Bakın bu süreçte neler olmuş neler kısaca özetleyelim:
10. cumhurbaşkanı, 2000 yılında seçilen, Ahmet Necdet Sezer'in görev süresi 16 Mayıs 2007'de doluyordu.
11. cumhurbaşkanı için, Recep Tayyip Erdoğan grup toplantısında dönemin Dışişleri Bakanı olan Akp Kayseri milletvekili Abdullah Gül'ü aday gösterdi.
İlk tur oylama 27 Nisan: 361 oy kullanıldı, Abdullah Gül 357 oy aldı.
CHP 367 (1. oylama yeter sayısıdır) kuralından yararlanarak seçimi Anayasa Mahkemesine taşıdı. O akşamı Genelkurmay Başkanlığı internet sitesine, daha sonra e-muhtıra olarak anılacak, bir basın açıklaması konuldu. Açıklamada seçimlerde laikliğin tartışma konusu yapıldığı ve Genelkurmayın bu konuda taraf olduğu söylendi.
1 Mayıs: Anayasa Mahkemesi itirazı kabul etti. Birinci tur oylamayı iptal etti. 6 Mayıs: İki yoklama yapıldı ama toplantı yeter sayısına ulaşılamadı (367) ve 11. Cumhurbaşkanı seçilemedi.
ve bunun arkasından erken seçim kararları, yapılan erken seçim, görev süresi dolmasına rağmen mecburen görevini sürdüren Ahmet Necdet Sezer, yeni kanunlar, değişiklikler, vetolar..
ve Ağustos: MHP'nin oylamalara katılacağını belirtmesiyle, kriz aşılmış oldu.
Abdullah Gül
20 Ağustos'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi birinci turunda 341 oy aldı.
24 Ağustos'taki ikinci turunda ise 337'de kaldı.
Anayasaya göre ilk iki turda üçte iki çoğunluk olan 367 sayısına ulaşılamadığı için, 276 oyun aranacağı üçüncü tura gidildi. Abdullah Gül 28 Ağustos'ta yapılan üçüncü turda 339 oy alarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. cumhurbaşkanı seçildi.
Nisan ayında başlayan cumhurbaşkanı seçim süreci sona erdi.