Cumhuriyetin ilk yıllarında, özellikle 1929 Dünya Ekonomik Buhranı'nın ardından Türkiye, kendi kendine yetebilen bir ekonomi inşa etme sürecine girdi. Bu kapsamda İstanbul'da düzenlenen Yerli Malı Kullanma ve Koruma Toplantısı, toplumsal bilincin artırılması yolunda atılan kritik adımlardan birini oluşturdu. Toplantıya katılan gençler, yabancı kaynaklı ürünlere olan bağımlılığı azaltmak ve yerli üretimi teşvik etmek amacıyla kararlılıklarını bir yeminle mühürlediler.
Bu hareket, Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti'nin öncülüğünde yürütülen geniş çaplı bir seferberliğin toplumsal yansımasıydı. Gençliğin bu yemini, sadece ekonomik bir tercih değil, aynı zamanda tam bağımsızlık yolunda verilen sembolik ve siyasi bir söz niteliği taşıyordu. Okullarda ve kamusal alanlarda yayılan bu bilinç, yerli malı kullanımını bir vatanseverlik görevi haline getirerek ilerleyen yıllarda kutlanacak olan Yerli Malı Haftası gibi geleneklerin de temelini oluşturdu.
Söz konusu toplantı, genç cumhuriyetin kalkınma modelinde halkın ve özellikle yeni neslin rolünü vurgulaması açısından tarihsel bir öneme sahiptir. Gençlerin bu iradesi, yerli sanayinin gelişmesi ve Türk lirasının değerinin korunması hedeflerine toplumsal bir meşruiyet kazandırmıştır.
TB Arşiv Kaydı #32050
2
Nisan
1929
97 Yıl Önce
İstanbul Yerli Malı Kullanma ve Koruma Toplantısı ve Gençlik Yemini
İstanbul'da düzenlenen Yerli Malı Kullanma ve Koruma Toplantısı'nda bir araya gelen Türk gençliği, yerli ürünleri kullanmaya ve milli ekonomiyi desteklemeye dair toplu yemin etti.
13.4B
HİCRİ: 21 Şevval 1347
RUMİ:7 Şubat 1442
İstanbul'da düzenlenen Yerli Malı Kullanma ve Koruma Toplantısı'nda bir araya gelen Türk gençliği, yerli ürünleri kullanmaya ve milli ekonomiyi desteklemeye dair toplu yemin etti.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (2 Nisan) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...