Ülkemizde 1970lerde başlayan yüksek enflasyon, bazı ekonomik değerlerin milyarlarla, trilyonlarla ve hatta katrilyonlarla ifade edilmesine neden olmuştur. Bu süreçte ekonominin nakit ihtiyacı ise 1981 yılından bu yana ortalama her 2 yılda bir defa tedavüle çıkarılan üst değerde yeni banknotlarla karşılanmıştır. Bunun sonucunda gelinen noktada, dünyadaki en büyük kupürlü banknot (20.000.000) sadece ülkemizde kullanılmaktadır. Bu durum paramızın itibarını da olumsuz yönde etkilemektedir. Diğer taraftan, bol sıfırlı rakamlar başta kasa işlemlerinde olmak üzere, muhasebe ve istatistik kayıtlarında, bilgi işlem programlarında ve ödeme sistemlerinde de sorunlar yaratmaktadır.
Bu nedenle, paramızdan altı sıfır atılması sadece psikolojik olarak değil, teknik bir ihtiyaç olarak da karşımıza çıkmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Para Birimi Hakkında 5083 sayılı kanun 31.01.2004 tarih, 25363 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış bulunmaktadır. 7 madde ve 3 geçici maddeden oluşan, Bakanlar kurulu tarafından yürütülecek olan 5083 sayılı kanunun, 4üncü maddesi ile geçici 1inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları yayımı tarihi olan 31.01.2004 tarihinde, diğer hükümleri ise 01.01.2005 tarihinde yürürlüğe girecektir.
1. YTL ile ilgili 5083 Sayılı Kanunun, 31.01.2004 Tarihinde Yürürlüğe Giren Hükümleri:
Madde 4.
Halen tedavülde bulunan, tedavülden çekilmiş veya tedavüle çıkarılacak olan banknotların resim ve görüntülerinin çoğaltılması ve yayınlanmasına ilişkin boyut, renk, malzeme, çözünürlük, üzerinde bulunacak ibareler ve benzeri hususlarla ilgili şartlar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca belirlenir ve Resmî Gazetede ilân olunur. İlân olunacak şartlara uymayan kişiler hakkında fiil daha ağır bir suça vücut vermediği takdirde birmilyarbeşyüzmilyon liradan beşmilyar liraya kadar ağır para cezasına hükmolunur.