Konya 3. Ana Jet Üssü'nde gerçekleşen törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kuvvet Komutanları, askeri ve mülki erkan ile davetliler katıldı.
Cumhurbaşkanı Gül: 'Bundan 100 sene önce uçakla tanışan ki, 1. Dünya Harbi'nde uçak kullanmış bir milletiz. Otomobilden önce uçak yapan bir ülkeyiz. Böyle bir ülkede Awacslar'la savunma yeteneğimizin ileri bir aşamaya getirildiğini görmekten mutluluk duyuyorum. Bu basit bir tedarik işi değildir. Yerli şirketlerin de bu çalışmaya katıldığı ve teknoloji transferinin olduğu da bir gerçektir. Her şeyin ötesinde Awacslar F-16 gibi Türk havacılığında önemli bir dönemi başlatmıştır. Artık nasıl F-16'lar Türkiye'nin hava gücünü başka bir seviyeye yükselttiyse Awacslar da aynı şekilde Hava Kuvvetleri'nin gücünü yukarı çıkarmıştır. Awacslar az sayıda ülkede bulunan çok gelişmiş hava araçlarıdır. Modern harp teknolojisinin ve NATO savunma doktrininin de vazgeçilmez unsurlarından birisidir' dedi.
Başbakan Erdoğan, 'Biz kendi mühendislerimize güvendik. ATAK helikopterlerimizin üretimine başladık. Bugün de genel maksat helikopterleriyle ilgili 3.5 milyar dolarlık bir adım attık. 109 helikopter Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) kavuşacak. İnsansız hava araçlarımız geliştirme aşamaları tamamlandı. Milli uydularımızı fırlatıyoruz. Milli tasarım uçağımız HÜRKUŞ gökyüzüyle buluştu. Kendilerine olan güveni boşa çıkarmadığı için bu süreçte sorumluluk üstlenen herkese şükranlarımı sunuyorum. 2023'te savunma sanayi alanında dışa bağımlılığımızı yüzde 100'e yakın oranda ortadan kaldırmayı düşünüyoruz. Barış Kartalı uçakları TSK'nın gören gözü olacak, her türlü tehdide karşı erken uyarı görevini yerine getirecektir. Üretiminde Türk savunma sanayiinin etkin rol almış olmasından onur duyuyorum. Ülkemizin önde gelen savunma sanayii kuruluşları önemli görevler üstlendiler. HAVELSAN, TUSAŞ, MİKES, ASELSAN, THY firmalarımız önemli görevler yaptılar. Karmaşık sistemler içeren bu projenin toplam bedelinin yarısı ülkemize geri kazandırılmıştır. Barış Kartalı ülkemize, milletimize, TSK'ya hayırlı olsun. Gücümüze güç katmasını diliyorum. Projede emeği geçenleri kutluyorum' dedi.
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk: 'Uçaklarımız sahip olduğu gelişmiş sensörler ve iletişim araçlarıyla bilgi üstünlüğü sağlanmasında da önemli rol oynayacaktır. Barış Kartalı uçakları Türk milletinin barışı korumadaki kararlılığının göstergesidir. Olası muharebeye karşı caydırıcılık sağlamada da önemli bir yetenektir. Harpte kullanımı gerektiğinde kesin sonuçlu bir zaferin kazanılmasında kuvvet çarpanı olarak görev yapacaktır. Türk Hava Kuvvetleri'ne yeni ufuklar açan bu uçakların envantere girmesi gerek resmi kurumların, gerekse sivil sektörün uzun ve özverili çalışmaları neticesinde gerçekleşmiştir. Bu uçakların içerisinde sistemlerde mümkün olan en yüksek seviyede milli katılım eklenmiştir'
Boeing AEW&C sistemi yüksek performanslı, brüt ağırlığı arttırılmış 737-700 ile Northrop Grummanın MESA olarak adlandırılan çok maksatlı elektronik taramalı, dost-düşman ayırımı yapabilen radarını içermektedir. Türkiyenin Barış Kartalı projesi kapsamında alacağı 737 AEW&C sistemi esken ve açık yapılı bir görev bilgisayar sistemini ve Türk yapımı elektronik destek sistemlerini ve haberleşme kabinini içermektedir.
Uluslararası Boeing sorumluluğu altında yürütülen programda Northrop Grumman Elektronik Sistemler şirketi ile TAI ve Havelsanın da dahil olduğu birkaç Türk firması da yer alacaktır. Kontrat dört adet 737 AEW&C uçağı ile birlikte personel eğitim, görev destek ve sistem bakımını içermektedir.
Türkiye Cumhuriyetinin Savunma Sanayii Müsteşarlığı 4 Haziran 2002 tarihinde Boeing firmasıyla 737 modeli havadan erken uyarı ve kontrol (AEW&C) sistemi için 1 Milyar ABD Dolarlık bir sözleşme imzalamıştır. Benzeri bir sistem Avustralya için de geliştirilmektedir.
Hava İleri Karakol (HİK) Uçağı diğer adıyla Barış Kartalı Programı kapsamında Boeing firması ile 4 uçak ve 1 Yer Destek Sistemi tedariki amacıyla 4 Haziran 2002 tarihinde Sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme 23 Haziran 2003 tarihinde yürürlüğe girmiş ve proje kapsamındaki faaliyetler resmen başlamıştır. Türk Savunma Sanayii, bu projeden, proje bedelinin yaklaşık %12si kadar net yerel pay alacaktır. İlave olarak proje kapsamında sözleşme baz fiyatı üzerinden 576 Milyon ABD Dolarlık off-set alınmıştır. Türk firmalarından TAI, HAVELSAN, ASELSAN, MİKES, HAVELSAN TEKNOLOJİ RADAR, KALE KALIP, THY ve SELEX proje içerisinde birçok sorumluluk ve role sahiptir.1 inci uçak modifikasyonu (yolcu uçağının HİK konfigürasyonuna dönüştürülme işlemleri) Mart 2005de ABD/Seattleda, 2 nci uçak modifikasyonu Mart 2006daAnkara/TAI tesislerinde, 3.ncü uçak modifikasyonu Kasım 2006da, 4.ncü uçak modifikasyonu Mart 2007de Ankara/TAI tesislerinde başlamıştır.