Memur maaşlarına yapılacak zammın belirleneceği toplu görüşmenin 4. turunda, hükümetin yüzde 7.6’lık zam önerisini sunan Bakan Başesgioğlu, ’Bu kabul edilemez’ diyen sendikacılara, ‘Olsa dükkân sizin’ karşılığını verdi
Hükümet, 2 milyonu aşkın kamu çalışanının gözünü diktiği toplu görüşmelerin dördüncü turunda memurlara, ilk altı ay için yüzde 3.5 ve ikinci altı ay için yüzde 4 olmak üzere kümülatif yüzde 7.6’lık zam önerdi. “Bu zam beklentimizi karşılamaz, teklifimizi revize etmemizi gerektirecek bir rakam değil” diyen sendikacılara Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu’nun “Olsa dükkân sizin” yanıtını verdiği öğrenildi.
Toplu görüşmelerin dördüncü turu, Bakan Murat Başesgioğlu başkanlığında yapıldı. Hükümet, görüşmelerin üçüncü turunda, memurlar için bütçeden 5.7 milyar YTL ayrıldığını açıklamıştı.
Kamu-Sen’in maaş artış taleplerinin bütçeye maliyeti 14.3 milyar YTL, Memur-Sen’inki ise 23.1 milyar YTL olarak hesaplanmıştı. İlk üç turda gerekli “hazırlıklar yapılmadı” gerekçesiyle oran açıklamaktan kaçınan hükümet, dün masaya zam teklifiyle oturdu. Hükümet, memurlar için 2009’un ilk altı ayında yüzde 3.5, ikinci altı ayında da yüzde 4 zam önerdi.
‘Enflasyona dayalı olmasın’
Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, “Teklifin Orta Vadeli Plan çerçevesinde öngörülen enflasyon değeri olarak ifade edilmesi bizi rahatsız etti. Son üç yıldır enflasyon hesapları tutturulamıyor. Ya yüzde 100 ya yüzde 150, 250 sapıyor. 2008 enflasyonunda yüzde 150 sapma var.
Enflasyon değerlendirilsin, ama enflasyon hesaplarına dayalı ücret artışı olmasın” dedi. Akyıldız, toplantıda, enflasyon farkı doğması halinde bunun da karşılanacağının ifade edildiğini anlattı.
Akyıldız toplantıdan sonra yaptığı açıklamada Başbakan Tayyip Erdoğan’la görüşmek istediklerini belirterek, “Başbakan’ın uygun göreceği bir artış marjı mutlaka vardır. Umudumuzu kaybetmedik” diye konuştu. Akyıldız, memurların gece yürüyüşe geçerek cuma Ankara’ya gelip burada oturma eylemi başlatacağını söyledi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu , hükümetin öngördüğü artış teklifinin kamu çalışanlarının beklentilerini karşılayacak bir rakam olmadığını söyledi. Gündoğdu, “Cuma akşamı saat 24.00’e kadar bu masada çözüm ümidi devam ediyor. Sonra B planını devreye sokacağız” dedi.
Yaklaşık 3 saat aradan sonra tekrar bir araya gelen hükümet ve memur sendikları tekliflerinde geri adım atmadı. Sendikacıların, “Bu rakam kabul edilemez” sözleri üzerine Başesgioğlu’nun “Olsa dükkân sizin. Pazarlık yapma niyetinde olsam daha düşük bir rakamla gelir, sonra yukarı çekerdim. 7 YTL’lik bir artış bir memur için çok önemli olmaz ama toplam yük bütçe için ağır olur” dediği öğrenildi.
Fıkralı toplantı: Kim kimi dövüyor?
Toplantıda sendikacıların, “Elimiz kolumuz bağlı maça çıkıyoruz. Sürekli yumruk yiyoruz” demesi üzerine Bakan Başesgioğlu iki fıkrayla yanıt verdi. Başesgioğlu, şu fıkraları anlattı:
“Rakibinden dayak yiyen boksöre, antrenörü ‘Çok iyi gidiyorsun. Adam sana hiç vuramadı. Yakında onu düşüreceksin’ diyormuş. Maçın ilerleyen raundlarında boksör dayanamayıp antrenöre sormuş, ‘Ben rakibi dövüyorsam, beni kim dövüyor?’
Amerikan, İngiliz ve Türk maliye bakanları bir araya gelmiş. ABD Maliye Bakanı demiş ki, ‘Biz memura ortalama 1400 dolar veriyoruz, onlara lazım olan 1000 dolar, kalan 400 dolarla ne yapıyorlar, bilmiyorum.’
İngiliz söze karışmış, ‘Biz de 1500 paund veriyoruz, lazım olan 1000 paund, 500’ü ne yapıyorlar, bilmiyoruz.’ Sonra Türk bakan konuşmuş, ‘Biz ortalama 500 YTL veriyoruz, lazım olan 1000 YTL. Geri kalan 500’ü nerden buluyorlar, bilmiyoruz.”
Açlık sınırına fitre formülü
Toplu görüşmelerde tartışmalara neden olan “açlık sınırı”, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, il müftülüklerine gönderdiği asgari fitre fiyatıyla yeni bir boyut kazandı.
Diyanet tarafından il müftülüklerine gönderilen yazıda, 2008 fitre fiyatlarının 6 YTL olarak açıklanması, Memur-Sen’e bağlı Diyanet-Sen’i harekete geçirdi. Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız, hükümet temsilcilerine fitre fiyatını örnek göstereceğini kaydetti.
Yıldız, 6 YTL’lik asgari fitrenin, bir kişinin bir günlük gıda ihtiyacına denk geldiğini ifade ederek, “Bu rakam, 4 kişilik bir aile için aylık olarak hesaplanırsa 720 YTL’ye denk gelir. Hükümet temsilcilerine, ‘Diyanet sizden daha cömert’ diyeceğim” dedi.
Hükümetle sendikalar arasında devam eden görüşmelerde, hükümetin 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı olarak, TÜİK tarafından hesaplanan 255 YTL’yi baz alması tartışmalara neden olmuştu. Kamu-Sen açlık sınırını 1012 YTL, Memur-Sen ise 820 YTL olarak hesaplamıştı.
Diyanet İşleri Başkanlığı, fitreyi, “Ramazan Bayramı’na kavuşan ve dinen zengin sayılan Müslümanların, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için fakirlere vermeleri gereken belli miktarda mal ya da para” olarak tanımlıyor.