Mersin'de 7 yıl önce ele geçirilen 22 ton esrar ve 599 kilo baz morfinin sahibi olduğu iddiasıyla verilen cezası az bulunup daha sonra 15 yıl hapis ve 1 milyon 354 bin YTL para cezasına mahkum edilen uyuşturucu kaçakçısı Urfi Çetinkaya’nın bu cezasını, Yargıtay onadı.
‘Asrın uyuşturucu operasyonu’ sonrası yapılan soruşturmada, uyuşturucuların sahibi olduğu belirlenen Urfi Çetinkaya ile birlikte 15 uyuşturucu kaçakçısı hakkında özel yetkili Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ‘Teşekkül oluşturmak suretiyle uyuşturucu ticareti yapmak’ suçundan dava açıldı. Diğer sanıklar hakkında daha önce çeşitli kararlar verilirken dosyası ayrılan ve hakkında 90 yıla kadar hapis cezası istenen Urfi Çetinkaya, 27 Aralık 2005'de 10 yıl hapis, 450 bin YTL para cezasına mahkum edildi. Yargıtay 10'uncu Ceza Dairesi, Urfi Çetinkaya'ya ‘Bireysel olarak uyuşturucu ticareti yaptığı’ gerekçesiyle hapis cezası verildiğini, eyleminin ’teşekkül halinde uyuşturucu madde ticareti' olarak değerlendirmesi gerektiğini belirterek bu suçtan en az 15 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasını isteyerek kararı bozdu.
Yerel mahkemede yeniden yargılanan belden aşağısı felçli tutuklu Çetinkaya'ya, geçen şubat ayında, uyuşturucu ticaretinden 6 yıl hapis 1 milyon 66 bin YTL adli para cezası verildi. Bu ceza, uyuşturucu maddenin morfin olması nedeniyle bir kat arttırılarak 12 yıl hapse, 1 milyon 83 bin YTL adli para cezasına yükseltildi. Uyuşturucu ticaretinin teşekkül halinde işlendiği gerekçesiyle verilen ceza yarı oranında tekrar arttırılıp 18 yıl hapis 1 milyon 625 bin YTL adli para cezasına çıkartıldı. Çetinkaya'nın duruşmadaki iyi hali göz önünde bulundurularak cezası 15 yıl hapis ve 1 milyon 354 bin YTL para cezasına düşürüldü. Çetinkaya'nın para cezasını 8 taksitte ödemesi, ödememesi halinde ödemediği para miktarının hapse çevrilip cezasının üzerine eklenmesi de kararlaştırıldı.
15 YILI YARGITAY ONADI
Yargıtay 10'uncu Ceza Dairesi yerel mahkemenin verdiği bu kararı onadı. Çetinkaya ile birlikte uyuşturucunun sahibi olduğu iddia edilen Ahmet Semiroğlu ile eşi Sibel Semiroğlu'nun dosyaları ise yakalanamadıkları için ayrılmıştı. Yargılanan 12 sanığa ise 29 Haziran 2003 tarihinde değişik cezalar verilmişti. Sanıklardan Mustafa Nergiz, Mehmet Bakır Nergiz, Arif Özcan, Orhan Abo ve Servet Yiğit 10'ar yıl 677'şer 1445 YTL, Mehmet Köse İsmailoğlu ile Galip Yüzbaşıoğlu ise 7'şer yıl 6'şar ay hapis 21'şer 1984'er YTL para cezasına mahkum edilmişti. Çetinkaya'nın nikahsız eşi Hediye Sekmen ile birlikte Şükrü Menem, İlyas Yavuz, Fadime Naciye Haydar beraat etmiş Mehmed Demir ise öldüğü için davası düşmüştü. Ayrıca, ömür boyu kamu hizmetlerinden men edilen sanıklar, cezaevinde bulundukları süre göz önünde bulundurularak tahliye edilmişlerdi.
‘Hayır işleriyle uğraşıyorum’
HALEN İstanbul’da başka bir suçtan da cezaevinde tutuklu bulunan Çetinkaya, daha önceki duruşmalarda yaptığı son savunmasında, suçsuz olduğunu, İçişleri eski Bakanlarından Sadettin Tantan’ın komplosunun kurbanı olduğunu iddia etti. Çetinkaya, son sözlerinde ise, "Düşmanım olan bir kişinin x muhbirliği yaparak polise yaptığı ihbar mektupları yüzünden tutukluyum. Bana özel muamele yapılıyor. Türkiye Cumhuriyeti kanunları her Türk vatandaşı için işliyorsa benim içinde işletilirse beraatımla birlikte tahliyemi istiyorum. Yattığım süre verilecek cezayı karşılıyor. Komplo kurbanıyım. Mahkemenin vereceği karara saygılıyım. Beraatımı ve tahliyemi istiyorum" demişti.
’UYUŞTURUCUDAN SABIKAM YOK’
Uyuşturucudan sabıkasının olmadığını da öne süren Çetinkaya, sadece gümrük kaçakçılığından sabıkalı bulunduğunu iddia ederek, “Uyuşturucudan sabıkam yoktur. 1974 - 1980 yıllarında gümrük kaçakçılığı yapıyordum. 1991 yılında tamamen bıraktım. Kendimi okul, sağlık ocağı yapmaya adadım. İşlerimi de çocuklarıma devrettim. Yaptırdığım okullarda 13 bin öğrenci okuyor'' diye kendini savunmuştu.
Operasyon nasıl yapıldı?
ASRIN uyuşturucu operasyonu olarak tanımlanan operasyon şöyle gerçekleştirilmişti:
Mersin Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürlüğü ekipleri, Tarsus yolu üzerindeki Şişe Cam Fabrikası yakınlarındaki sahipleri Mustafa Nergiz ve gayri resmi eşi Fadime Naciye Haydar’ın TIR garajındaki 34 YSG 84 plakalı kamyonu takibe aldı. Yeni hal civarında 06 GA 273 çekici 34 STT 56 dorse plakalı TIR’a yanaşan kamyona bu TIR’dan yük konması üzerine ekipler baskın yaptı. Kamyon ve TIR’ın zulalarında yapılan aramada poşetler içinde 599 kilo 602 gram baz morfin ele geçirildi. Uyuşturucu kaçakçılığının morfinle sınırlı kalmadığı esrar kaçakçılığı da yapıldığı saptandı. Mersin - Tarsus yolu üzerindeki Yaka köyü yakınlarındaki Akın Nakliyat’a ait tamirhanedeki 06 GN 674 plakalı TIR’ın arpa yüklü olduğu, arpa çuvallarının boşaltılması üzerine zula tabir edilen yerlerde preslenmiş halde 373 adet çuval içinde 21 ton 584 kilogram 900 gram esrar ele geçirildi. Tamirhanedeki 10 TIR’ın taban kısmında da gizli bölmeye rastlandı. Operasyon İstanbul’a kaydırıldı. Ünlü uyuşturucu babası Urfi Çetinkaya ve nikahsız eşi Hediye Sekmen’in İran uyruklu Ahmet Semiroğlu ve eşi Sibel Semiroğlu’nun ortak olduğu Emprime Tekstil Firması’na ait depoya baskın yapıldı. Çetinkaya ve eşi yakalandı. Semiroğlu çifti ise kaçtı. Yapılan araştırma sonucu, uyuşturucuların 34 UN 2139 plakalı TIR ile İran’dan yurda sokulduğu saptanırken, esrar ve morfinlerin Mersin ile İstanbul’da zulalara yerleştirildikten sonra yurt dışına götürülmek üzere hazır bekletildiği belirlenmişti.