1923 yılının Ekim ayı sonlarında Türkiye Büyük Millet Meclisi, mevcut 'Meclis Hükümeti Sistemi'nden kaynaklanan ciddi bir hükümet bunalımı ile karşı karşıya kalmıştı. İcra vekillerinin tek tek meclis tarafından seçilmesi, uyumlu bir kabine kurulmasını imkansız hale getiriyor ve devlet idaresini kilitliyordu. Mustafa Kemal Paşa, bu siyasi tıkanıklığı aşmak ve rejimin adını koymak için stratejik bir liderlik sergileyerek sorumluluk alacağını belirtmiştir.
Paşa'nın bu tarihi beyanı, sadece şahsi bir görev talebi değil, aynı zamanda milli iradenin üzerinde mutabık kaldığı bir sorumluluğu üstlenme iradesidir. 'Milletin umumi temayyülü' vurgusuyla, yapacağı her hamlenin meşruiyetini halkın ve meclisin isteğine dayandırdığını açıkça ortaya koymuştur. Bu duruş, devletin yürütme organındaki belirsizliğin giderilmesi ve istikrarın sağlanması noktasında dönüm noktası olmuştur.
Bu gelişmenin hemen ardından, 28 Ekim gecesi Çankaya'da alınan kararla Cumhuriyetin ilanı süreci hızlanmış ve 29 Ekim 1923'te devletin yönetim biçimi resmileşmiştir. Mustafa Kemal Paşa’nın başvekillik ve devlet başkanlığı sorumluluğunu üstlenmeye hazır olduğunu belirtmesi, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin hükümet yapısının şekillenmesinde ve parlamenter sisteme geçişte kilit bir rol oynamıştır.
TB Arşiv Kaydı #76560
3
Ekim
1930
96 Yıl Önce
Mustafa Kemal Paşa'nın Başvekillik Görevini Üstlenmeye Hazır Olduğunu Açıklaması
Mustafa Kemal Paşa, devletin içinde bulunduğu siyasi zaruretler ve milletin genel eğiliminin gerektirmesi durumunda başvekillik görevini tam bir tevazu ve minnetle ifa etmeye hazır olduğunu beyan etti.
54.0B
HİCRİ: 10 Cemaziyelevvel 1349
RUMİ:4 Mart 1442
Mustafa Kemal Paşa, devletin içinde bulunduğu siyasi zaruretler ve milletin genel eğiliminin gerektirmesi durumunda başvekillik görevini tam bir tevazu ve minnetle ifa etmeye hazır olduğunu beyan etti.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (3 Ekim) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...