Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalan başkanlık makamı için yapılan seçim süreci, Türk hukuk tarihinin en uzun soluklu oylamalarından birine sahne olmuştur. 25 Temmuz 2005 tarihinde sonuçlanan ve tam 59 tur süren oylama maratonu, yargı camiasında büyük bir ilgiyle takip edilmiştir. Seçimlerin sonunda Tülay Tuğcu, gerekli oy çoğunluğunu alarak Türkiye Cumhuriyeti'nin en yüksek yargı organının başına geçmeyi başarmıştır.
Bu seçim, 1962 yılında kurulan Anayasa Mahkemesi tarihinde bir dönüm noktasını temsil etmektedir. Tülay Tuğcu, bu göreve seçilen ilk kadın başkan olarak Türk hukuk tarihine geçmiştir. Daha önce Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı görevini de yürüten Tuğcu'nun bu başarısı, Türk kadınının devletin en üst kademelerindeki temsil gücü ve liyakati açısından simgesel bir öneme sahiptir.
Tuğcu'nun başkanlık dönemi, yüksek yargıda kurumsallaşma ve anayasal denetim süreçleri açısından kritik bir süreci kapsamıştır. Görev süresi boyunca hukuk devleti ilkelerinin korunması ve anayasal düzenin tesisi konularında kararlı bir duruş sergileyen Tuğcu, kendisinden sonraki kadın hukukçular için de önemli bir emsal teşkil etmiştir.
TB Arşiv Kaydı #59930
25
Temmuz
2005
21 Yıl Önce
Tülay Tuğcu'nun Anayasa Mahkemesi Başkanı Seçilmesi
Mustafa Bumin'in emekliye ayrılmasının ardından yapılan seçimlerin 59'uncu turunda Tülay Tuğcu Anayasa Mahkemesi Başkanı seçilerek yüksek mahkemenin ilk kadın başkanı oldu.
64.7B
HİCRİ: 18 Cemaziyelahir 1426
RUMİ:9 Mart 1442
Mustafa Bumin'in emekliye ayrılmasının ardından yapılan seçimlerin 59'uncu turunda Tülay Tuğcu Anayasa Mahkemesi Başkanı seçilerek yüksek mahkemenin ilk kadın başkanı oldu.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (25 Temmuz) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...