Türkiye'nin çok partili siyasi hayatının en gergin dönemlerinden biri olan 1950'li yılların sonunda, iktidardaki Demokrat Parti ile muhalefet arasındaki gerilim basın üzerinden de kendisini hissettirmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi'nin yayın organı niteliğindeki Ulus gazetesi, bu dönemde sık sık hukuki yaptırımlarla karşı karşıya kalmıştır. Gazetenin Ankara Milletvekili Bülent Ecevit tarafından kaleme alınan bir yazısı, dönemin basın kanunlarına aykırı bulunarak yargıya taşınmıştır.
Mahkeme sonucunda, yazının içeriğinden sorumlu tutulan Ulus gazetesi yazı işleri müdürü Ülkü Arman bir yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. Bu mahkumiyetin yanı sıra, gazetenin yayın hayatı bir ay süreyle durdurulmuştur. Bu karar, o dönemde basın özgürlüğü üzerindeki baskıların ve Türk basın tarihindeki 'sorumlu müdür' kavramının getirdiği hukuki risklerin en somut örneklerinden biri olarak kayıtlara geçmiştir.
Bülent Ecevit'in siyasi kariyerinin başlarında gazeteci kimliğiyle ön planda olduğu bu yıllar, aynı zamanda Türkiye'de fikir suçları ve basın yasaklarının yoğun tartışıldığı bir süreci temsil eder. Ulus gazetesine verilen bu ceza, muhalif seslerin susturulması çabalarının bir parçası olarak değerlendirilmiş ve 1960 darbesine giden süreçte siyasi kutuplaşmayı derinleştiren unsurlardan biri olmuştur.
TB Arşiv Kaydı #51820
25
Haziran
1958
68 Yıl Önce
Ulus Gazetesi'nin Kapatılması ve Ülkü Arman'ın Mahkumiyeti
CHP Ankara Milletvekili Bülent Ecevit'in bir yazısı nedeniyle Ulus gazetesi yazı işleri müdürü Ülkü Arman bir yıl hapse mahkum edildi ve gazete bir ay süreyle kapatıldı.
61.3B
HİCRİ: 7 Zilhicce 1377
RUMİ:23 Şubat 1442
CHP Ankara Milletvekili Bülent Ecevit'in bir yazısı nedeniyle Ulus gazetesi yazı işleri müdürü Ülkü Arman bir yıl hapse mahkum edildi ve gazete bir ay süreyle kapatıldı.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (25 Haziran) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...