1887 yılında doğan ve Yerli Amerikan (Sac ve Fox Ulusu) kökenlerine sahip olan Jim Thorpe, 20. yüzyılın en büyük sporcularından biri olarak tarihe geçmiştir. 1912 Stockholm Olimpiyatları'nda hem pentatlon hem de dekatlon dallarında altın madalya kazanarak eşsiz bir başarıya imza atmıştır. İsveç Kralı V. Gustaf tarafından 'dünyanın en büyük sporcusu' olarak nitelendirilen Thorpe, atletizmdeki başarısının yanı sıra profesyonel beyzbol ve Amerikan futbolunda da üst düzey performans sergilemiştir.
Ancak Thorpe'un kariyeri, Olimpiyatlar öncesinde düşük bir ücret karşılığında beyzbol oynadığının ortaya çıkmasıyla sarsılmış ve o dönemki katı amatörlük kuralları gereği madalyaları elinden alınmıştır. Hayatının geri kalanında bu haksızlığa karşı mücadele eden sporcu, 28 Mart 1953'te Kaliforniya'da yaşama veda etmiştir. Ölümünden yıllar sonra, 1982'de Uluslararası Olimpiyat Komitesi madalyalarını iade ederek itibarını iade etmiş ve 2022'de ise rekorlarını tekil şampiyon olarak tescillemiştir.
Jim Thorpe'un mirası, sadece kazandığı kupalarla değil, aynı zamanda karşılaştığı ırkçılık ve bürokratik engellere rağmen sergilediği dirençle de hatırlanmaktadır. Amerikan futbolunun profesyonelleşmesinde kritik bir rol oynamış ve NFL'in (Ulusal Futbol Ligi) ilk başkanı olarak görev yapmıştır. Bugün spor tarihçileri tarafından, fiziksel kapasitesi ve çok yönlülüğü bakımından modern sporun öncüsü olarak kabul edilmektedir.
TB Arşiv Kaydı #142890
28
Mart
1953
Ölüm
73 Yıl Önce
Efsanevi Amerikalı Sporcu Jim Thorpe’un Ölümü
Modern spor tarihinin en çok yönlü isimlerinden biri kabul edilen Amerikalı Olimpiyat şampiyonu ve profesyonel sporcu Jim Thorpe, kalp yetmezliği sonucu hayatını kaybetti.
3.8B
HİCRİ: 12 Recep 1372
RUMİ:15 Mart 1442
Modern spor tarihinin en çok yönlü isimlerinden biri kabul edilen Amerikalı Olimpiyat şampiyonu ve profesyonel sporcu Jim Thorpe, kalp yetmezliği sonucu hayatını kaybetti.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (28 Mart) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...