1980'li yılların başında Türkiye ekonomisi, 24 Ocak kararlarıyla birlikte serbest piyasa ekonomisine geçişin sancılarını yaşıyordu. Bu dönemde yüksek enflasyon karşısında birikimlerini korumak isteyen vatandaşlar, bankaların sunduğu faiz oranlarının çok üzerinde getiri vaat eden bankerlere yöneldi. Denetimsiz bir ortamda mantar gibi çoğalan bankerler, agresif reklam kampanyalarıyla halktan mevduat toplamaya başladı.
Sürecin kontrolden çıkması ve finansal güvenliğin tehdit altına girmesi üzerine, dönemin askeri yönetimi müdahale kararı aldı. 1981 yılında yürürlüğe giren bu yasakla birlikte, Banker Kastelli gibi devleşen isimlerin televizyon, radyo ve gazetelerde boy göstermesi engellendi. Bu hamle, hem haksız rekabetin önüne geçmeyi hem de vatandaşların yüksek riskli finansal araçlara karşı korunmasını hedefliyordu.
Reklam yasağı, aslında yaklaşmakta olan büyük 'Bankerler Krizi'nin ilk habercilerinden biriydi. Tanıtım imkanları kısıtlanan ve sisteme yeni nakit girişi yavaşlayan birçok banker, kısa süre sonra ödeme güçlüğüne düştü. 1982 yılında sistemin tamamen çökmesiyle binlerce kişi mağdur oldu ve bu olay Türk ekonomi tarihinde finansal piyasaların denetlenmesinin önemini gösteren en acı tecrübelerden biri olarak kayıtlara geçti.
TB Arşiv Kaydı #52520
28
Haziran
1982
44 Yıl Önce
Türkiye'de Banker Reklamlarının Yasaklanması
Türkiye'de kontrolsüz büyüyen bankerlik sisteminin halkı yanıltmasını önlemek amacıyla televizyon, radyo ve gazetelerde banker reklamlarının yapılması resmi bir kararla yasaklandı.
42.5B
HİCRİ: 6 Ramazan 1402
RUMİ:25 Şubat 1442
Türkiye'de kontrolsüz büyüyen bankerlik sisteminin halkı yanıltmasını önlemek amacıyla televizyon, radyo ve gazetelerde banker reklamlarının yapılması resmi bir kararla yasaklandı.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (28 Haziran) farklı açılardan keşfedin:
İlgili Kişiler & Konular
Şu an sessizlik hakim...