Türk edebiyatının ve mizahının en güçlü kalemlerinden biri olan Aziz Nesin ile Tanin gazetesinin genel yayın müdürü İhsan Ada, gazetede yayımlanan içerikler nedeniyle ağır bir suçlamayla karşı karşıya kaldılar. Dönemin siyasi konjonktürü gereği, yazılarında komünizm propagandası yaptıkları ileri sürülerek haklarında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca dava açıldı.
Soğuk Savaş döneminin etkisiyle Türkiye'de sol görüşlü aydınlar, yazarlar ve gazeteciler üzerinde yoğun bir yargı baskısının bulunduğu bu yıllarda, Tanin gazetesi çevresindeki bu dava basın hürriyeti açısından yakından takip edildi. Mahkeme süreci sonunda, sunulan yazıların suç unsuru taşımadığına kanaat getirilerek her iki isim hakkında da beraat kararı verildi.
Bu karar, Aziz Nesin'in hayatı boyunca sürecek olan hukuk mücadelelerinin önemli bir durağını temsil etmektedir. Aynı zamanda Türkiye'nin demokrasi ve basın tarihi açısından, düşünce suçlamalarına karşı yargının verdiği bu beraat hükmü, ifade özgürlüğünün korunması yolunda tarihsel bir emsal teşkil etmiştir.
TB Arşiv Kaydı #81200
31
Ekim
1961
65 Yıl Önce
Aziz Nesin ve İhsan Ada'nın Komünizm Propagandası Davasından Beraat Etmesi
Yazar Aziz Nesin ve Tanin gazetesi sorumlu müdürü İhsan Ada, gazetede yayımlanan yazılarında komünizm propagandası yaptıkları iddiasıyla yargılandıkları davadan beraat ettiler.
68.4B
HİCRİ: 21 Cemaziyelevvel 1381
RUMİ:7 Mart 1442
Yazar Aziz Nesin ve Tanin gazetesi sorumlu müdürü İhsan Ada, gazetede yayımlanan yazılarında komünizm propagandası yaptıkları iddiasıyla yargılandıkları davadan beraat ettiler.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (31 Ekim) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...