Bütün Dünya dergisi, Osman Nebioğlu tarafından kurulan ve Türkiye’nin yayıncılık tarihinde önemli bir yere sahip olan popüler kültür ve bilgi dergisidir. Dergi, yayımlandığı dönemde dünya gündemini ve sanatsal gelişmeleri Türk okuyucusuyla buluşturmayı hedeflerken, zaman zaman dönemin muhafazakâr basın yasaları ve müstehcenlik iddialarıyla karşı karşıya kalmıştır.
Bahsi geçen olayda, dergide yer alan üç fotoğrafın genel ahlaka aykırı ve müstehcen olduğu iddiasıyla Osman Nebioğlu aleyhine hukuki süreç başlatılmıştır. Mahkeme sürecinde savunmasını yapan Nebioğlu, söz konusu fotoğrafların sanatsal değerini vurgulamış ve bu karelerin Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen prestijli bir fotoğraf yarışmasında dereceye girerek ödüllendirildiğini delilleriyle sunmuştur.
Mahkeme heyeti, uluslararası alanda sanatsal bir başarı olarak kabul edilen bu fotoğrafların müstehcenlik suçlaması kapsamına girmediğine hükmederek Osman Nebioğlu'nun beraatine karar vermiştir. Bu karar, Türk basın tarihinde sanatsal ifade özgürlüğü ve uluslararası estetik standartların hukuki bir referans olarak kabul edilmesi açısından dikkate değer bir emsal teşkil etmiştir.
TB Arşiv Kaydı #17910
3
Mart
1951
75 Yıl Önce
Bütün Dünya Dergisi Sahibi Osman Nebioğlu’nun Müstehcenlik Davasından Beraat Etmesi
Bütün Dünya dergisi sahibi Osman Nebioğlu, yayımlanan üç fotoğrafın müstehcen olduğu iddiasıyla yargılandığı davada, eserlerin ABD’de ödül aldığının kanıtlanması üzerine beraat etti.
19.9B
HİCRİ: 24 Cemaziyelevvel 1370
RUMİ:2 Şubat 1442
Bütün Dünya dergisi sahibi Osman Nebioğlu, yayımlanan üç fotoğrafın müstehcen olduğu iddiasıyla yargılandığı davada, eserlerin ABD’de ödül aldığının kanıtlanması üzerine beraat etti.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (3 Mart) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...