Akis dergisi, Türk basın tarihinin en etkili siyasi yayınlarından biri olarak bilinir. Metin Toker tarafından kurulan dergi, özellikle Demokrat Parti iktidarının son yıllarında muhalif duruşuyla öne çıkmış ve sık sık hukuki yaptırımların hedefi olmuştur. Bu dönemde derginin yazı işleri kadrosu, yayımlanan haber ve yorumlar nedeniyle çok sayıda dava ile karşı karşıya kalmıştır.
Derginin yazı işleri müdürlüğü görevini yürüten Cüneyt Arcayürek, dergide yer alan bir içerik nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun basın suçlarını düzenleyen maddeleri uyarınca yargılanmıştır. Mahkeme sonucunda Arcayürek, altı ay hapis cezasına çarptırılmış ve bu karar Türk basınında geniş yankı uyandırmıştır. Söz konusu mahkumiyet, o dönemde gazetecilerin üzerindeki yargı baskısının ve basın özgürlüğü mücadelesinin somut bir örneği olarak kayıtlara geçmiştir.
Cüneyt Arcayürek, hapis cezasını çektikten sonra meslek hayatına devam ederek Türk gazeteciliğinin ve siyasi analiz yazarlığının en önemli isimlerinden biri haline gelmiştir. Akis dergisi etrafında şekillenen bu hukuki süreçler, Türkiye'nin demokrasi ve ifade özgürlüğü tarihindeki kritik dönemeçleri temsil etmektedir.
TB Arşiv Kaydı #22810
22
Mart
1955
71 Yıl Önce
Gazeteci Cüneyt Arcayürek'in Hapis Cezasına Çarptırılması
Akis dergisi yazı işleri müdürü Cüneyt Arcayürek, basın yoluyla işlenen suçlar kapsamında yargılandığı davada altı ay hapis cezasına çarptırılarak cezaevine gönderildi.
15.3B
HİCRİ: 28 Recep 1374
RUMİ:4 Şubat 1442
Akis dergisi yazı işleri müdürü Cüneyt Arcayürek, basın yoluyla işlenen suçlar kapsamında yargılandığı davada altı ay hapis cezasına çarptırılarak cezaevine gönderildi.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (22 Mart) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...