Bohumil Hrabal, 20. yüzyıl Avrupa edebiyatının en etkili ve nevi şahsına münhasır figürlerinden biridir. 1914 yılında Brno'da doğan yazar, hukuk eğitimi almasına rağmen hayatı boyunca demiryolu işçiliği, kağıt balyalayıcılığı ve tiyatro figüranlığı gibi pek çok farklı işte çalışmıştır. Bu zengin yaşam tecrübesi, eserlerindeki derin gözlem yeteneğinin ve halkın içinden gelen, 'pabitel' olarak adlandırdığı geveze ama bilge karakterlerinin temelini oluşturmuştur.
Yazarlık kariyeri boyunca 'Sıkı Takip Edilen Trenler' ve 'Gürültülü Yalnızlık' gibi başyapıtlara imza atan Hrabal, trajikomik anlatımıyla tanınmıştır. Eserleri, dönemin Çekoslovakya'sındaki siyasi baskılara ve sansür girişimlerine rağmen hem yerel hem de uluslararası düzeyde büyük yankı uyandırmıştır. Birçok kitabı sinemaya uyarlanmış, özellikle 'Sıkı Takip Edilen Trenler' filmi 1967 yılında Yabancı Dilde En İyi Film Akademisi Ödülü'nü (Oscar) kazanarak yazarın ününü dünyaya yaymıştır.
Hrabal'ın ölümü, tıpkı eserlerindeki ironik ve gizemli hava gibi gerçekleşmiştir. 3 Şubat 1997'de Prag'daki Bulovka Hastanesi'nde güvercinleri beslemeye çalışırken beşinci kattan düştüğü bildirilmiştir. Bazı çevreler bu ölümü bir intihar ihtimaliyle ilişkilendirse de, resmi kayıtlar olayı bir kaza olarak nitelemiştir. Yazarın geride bıraktığı edebi miras, onu Franz Kafka ve Jaroslav Hašek ile birlikte Çek kültürünün en büyük üç yazarından biri konumuna taşımıştır.
TB Arşiv Kaydı #130410
3
Subat
1997
Ölüm
29 Yıl Önce
Modern Çek Edebiyatının Sembol İsmi Bohumil Hrabal Hayatını Kaybetti
Modern Çek edebiyatının en özgün seslerinden biri olan Bohumil Hrabal, 1997 yılında Prag'da tedavi gördüğü hastanenin penceresinden düşerek 82 yaşında hayatını kaybetti.
2.8B
HİCRİ: 25 Ramazan 1417
RUMİ:17 Mart 1442
Modern Çek edebiyatının en özgün seslerinden biri olan Bohumil Hrabal, 1997 yılında Prag'da tedavi gördüğü hastanenin penceresinden düşerek 82 yaşında hayatını kaybetti.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (3 Subat) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...