1980'li yıllarda Türkiye gündemini uzun süre meşgul eden 'hayali ihracat' skandallarının merkezindeki isimlerden biri olan Yahya Demirel, eski Başbakan Süleyman Demirel'in yeğeni olması sebebiyle siyasi bir tartışma figürü haline gelmiştir. 1970'lerin ortasında başlayan mobilya ihracatı davası, Türkiye'nin yolsuzlukla mücadele tarihindeki en sembolik dosyalardan biri olarak kabul edilir.
Hakkında kesinleşmiş hapis cezaları bulunan ve yargı sürecinden kaçmak amacıyla yurt dışına giden Demirel için devlet nezdinde çeşitli hukuki adımlar atılmıştır. 1987 yılında Bakanlar Kurulu, ilgili kanunlar çerçevesinde Yahya Demirel'in Türk vatandaşlığından çıkarılmasına karar vermiştir. Bu karar, dönemin hukuk düzeni ve devlet otoritesinin tesisi açısından önemli bir dönüm noktası oluşturmuştur.
Vatandaşlıktan çıkarılma kararı, kamuoyunda devletin suçla mücadelesi olarak yorumlansa da, dönemin siyasi rekabetinin bir yansıması olarak da değerlendirilmiştir. Yahya Demirel, ilerleyen yıllarda Türkiye'ye dönmüş, yeniden yargılanmış ve vatandaşlık haklarını tekrar kazanmak için uzun süren hukuki mücadeleler vermiştir.
TB Arşiv Kaydı #73360
19
Eylul
1981
45 Yıl Önce
Yahya Demirel'in Türk Vatandaşlığından Çıkarılması
İş insanı Yahya Demirel, hayali ihracat davaları sürecinde yurt dışına kaçması üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığından çıkarılarak hukuki yaptırıma maruz kaldı.
47.8B
HİCRİ: 20 Zilkade 1401
RUMİ:3 Mart 1442
İş insanı Yahya Demirel, hayali ihracat davaları sürecinde yurt dışına kaçması üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığından çıkarılarak hukuki yaptırıma maruz kaldı.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (19 Eylul) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...