Tarihte Bugün TB Akp Davası sonuçlandı Akp Kapatılmadı

30 Temmuz 2008 / 15 yıl önce

Erteleme
Unutma
Hatırla
Günlük Yaz...
Kendine Bir
İyilik Yap
GELECEĞE Mesaj gönder 10 Yıl Sonraki SEN 2034 SENİ BEKLİYOR
Tarihte Bugün
2 Mayıs
Bugün
Ölenler
Bugün
Doğanlar
Bu Yıl Olanlar
2024
Bu Yıl Ölenler
2024
Bu Ay Ölenler
Mayıs
Bu Ay Doğanlar
Mayıs
Geçen Yıl Olanlar
2023
Geçen Yıl Ölenler
2023

Gazete Manşetleri

Burçlar

Yaş Hesapla

Gezegen Saatleri

Hicri Bugün

Tarihten Kesitler

Akp Davası sonuçlandı Akp Kapatılmadı

Akp'ye açılan kapatma davası sonuçlandı. Kararı anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç açıkladı : Ak Parti Kapatılmadı Hazineden 1/2 oranında mahrum edildi.

OLAY 15 yıl önce   tarihtebugun.org

OLAY Tarihte Bugün: 30 Temmuz 2008 Akp Davası sonuçlandı Akp Kapatılmadı
Akp'ye açılan kapatma davası sonuçlandı. Kararı anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç açıkladı : Ak Parti Kapatılmadı Hazineden 1/2 oranında mahrum edildi.

Kılıç'ın açıklaması şöyle:

Açıklamadan önce bazı konuları paylaşmam gerekiyor. Türkiye'nin gündeminde çok önemli konuların dava konusu haline getirilerek, Anayasa Mahkemesi'nin önüne konulması, gerekli siyasi gerek ekonomik sosyal açıdan önemli sonuçlar doğurmuştur. Bu sonuçlar nedeniyle de Türkiye'nin 70 milyon haklı mahkemeye gözünü dikerek sonucu bekleme başlamıştır. Bu kararlar, bundan önce verdiğimiz türban kararı bu konuda en önemli iki dava olarak önümüzde durmaktaydı.

Her türlü ahlaki ve insanı eleştiri sınırı aşılarak bize eleştiri yöneltilmiştir. Hiçbir zaman dışarıdan gelen baskılarla planlama yapmadık.

Görevlendirdiğimiz raportör arkadaşımız birikimli birisiyli ve kısa bir sürede değerlendirip bize getirdi. İki kişi bu arkadaşa yardım etti ve kurulumuzun önüne getirdi.

Tabiki raportörün neden tercih edildiği konusu ise türban yasasının arkadaşımız tarafından incelenmesi ve laiklik konusunun yine laiklik karşıtı odağı haline gelen parti tarafından incelenmesi nedeniyle bu arkadaşımızı tercih ettik. Nedeni budur bunun dışında bir nedeni yoktur.

Değerli arkadaşlar siyasi partileri kapatma konusu ise ilgili bizim verdiğimiz kararda hiçbir arkadaşımız mutlu olmamıştır. Bizde ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bu davada da bu tüm arkadaşlarımız tarafından dile getirilmiştir.

Biz bu vesile ile bir kez daha siyasi aktörlerimize seslenmek istiyoruz. Bu konuda eğer bir rahatsızlık varsa bu konuda uzlaşarak bu değişiklikleri süratle yapılmasını istiyoruz temennimiz bu.

Toplumad bu davalar nedeniyle çok ciddi gerğinliğin olduğunu hepberaber görüyoruz. Bu davanın sonucuna bağlı olarak biz toplum olarak hangi kesimden hangi düaşyünceden olursa olsun tüm toplum katmanlarının birlikte yaşama çabasını ve şartarın oluşmasını elimizden gelen gayreti göstermemiz gerektiğine inanıyorum.

Bugün arkadaşlarımızın gerçekten bir kez daha tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Ülkenin bu kadar önemli konusunu kısa sürede değerlendirere, her türlü fedekarlığı göstererek karar aldıkları için teşekkür ediyorum.

Kapatılmamıştır ancak; altı arkadıyımız kapatılması konusunda oy kullanmış 5 arkadışımızdan 4'ü hazine yardımından mahrum bırakılmasını 1 arkadaşımız ise reddedilmesini istemiştir. Son yıl hazine yardımından mahrum bırakılmasına karar verilmiştir.

EN AZ 7 ÜYENİN OYU GEREKİYORDU

Anayasa Mahkemesi Heyeti, Başkan Haşim Kılıç, Başkanvekili Osman Paksüt, üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Ahmet Akyalçın, Sacit Adalı, Mehmet Erten, Necmi Özler, Şevket Apalak, Serdar Özgüldür, Serruh Kaleli ve Ayla
Perktaş’dan oluşuyor.
Davanın raportörü Osman Can da heyetin, raporla ilgili isteyeceği açıklamaları veya yöneltilebilecek soruları yanıtlamak için müzakerelere katılıyor.
Mahkeme Heyeti, giriş katında bulunan toplantı salonunda çalışıyor. Mahkeme, dava devam ederken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan veya AK Parti’den bilgi ve belge isteyebilecek.
Anayasa’ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi’nin 11 asıl üyesinin en az 7’sinin oyu gerekecek. Anayasa Mahkemesi, Anayasa’nın 69. maddesine göre, "temelli kapatma" yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre "Hazine yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakma" kararı da verebilecek.

Anayasa Mahkemesi binası önünde çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu davayı izliyor. Basın mensupları, mahkeme giriş kapısının alt tarafında bekletiliyor.
Çevik kuvvet ekipleri, Yüksek Mahkeme çevresinde güvenlik önlemleri aldı.





DİKKAT! Yorum yazmak için üye girişi gereklidir.
Ziyaretçi Ücretsiz Üyelik
Tablodan Kolay Erişim (Tablo Linkleri) -
Yorum Gönderme -
Profil Sayfası Oluşturma -
Olay Takip Sistemi -
Günlük E-Posta Alımı -
Sıralama (Başlık, Görsel, Yıllık, Aylık, Günlük, Türe Göre) -
Duyuru Bilgisi -
Günlük Yaz -
Kendi Tarihte Bugün Sayfanı Oluştur -
Geleceğe Mesaj Gönder -
Reklamsız İçerik
Giriş SEN DE KATIL
Arama
Tarihte Bugün 2 Mayıs

Tarihte Bugün Bugün Doğanlar Bugün Ölenler





















Sitenize Tarihte Bugün Ekleyin

Tarihte Bugün ® | www.tarihtebugun.org