İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan tarihi Toptaşı Cezaevi, 500 mahkumun katıldığı kitlesel bir açlık grevine sahne oldu. Mahkumlar, kendilerine yönelik bir af yasasının çıkarılması talebiyle başlattıkları bu eylemle, seslerini hükümete ve kamuoyuna duyurmayı hedeflediler. Olay, dönemindeki cezaevi şartlarının ve hukuki beklentilerin yarattığı toplumsal gerilimin bir yansıması olarak kayıtlara geçti.
Eylem süresince cezaevindeki disiplin ve güvenlik önlemleri artırılırken, olay Türkiye'deki infaz sistemi ve af tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Toptaşı Cezaevi, Osmanlı döneminden kalan mimarisi ve geçmişte akıl hastanesi olarak kullanılmasıyla bilinen sembolik bir yapı olması nedeniyle, burada gerçekleşen bu çapta bir protesto siyasi ve sosyal düzlemde geniş yankı uyandırdı.
TB Arşiv Kaydı #41740
17
Mayis
1969
57 Yıl Önce
Toptaşı Cezaevi'nde Af Talepli Açlık Grevi
İstanbul Toptaşı Cezaevi’nde bulunan 500 mahkum, genel af taleplerini dile getirmek amacıyla toplu açlık grevi başlattı. Eylem, cezaevi koşulları ve yasal düzenleme beklentilerini kamuoyu gündemine taşıdı.
71.7B
HİCRİ: 29 Safer 1389
RUMİ:18 Şubat 1442
İstanbul Toptaşı Cezaevi’nde bulunan 500 mahkum, genel af taleplerini dile getirmek amacıyla toplu açlık grevi başlattı. Eylem, cezaevi koşulları ve yasal düzenleme beklentilerini kamuoyu gündemine taşıdı.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (17 Mayis) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...