türkiye'de tasarlanan ve üretilen ilk yer gözlem uydusu RASAT'ın Rusya'dan uzaya başarıyla fırlatıldığı haberi TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'nde (TÜBİTAK UZAY) gelişmeleri izleyen TÜBİTAK personeli tarafından büyük coşkuyla karşılandı.

Fırlatma sırasında nefesler tutulurken, uydu ile yer bağlantısının kurulduğunu gösteren ''ilk uydu sinyalinin alındığı haberi'' alkışlarla kutlandı.

Fırlatma gelişmelerini izlemek üzere, TÜBİTAK UZAY'ın ODTÜ yerleşkesindeki tesislerinde bir toplantı düzenlendi.

TÜBİTAK UZAY Müdürü Dr. Uğur Murat Leloğlu, RASAT'ın fırlatma aşamalarını, Rusya'nın Yasny Fırlatma Üssü'ndeki gerçek süreç ile eş zamanlı olarak veren simülasyonlarla saniye saniye katılımcılarla paylaştı.

Toplantı sırasında RASAT'ın uzaya fırlatılması ve yörüngeye yerleşmesi sırasında Yasny Fırlatma Üssü'ndeki ve Norveç'in kuzeyinde bulunan Andoya Yer İstasyonu'ndaki Türk ekiple görüntülü ve sesli kurulan bağlantılarla son durum bilgileri alındı.

Türkiye saati ile 10.12'de başlayan fırlatmadan 969 saniye sonra RASAT'ın dünyadan 687 km yükseklikteki hedef yörüngesine başarıyla yerleştirildiği haberi Ankara'ya ulaştı. Ardından nefesler tutularak, RASAT'tan gelecek ilk sinyaller beklendi.

AA muhabirine bilgi veren TÜBİTAK UZAY Müdürü Dr. Leloğlu, RASAT'tan ilk sinyallerin, TÜBİTAK UZAY'ın Ankara'daki tesislerinde bulunan yer istasyonundan 11.50'de başarıyla alındığını bildirdi.

Leloğlu, uydudan ilk sinyalin alınmasının önemine işaret ederken, sinyalin alınmasının uyduyla yer istasyonunun haberleşebildiği anlamına geldiğini söyledi.

TÜBİTAK UZAY tarafından, DPT tarafından sağlanan kaynakla Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu olan RASAT, Rusya Federasyonu'nun Kazakistan sınırındaki Orenburg bölgesinde bulunan Yasny fırlatma üssünden Dnepr fırlatma aracıyla uzaya gönderildi.

Dnepr fırlatma aracında RASAT ile birlikte Nijerya, Ukrayna, İtalya ve ABD'ye ait toplam 7 uydu bulunuyordu. Bugünkü fırlatma, bu fırlatma aracının 17. ticari fırlatması oldu.

RASAT'tan ilk sinyallerin alınmasının ardından 15 gün sürecek devreye alma aşamasında RASAT'a gerekli yazılımların yüklenmesi, modüllerin ve uydunun test edilmesi ve uydunun çekeceği ilk görüntülerin Yer'e indirilmesi planlanıyor. Bu amaçla TÜBİTAK UZAY'ın Ankara'daki tesislerinde bulunan yer istasyonu ile Norveç'te bulunan Andoya Yer İstasyonu kullanılacak.





DİKKAT! Yorum yazmak için üye girişi gereklidir.
Ziyaretçi Ücretsiz Üyelik
Tablodan Kolay Erişim (Tablo Linkleri) -
Yorum Gönderme -
Profil Sayfası Oluşturma -
Olay Takip Sistemi -
Günlük E-Posta Alımı -
Sıralama (Başlık, Görsel, Yıllık, Aylık, Günlük, Türe Göre) -
Duyuru Bilgisi -
Günlük Yaz -
Kendi Tarihte Bugün Sayfanı Oluştur -
Geleceğe Mesaj Gönder -
Reklamsız İçerik
Giriş SEN DE KATIL
Arama
Tarihte Bugün 18 Nisan

Tarihte Bugün Bugün Doğanlar Bugün Ölenler





















Sitenize Tarihte Bugün Ekleyin

Tarihte Bugün ® | www.tarihtebugun.org