19 Ağustos 1960 tarihinde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, Sputnik 5 (Korabl-Sputnik 2) misyonu kapsamında Belka ve Strelka adlı iki köpeği uzaya fırlattı. Bu görev, uzay yarışı sürecinde canlı organizmaların yörüngede hayatta kalabileceğini ve dünyaya güvenle dönebileceğini kanıtlayan ilk başarılı sefer olarak dünya tarihine geçti. Tarihsel veriler incelendiğinde, daha önceki denemelerin aksine bu misyonun biyolojik bir devrim olduğu görülmektedir.
Uzay aracında köpeklerin yanı sıra fareler, sıçanlar ve çeşitli bitki türleri de bulunuyordu. Yaklaşık 24 saat süren ve dünyanın çevresinde 17 tam tur atan kapsül, başarılı bir şekilde atmosfere girerek yeryüzüne iniş yaptı. Bu tarihi başarı, 1961 yılında Yuri Gagarin tarafından gerçekleştirilecek olan insanlı ilk uzay uçuşu için gerekli olan hayati teknik ve biyolojik verilerin toplanmasına zemin hazırladı.
TB Arşiv Kaydı #67840
27
Agustos
1959
67 Yıl Önce
Sputnik 5 Görevi: Belka ve Strelka'nın Uzay Yolculuğu
Sovyetler Birliği, Belka ve Strelka adlı iki köpeği taşıyan Sputnik 5 uzay aracını fırlatarak canlıların yörüngeden sağ salim dünyaya döndüğü ilk başarılı uzay görevini gerçekleştirdi.
37.6B
HİCRİ: 22 Safer 1379
RUMİ:8 Mart 1442
Sovyetler Birliği, Belka ve Strelka adlı iki köpeği taşıyan Sputnik 5 uzay aracını fırlatarak canlıların yörüngeden sağ salim dünyaya döndüğü ilk başarılı uzay görevini gerçekleştirdi.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (27 Agustos) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...