1960 yılı, dünya tarihinde 'Afrika Yılı' olarak kabul edilir. İkinci Dünya Savaşı sonrası yükselen milliyetçilik akımları ve Fransa'nın 1958'de kurduğu Fransız Birliği (Communauté française) yapısı, sömürgelerin bağımsızlık sürecini hızlandırdı. Çad, Kongo, Gabon, Mali, Moritanya ve Senegal gibi ülkeler, bu dönemde peş peşe egemenliklerini ilan ederek kendi kaderlerini tayin etme yolunda devrimsel bir adım attılar.
Bu süreç, Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle'ün sömürge imparatorluğunu daha esnek bir yapıya dönüştürme çabalarının bir sonucuydu. Ancak ülkelerin tam bağımsızlık talepleri, birliğin öngördüğü kısıtlı özerkliğin ötesine geçti. Yapılan diplomatik görüşmeler ve ikili anlaşmalar neticesinde, bu altı ülke siyasi tam yetkiyle uluslararası toplumun birer parçası haline geldi. Bu durum, kıtadaki diğer sömürge yönetimleri için de bir emsal teşkil etti.
Bağımsızlık ilanları, Afrika kıtasındaki dekolonizasyon (sömürgecilikten kurtulma) sürecinin en kritik aşamalarından birini oluşturur. Yeni kurulan bu devletler, kendi anayasalarını oluşturup Birleşmiş Milletler'e üye olmalarına rağmen, Fransa ile olan ekonomik, askeri ve kültürel bağlarını 'Françafrique' olarak adlandırılan özel bir ilişki modeli çerçevesinde uzun yıllar sürdürmeye devam ettiler.
TB Arşiv Kaydı #89050
28
Kasim
1958
68 Yıl Önce
Fransız Birliği Üyesi Afrika Ülkelerinin Bağımsızlık İlanı
Çad, Kongo, Gabon, Mali, Moritanya ve Senegal, 1960 yılında Fransız Birliği bünyesinde bağımsızlıklarını ilan ederek sömürge dönemini sona erdirdi ve egemen devletler olarak dünya sahnesine çıktı.
43.5B
HİCRİ: 16 Cemaziyelevvel 1378
RUMİ:14 Mart 1442
Çad, Kongo, Gabon, Mali, Moritanya ve Senegal, 1960 yılında Fransız Birliği bünyesinde bağımsızlıklarını ilan ederek sömürge dönemini sona erdirdi ve egemen devletler olarak dünya sahnesine çıktı.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (28 Kasim) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...