27 Mayıs günü Taksim'deki Gezi Parkı'nın Asker Ocağı Caddesi'ne bakan duvarın 3 metrelik kısmı Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında yıkıldı. 4-5 ağaç da taşınmak üzere yerinden söküldü. Taksim Dayanışma grubu eyleme başladı, 40-50 kişilik grup çadır kurup parkta sabahladı.
28 Mayıs Çarşamba sabahı eylemcilerin sayısı arttı. BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in de destek verdiği grup, yıkım çalışmalarını durdurdu. Zabıta ve polis müdahalesi geldi. Sembol fotoğraf 'Kırmızılı Kadın' da o gün çekildi. Bu arada parktaki nöbete katılanların sayısı da artmaya başladı.
29 Mayıs Perşembe günü polis ekipleri eylemcilere müdahale etti. Olaylar sırasında çadırlar yandı.
30 Mayıs sabaha karşı 05.00 sularında polis parktaki eylemcilere bir kez daha müdahale etti. Eylemciler akşama kadar nöbet tuttu.
31 Mayıs günü İstanbul'daki olaylar hız kazandı. Polisin sert müdahalesi sonrası ortalık karıştı. O gün BDP'li Sırrı Süreyya Önder de yaralandı. Eylemler hızla diğer illere de yayıldı. Ankara, İzmir, Mersin, İzmit, Konya, Manisa gibi pek çok kentte gösteriler yapıldı. Aynı gün İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Topçu Kışlası Projesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Polisin özellikle Taksim'deki sert müdahalesi büyük tepki topladı.
1 Haziran günü eylemciler İstanbul'un Anadolu yakasında toplandı ve Boğaziçi Köprüsü üzerinden yürüyüşe geçti. Grubun Beşiktaş'a varmasının ardından polis gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. Kadıköy ve Anadolu yakasının diğer kesimlerinden de birçok protestocu Taksim'e varmak için yürüyüşe başladı. CHP Kadıköy mitingini iptal etti. Yaşanan gerilim ve polis müdahalesi sonrası Taksim açıldı. Eylemciler Gezi Parkı ve Taksim'i doldurdu.
Ancak kısa bir sonra olaylar Beşiktaş'ta başladı. Polisten göstericilere müdahale geldi.
Ankara'daki gösteriler 1 Haziran'da da devam etti. Öğlen saatlerinde Güven Park'ta toplanan göstericilere, polis göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahale etti. Başbakanlığa yürümeye çalışan göstericilere de müdahale geldi.
2 Haziran günü Beşiktaş'ta akşam saatlerinde başlayan eylemler de yine sabaha kadar devam etti. Beşiktaş'ta bir iş makinesini ele geçiren eylemciler polisin üzerine sürdü. Buldozere POMA (polise müdahale aracı) adına verdiler.
Beşiktaş'taki olaylar sırasında bir camii de adeta revire döndü.
3 Haziran günü eylemler, Ankara, İstanbul, İzmir gibi pek çok ilde sürdü. Sabah saatlerinde sakin olan Taksim, akşam saatlerinde yeniden doldu. Ankara'da gün boyu eylem ve müdahale vardı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fas ziyareti öncesi ve Fas'ta Gezi Parkı eylemlerine değindi. 'Tencere tava, hep aynı hava' diyen Başbakan, olayların iç ve dış bağlantılı, organize olduğunu belirtti.
4 Haziran günü bir siyaset trafiği yaşandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Vekili Bülent Arınç'ı ve BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önderi'i kabul etti. Arınç, yaptığı açıklamada 'O ilk olayda, çevre duyarlılığıyla hareket edenlere karşı yapılan aşırı şiddet gösterisi yanlıştır, haksızdır. O yurttaşlarımdan özür diliyorum' dedi.
Akşam Taksim'deki Gezi Parkı'nda adeta şölen havası vardı. Binlerce genç Gezi Parkı'nda toplandı, halaylar çekildi, şarkılar söylendi. Çarşı grubu da kortejle Taksim'e geldi. Gece yarısı Dolmabahçe'de polis müdahalesi vardı.
6 Haziran günü bir acı haber de Adana'dan geldi. Göstericilerin peşinden koşan komiser Mustafa Sarı üst geçitten düşerek yaşamını yitirdi.
Gezi Parkı'nda Miraç Kandili kutlandı. Twitter'da olayları tahrik ettikleri iddiasıyla çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Sendikalar greve gitti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek eyleme destek için iş bırakan sendika üyelerini yevmiye kesme ve işten atmayla tehdit etti. Başbakan Erdoğan ise Tunus'tan gezi parkıyla ilgili değerlendirmeler yaptı. Aynı gün borsada düşüş yaşandı.
Haziran'da Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe taraftar grupları birleşip Taksim'e yürüdü. AK Parti Ankara ve İstanbul'da miting yapma kararı aldı. Ankara'da ise çatışmalar yaşandı.
İzmir'in köklü takımları Altay, Göztepe ve Karşıyaka başta olmak üzere Altınordu, Bucaspor ve İzmirspor'un taraftarlarının da katılımıyla görsel bir şova imza attı. İzmir'de Alsancak'ta yakılan meşaleler ortalığı gündüz gibi aydınlattı.
9 Haziran günü Adana'da kendisini karşılayan kalabalığa hitap eden Başbakan Erdoğan, Gezi Parkı direnişçilerini eleştirerek 'Biz birkaç çapulcunun yaptıklarını yapmayız. Onlar yakarlar, yıkarlar. Çapulcunun tanımı budur zaten' dedi.
Bu açıklamanın ardından eylemciler çapulcu kelimesini sahiplenerek bu sözcük üzerine birçok şeye imza attılar. 'Chapulling' sözcüğü Wikipedia'ya bile girdi.
10 Haziran günü, İstanbul'da eylemcilerin sığındığı camiye ilişkin 'eylemciler birayla geldi, bira içti' iddiaları üzerine müftülük soruşturma başlattığı öğrenildi. Müezzin ve caminin imamı içki içilmediğini açıklamıştı. Soruşturma Erdoğan'ın 'içki içildi' sözleri üzerine başlatıldı.
Akşam saatlerinde Taksim'de çatışmalar yaşandı. Vali Mutlu 'Gezi'ye kesinlikle müdahale edilmeyecek' dedi ama yine de müdahale oldu.
11 Haziran sabahı Taksim'de çatışmalar başladı. O sabaha kadar canlı yayın vermeyen televizyon kanalları bir anda yayınlarını kesip Taksim'i vermeye başladı. Bu da akıllara 'devlet bu olayları yaptırıyor ve yayınlatıyor mu' sorusunu getirdi.
Polis Taksim çevresindeki yasa dışı pankart ve flamaları indirmek için alana girince bazı gruplarla çatışmalar yaşandı. Polis aracı molotofla yakıldı. Molotof atan kişiler en çok konuşulan isimler oldu.
Polis SDP binasını basıp 70 kişiyi gözaltına aldı. Grup toplantısında Başbakan 'Kusura bakmayın bu Tayyip Erdoğan değişmez' dedi.Gece ise polis gezi parkındaki eylemcilere yeniden müdahale etti. Olaylar sabaha kadar sürdü.
12 Haziran günü İstanbul'da sakin bir atmosfer vardı. Akşam üzeri Taksim'de piyano konseri verildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hem Gezi Heyeti hem de Necati Şaşmaz ve Hasan Kaçan'la görüştü. Görüşmeden sonra konuşan Necati Şaşmaz'ın sözleri geceye damgasını vurdu. Şaşmaz'ın kurduğu cümlelerin anlaşılamaması Twitter'ı salladı. Şaşmaz'ın, 'Ülkemize nazar değdi' sözlerinin ardından Gezi Parkı'na bir nazarlık asıldı.
Gezi Parkı heyetinin görüşmesinin ardından AK Parti Gezi Parkı'na Topçu Kışlası'na ilişkin referandum gündeme getirdi.
Başbakan Erdoğan'la görüşecek yeni heyet Ankara'ya gitti. Bu seferki heyette Taksim Dayanışması'ndan da isimler var. Taksim Dayanışması'ndan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu ve Semt Dernekleri Sözcüsü Can Tüzün katıldı.
Sanatçılardan ise Yavuz Bingöl, Ceyda Düvenci, Halit Ergenç, Sertab Erener, Mahsun Kırmızıgül, Nebil Özgentürk ve Ali Sunal katıldı.
Taksim olaylarına yeteri kadar yer vermediği için tepki toplayan NTV'nin CEO'su Cem Aydın istifa etti.