21 Mayıs 1963 tarihinde, Kurmay Albay Talat Aydemir liderliğinde gerçekleştirilen ikinci darbe girişimi, Türk siyasi ve askeri tarihinde derin izler bırakmıştır. Girişimin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Ankara'daki Kara Harp Okulu'nun neredeyse tamamını oluşturan 1459 öğrenci, darbe teşebbüsüne karıştıkları gerekçesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ihraç edilmiş ve eğitim hakları ellerinden alınmıştır.
On yıllar süren mağduriyetlerin ardından Genelkurmay Başkanlığı, 2000 yılında aldığı tarihi bir kararla bu öğrencilerin haklarını iade etmiştir. 37 yıl sonra gelen bu iade-i itibar kararı ile eski öğrencilerin emeklilik hakları ve sosyal güvenlik statüleri yeniden düzenlenmiş, askeri kimlik kartı alma hakları tanınarak sivil hayattaki mağduriyetleri giderilmeye çalışılmıştır.
Bu karar, Türkiye'nin askeri müdahalelerle dolu geçmişindeki toplumsal yaraları sarma ve darbe dönemlerinin idari kararlarını hukuk çerçevesinde yeniden değerlendirme çabası olarak görülmektedir. Söz konusu iade, hem askeri yargı tarihindeki kolektif cezalandırma mantığının esnetilmesi hem de demokrasi tarihindeki sembolik uzlaşma adımlarından biri olarak kaydedilmiştir.
TB Arşiv Kaydı #23250
24
Mart
2000
26 Yıl Önce
1963 Darbe Girişimi Sonrası Harp Okulu Öğrencilerinin Haklarının İadesi
Genelkurmay Başkanlığı, 1963'teki Talat Aydemir darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle okuldan atılan 1459 Harp Okulu öğrencisinin özlük haklarını 37 yıl aradan sonra iade etti.
15.3B
HİCRİ: 18 Zilhicce 1420
RUMİ:17 Şubat 1442
Genelkurmay Başkanlığı, 1963'teki Talat Aydemir darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle okuldan atılan 1459 Harp Okulu öğrencisinin özlük haklarını 37 yıl aradan sonra iade etti.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (24 Mart) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...