Tarihte Bugün TB Borsada seçim rekoru

23 Temmuz 2007 / 16 yıl önce

Erteleme
Unutma
Hatırla
Günlük Yaz...
Kendine Bir
İyilik Yap
GELECEĞE Mesaj gönder 10 Yıl Sonraki SEN 2034 SENİ BEKLİYOR
Tarihte Bugün
18 Nisan
Bugün
Ölenler
Bugün
Doğanlar
Bu Yıl Olanlar
2024
Bu Yıl Ölenler
2024
Bu Ay Ölenler
Nisan
Bu Ay Doğanlar
Nisan
Geçen Yıl Olanlar
2023
Geçen Yıl Ölenler
2023

Gazete Manşetleri

Burçlar

Yaş Hesapla

Gezegen Saatleri

Hicri Bugün

Tarihten Kesitler

Borsada seçim rekoru

AKP'nin seçimlerde açık ara bir farkla yeniden iktidarı kazanması piyasaları uçurdu. İşlem hacmi 3.28 milyar YTL ile rekor kırdı.

OLAY 16 yıl önce   tarihtebugun.org

OLAY Tarihte Bugün: 23 Temmuz 2007 Borsada seçim rekoru
AKP'nin dün yapılan seçimlerde açık ara bir farkla yeniden iktidarı kazanması piyasaları uçurdu. Borsa yüzde 5.08 artışla günü 55 bin 625 puandan tamamladı. İşlem hacmi 3.28 milyar YTL ile rekor kırdı. Böylece işlem hacmi 2003 rekorunu kırmış oldu. Dolar kuru 1,.25 YTL ile Mart 2005'ten beri en düşük seviyesinde. Faiz 13 ayın en düşüğünde.

"PİYASA DOSTU" YORUMU

Seçimde AKP'nin beklentilerden yüksek oy oranının piyasalar tarafından olumlu olarak yorumlanmasıyla yükselen borsada Ulusal 100 endeksi yüzde 5.08 artış ve 55,625.44 puanla yeni kapanış rekorunu kırdı.

İşlem hacmi de 3.38 milyar YTL ile rekor kırdı. İşlem hacmi 2003 yılında 3.003 milyar YTL ile tarihi zirvesindeydi bu yıl en yüksek seviye ise Mayıs ayında 2.98 milyar YTL olmuştu.

Endeks gün içinde 55,912.80 puanla tarihindeki en yüksek seviyesini gördü.

YATIRIMCILARA UYARILAR

Meksa Yatırım Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu, "Yatırımcılar dikkat etsinler; AKP'nin tek parti iktidarı olması gibi bütün beklentiler fiyatlara yansıtıldı. Realizasyon yapma isteği daha yükselmiş durumda şu anda" dedi.

AKP'nin seçimde beklentileri aşarak yüzde 46.5 oyla 340 milletvekili sayısına ulaşması piyasalarda çok olumlu karşılandı.

Borsanın geçen aya göre yüzde 16-17 primli ve gelişmekte olan piyasalar arasında yükselişte ikinci sırada olduğuna dikkat çeken Turşucu, "Bu bizim eskisi kadar ucuz bir ülke olmadığımızı gösteriyor. Dikkatli olmakta fayda var. Yarın realizasyon olacağını tahmin ediyorum, 900 puana varan bir düşüş olabilir ama yarın da sert çıkış devam ederse realizasyon daha da etkili olur" diye ekledi.

İşlem hacminde banka ve holding hisseleri liderlik ederken, en yüksek hacimli hisselerden Petkim de özelleştirme ihalesinin iptal ihtimalinin seçim sonrasında azaldığı değerlendirmeleriyle ilk seansta tavan değerine ulaştı. Petkim yüzde 8.99 artışla 10.30 YTL'den kapandı.

İşlem hacminde ilk üç sırayı oluşturan İş Bankası yüzde 6.85, Yapı Kredi Bankası yüzde 5.61, Garanti Bankası ise yüzde 7.91 artışla kapandı.


DOLAR KURU 1.25 YTL'Yİ GÖRDÜ, FAİZ 13 AYIN EN DÜŞÜĞÜNDE

Genel seçim sonuçlarına göre piyasaların son haftalarda fiyatladığı ve en olumlu senaryo olarak nitelendirdiği, AKP'nin tek başına iktidar olduğu üç partili bir Meclis aritmetiğinin oluşması sonucunda lira dolar karşısında 1.25 YTL ile Mart 2005'ten bu yana yeni en düşük seviyesini görürken, gösterge bono faizi de Haziran 2006'dan bu yana en düşük seviyelerinde seyrediyor.

RİSKLER VE BEKLENTİLER NELER?

Piyasa uzmanları, genel seçimlerin beklentiler doğrultusunda atlatılmasının ardından bundan sonra cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve Kuzey Irak'la ilgili gelişmelerin izleneceğini ve buna ek olarak yurtdışı piyasalarda olası satışların risk unsurları olarak belirdiğini ifade ediyorlar.

Asya piyasalarında dün seçim sonuçlarının netleşmesiyle birlikte en düşük 1.25 YTL seviyesini gören, dolar/YTL bugün bankalararası piyasada 1.25-1.26 bandında hareket etti. Spot kapanışta, 1.2510/20 YTL'den kapanan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları yarın valörlü işlemlerde 1.2500/10 YTL'ye kadar geriledi.

Raymond James Portföy ve Fon Yönetimi Direktörü Kağan Candan, "Piyasa, seçim sonuçlarını olumlu bir şekilde fiyatlamaya devam ediyor. Belli noktalarda kâr satışları görülürken, dış piyasalarda da kısmi düzeltmeler oluyor. Dış piyasalar biraz olumsuza dönerse içeride de düzeltme yaşamamız normal sayılır" dedi.

Bundan sonra piyasanın dikkatinin cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve Kuzey Irak ile ilgili gelişmelere odaklanacağını belirten Candan, Ağustos ayında iç siyaset açısından yoğun bir gündem olduğunu ve aynı zamanda dış piyasaların da izleneceğini kaydetti.

Candan, "Yeni para girişleri ile teknik dirençler kırılırsa, piyasada yeni hedefler belirlenir. Şu anda bu dirençler kurda 1.25; gösterge bileşik faizde de yüzde 17 seviyesinde. Kurda 1.25 kırılırsa bir sonraki hedef 1.20 YTL olabilir" dedi.

FAİZ İNDİRİMİ İÇİN ERKEN

Yetkili, "Cumhurbaşkanlığı süreci netleşene kadar bir miktar temkinli oluruz ancak dış kaynaklı bir olumsuzluk olmadığı sürece bu olumlu seyir devam eder. Yine de şu anda kimse cumhurbaşkanlığı seçiminin krize dönüşmesini beklemiyor" dedi.

Ağustos ayı başında toplanması beklenen yeni Meclis'in önündeki en önemli işlerden birini cumhurbaşkanlığı seçimi oluşturuyor. Kesin olmayan sonuçlara göre, oyların yüzde 46.5'ini alarak 340 milletvekili kazanan AKP, bu sonuçla Anayasa Mahkemesi kararınca aranan seçim için 367 çoğunluğa ulaşamıyor. Bu durum, AKP'nin uzlaşmaya yönelik bir ismi aday gösterebileceği beklentilerini artırdı.

Olumlu seçim sonucuyla artan bir diğer beklentinin de Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesi olacağını belirten yetkili, "Ancak enflasyonun seyri göz önüne alındığında bunun olgunlaşmamış bir fikir olduğunu düşünüyorum. Dış kaynaklı bir olumsuzluk yaşamazsak kur 1.20'lere, faiz de 17 seviyelerine iyice yaklaşır" diye konuştu.

Bankalararası spot piyasanın kapanışında bugün yüzde 17.25 olan 6 Mayıs 2009 vadeli gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi, yarın valörlü işlemlerde 17.20 seviyelerinde seyrediyor.

DOLAR DAHA DA DÜŞER Mİ?

Bankacılar, 1.25 YTL seviyesinin kırılması durumunda kurun 1.20'li düzeylere inebileceğini ifade ediyorlar.

Doların 1.2465 YTL seviyesini aşağı yönlü kırması halinde bu, Temmuz 2001'den bu yana gördüğü en düşük seviye olacak. Gösterge ortalama bileşik faiz ise yüzde 16.72 seviyesini aşağı yönlü geçmesi durumunda da 2 Haziran 2006'dan bu yana en düşük seviyesine inecek.

Seçim sonuçları, Türk eurotahvillerine de alım getirdi. Türkiye'nin gösterge 2030 vadeli eurotahvilinin fiyatı 0.5 artarak 153.938 dolara yükselirken, faizi de 0.032 puan gerileyerek yüzde 7.054'e indi.





DİKKAT! Yorum yazmak için üye girişi gereklidir.
Ziyaretçi Ücretsiz Üyelik
Tablodan Kolay Erişim (Tablo Linkleri) -
Yorum Gönderme -
Profil Sayfası Oluşturma -
Olay Takip Sistemi -
Günlük E-Posta Alımı -
Sıralama (Başlık, Görsel, Yıllık, Aylık, Günlük, Türe Göre) -
Duyuru Bilgisi -
Günlük Yaz -
Kendi Tarihte Bugün Sayfanı Oluştur -
Geleceğe Mesaj Gönder -
Reklamsız İçerik
Giriş SEN DE KATIL
Arama
Tarihte Bugün 18 Nisan

Tarihte Bugün Bugün Doğanlar Bugün Ölenler





















Sitenize Tarihte Bugün Ekleyin

Tarihte Bugün ® | www.tarihtebugun.org