1958 yılında Orta Doğu'da tırmanan gerilim, Lübnan'daki iç karışıklıklar ve Irak'ta gerçekleşen darbe sonrası zirveye ulaşmıştır. Amerika Birleşik Devletleri, Eisenhower Doktrini çerçevesinde Lübnan'a asker çıkarma kararı alırken, Türkiye'deki İncirlik Üssü bu operasyonun stratejik ve lojistik merkezi haline getirilmiştir. Bu durum, bölgedeki Batı etkisini sınırlamak isteyen Sovyetler Birliği'nin sert tepkisini çekmiştir.
Sovyetler Birliği, ABD'nin bölgedeki askeri varlığını ve Türkiye'nin bu operasyondaki aktif rolünü protesto etmek amacıyla Türkiye'nin doğu sınırında geniş çaplı askeri tatbikatlar ve manevralar başlatmıştır. Moskova'nın bu hamlesi, hem Türkiye'ye hem de Batı ittifakına karşı bir gövde gösterisi niteliği taşırken, Soğuk Savaş'ın sıcak bir çatışmaya dönüşme riskini de beraberinde getirmiştir.
Kriz süresince Türkiye, NATO müttefiki ABD ile koordineli hareket ederek sınır güvenliğini artırmış ve askeri teyakkuz durumuna geçmiştir. Bu olay, Türkiye'nin jeopolitik konumunun iki süper güç arasındaki rekabette ne denli kritik bir rol oynadığını ve Orta Doğu'daki yerel krizlerin küresel güvenlik mimarisini nasıl doğrudan etkilediğini gösteren önemli bir tarihi dönüm noktasıdır.
TB Arşiv Kaydı #57440
17
Temmuz
1958
68 Yıl Önce
Sovyetler Birliği'nin Türkiye Sınırında Başlattığı Askeri Manevralar (1958)
Amerika Birleşik Devletleri'nin Lübnan müdahalesi ve İncirlik üssüne asker sevk etmesine tepki gösteren Sovyetler Birliği, Türkiye sınırında kapsamlı askeri manevralar başlattı.
48.2B
HİCRİ: 29 Zilhicce 1377
RUMİ:25 Şubat 1442
Amerika Birleşik Devletleri'nin Lübnan müdahalesi ve İncirlik üssüne asker sevk etmesine tepki gösteren Sovyetler Birliği, Türkiye sınırında kapsamlı askeri manevralar başlattı.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (17 Temmuz) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...