12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından yasama ve yürütme yetkilerini elinde bulunduran Milli Güvenlik Konseyi (MGK), dönemin yolsuzluk iddialarına karşı sert bir tutum sergiledi. Bu kapsamda, 42. Hükümet döneminde Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev yapan Hilmi İşgüzar, bakanlığı sırasındaki çeşitli usulsüzlük iddiaları nedeniyle mercek altına alındı.
İşgüzar'ın Yüce Divan'a sevk edilme gerekçeleri arasında, özellikle SSK hastanelerinin inşaat ihalelerinde usulsüzlük yapılması ve haksız kazanç sağlanması gibi ağır suçlamalar yer aldı. MGK tarafından alınan bu karar, o güne kadar Türk siyasi tarihinde bir bakanın Yüce Divan'a gönderildiği altıncı örnek olması bakımından büyük önem taşımaktadır.
Anayasa Mahkemesi'nde Yüce Divan sıfatıyla görülen yargılamalar sonucunda Hilmi İşgüzar, görevini kötüye kullanma ve yolsuzluk suçlarından mahkum edilerek hapis ve para cezasına çarptırıldı. Bu dava, askeri müdahale döneminde sivil siyasetçilerin geçmiş dönem faaliyetlerine yönelik yürütülen geniş çaplı hukuki denetimin ve siyasi tasfiyenin en somut örneklerinden biri olarak Türk hukuk tarihine geçmiştir.
TB Arşiv Kaydı #10020
2
Subat
1981
45 Yıl Önce
Eski Bakan Hilmi İşgüzar'ın Yüce Divan'a Sevk Edilmesi
Milli Güvenlik Konseyi, eski Sosyal Güvenlik Bakanı Hilmi İşgüzar'ı yolsuzluk suçlamasıyla Yüce Divan'a sevk etti. İşgüzar, bu makama gönderilen altıncı bakan olarak tarihe geçti.
15.5B
HİCRİ: 27 Rebiülevvel 1401
RUMİ:1 Şubat 1442
Milli Güvenlik Konseyi, eski Sosyal Güvenlik Bakanı Hilmi İşgüzar'ı yolsuzluk suçlamasıyla Yüce Divan'a sevk etti. İşgüzar, bu makama gönderilen altıncı bakan olarak tarihe geçti.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (2 Subat) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...