Necdet Üruğ, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 19. Genelkurmay Başkanı olarak görev yapmış, Türkiye'nin siyasi ve askeri tarihinde kritik dönemlere tanıklık etmiş önemli bir figürdür. Özellikle 1987 yılında dönemin Başbakanı Turgut Özal ile yaşanan ve askeri şura atamaları üzerindeki sivil iradeyi pekiştiren süreçten sonra emekliliğe ayrılması, Türk demokrasi tarihinde sivil-asker ilişkileri açısından bir dönüm noktası kabul edilir.
Emeklilik sürecinde yaptığı bu çarpıcı açıklama, Türk ordusundaki geleneksel 'devlet adamı' kimliğini ve üst düzey komutanların emeklilik sonrası sivil siyasete girmesine yönelik mesafeli duruşunu temsil eder. Üruğ, 'sırlarımla öleceğim' ifadesiyle, görev süresi boyunca vakıf olduğu kritik devlet meselelerini ve askeri stratejileri siyasi rekabet unsuru haline getirmeyeceğini kesin bir dille vurgulamıştır.
Bu tavır, 12 Eylül darbesi sonrası Türk siyasetinin yeniden şekillendiği bir dönemde, ordunun siyaset üzerindeki ağırlığının tartışıldığı bir zeminde büyük yankı uyandırmıştır. Üruğ'un bu duruşu, askeri hiyerarşinin devlet terbiyesiyle birleştiği bir örnek olarak tarih kayıtlarındaki yerini almıştır.
TB Arşiv Kaydı #74610
25
Eylul
1987
39 Yıl Önce
Necdet Üruğ’un Siyasete Girmeyeceğine ve Devlet Sırlarını Koruyacağına Dair Açıklaması
Emekli Orgeneral Necdet Üruğ, görevden ayrılan askerlerin siyasete atılmasını eleştirerek devlet sırlarını koruyacağını ve aktif politikaya girmeyeceğini kamuoyuna beyan etti.
40.0B
HİCRİ: 1 Safer 1408
RUMİ:9 Mart 1442
Emekli Orgeneral Necdet Üruğ, görevden ayrılan askerlerin siyasete atılmasını eleştirerek devlet sırlarını koruyacağını ve aktif politikaya girmeyeceğini kamuoyuna beyan etti.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (25 Eylul) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...