Cezayir'de 1991 yılında iptal edilen seçimlerin ardından başlayan ve 'Kara On Yıl' olarak adlandırılan iç savaş, ülkenin modern tarihindeki en kanlı dönemlerden birini teşkil eder. Laik askeri hükümet ile çeşitli İslamcı gruplar arasındaki bu çatışma süreci, özellikle sivil halkın hedef alındığı kitlesel katliamlarla hafızalara kazınmıştır. Medea eyaletindeki bir köyde gerçekleştirilen ve 40 kişinin boğazı kesilerek katledildiği bu olay, savaşın tırmandığı dönemdeki şiddet sarmalının tipik bir örneğidir.
Söz konusu saldırı, genellikle başkent Cezayir'in güneyindeki kırsal bölgelerde yoğunlaşan ve Silahlı İslami Grup (GIA) gibi radikal oluşumların imzasını taşıyan stratejik bir yıldırma politikasının parçasıdır. Bu tür katliamlar, yalnızca hükümete gözdağı vermeyi değil, aynı zamanda orduya destek verdiği düşünülen veya tarafsız kalan yerel halkı cezalandırmayı amaçlıyordu. Medea'daki bu olay, uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırmış ve Cezayir'deki insan hakları ihlallerine dikkat çekmiştir.
1990'ların sonuna kadar devam eden bu şiddet olayları, Cezayir toplumunda derin sosyolojik ve psikolojik yaralar açmıştır. On binlerce insanın hayatını kaybettiği bu süreç, ancak 2000'li yılların başında ilan edilen genel aflar ve 'Ulusal Uzlaşı' yasaları ile kademeli olarak sona ermiştir. Medea Katliamı, iç savaşın vahşetini ve sivil savunmasızlığını simgeleyen karanlık bir tarihi kayıt olarak kalmıştır.
TB Arşiv Kaydı #31560
29
Nisan
1998
28 Yıl Önce
Cezayir İç Savaşı: Medea Eyaleti Katliamı
Cezayir İç Savaşı devam ederken Medea eyaletindeki bir köyde, İslamcı gruplar ile laik hükümet arasındaki çatışmaların gölgesinde 40 sivil boğazları kesilerek vahşice öldürüldü.
47.6B
HİCRİ: 2 Muharrem 1419
RUMİ:14 Şubat 1442
Cezayir İç Savaşı devam ederken Medea eyaletindeki bir köyde, İslamcı gruplar ile laik hükümet arasındaki çatışmaların gölgesinde 40 sivil boğazları kesilerek vahşice öldürüldü.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (29 Nisan) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...