1987 yılında Türkiye işçi sınıfı tarihinin en önemli direnişlerinden biri olan Mersin Soda Sanayii grevi, işçilerin haklarını aramak amacıyla Ankara'ya başlattıkları yürüyüşle simgeleşmiştir. Petrol-İş Sendikası çatısı altında örgütlü olan 857 soda işçisi, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması ve çalışma koşullarının iyileştirilmemesi üzerine Mersin'den yola çıkarak yüzlerce kilometrelik yolu yaya katetmeye başlamıştır.
Yürüyüş boyunca geçtikleri güzergahlarda halkın büyük desteğini alan işçiler, başkent Ankara'nın girişinde, Gölbaşı mevkiinde yoğun güvenlik önlemleriyle durdurulmuştur. Dönemin hükümeti ve kolluk kuvvetleri, eylemin şehir merkezine sıçramasını önlemek amacıyla işçilerin Ankara'ya girmesine kesin bir şekilde izin vermemiştir. Bu kararlı duruş, işçilerin başkente girişine engel olunsa da taleplerinin kamuoyunda geniş yankı bulmasını sağlamıştır.
Bu olay, 12 Eylül askeri darbesi sonrası baskılanan sendikal hareketin yeniden canlanmasında ve işçi sınıfının demokratik hak arama mücadelesinde bir dönüm noktası kabul edilir. Soda işçilerinin bu yürüyüşü, 1989 Bahar Eylemleri ve 1991 Büyük Madenci Yürüyüşü gibi Türkiye'nin yakın tarihine damga vuran büyük işçi hareketlerinin öncüsü ve ilham kaynağı olmuştur.
TB Arşiv Kaydı #51890
25
Haziran
1979
47 Yıl Önce
Mersin Soda İşçilerinin Ankara Yürüyüşü ve Engellenmesi
Mersin Soda Sanayii bünyesinde çalışan 857 işçi, sendikal haklar ve çalışma koşulları için başlattıkları Ankara yürüyüşünde polisin engellemesiyle karşılaşarak başkente alınmadı.
61.4B
HİCRİ: 29 Recep 1399
RUMİ:25 Şubat 1442
Mersin Soda Sanayii bünyesinde çalışan 857 işçi, sendikal haklar ve çalışma koşulları için başlattıkları Ankara yürüyüşünde polisin engellemesiyle karşılaşarak başkente alınmadı.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (25 Haziran) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...