Tarihte Bugün TB Otuz iki yıl sonra enflasyon tek hane

4 Haziran 2004 / 19 yıl önce

Erteleme
Unutma
Hatırla
Günlük Yaz...
Kendine Bir
İyilik Yap
GELECEĞE Mesaj gönder 10 Yıl Sonraki SEN 2034 SENİ BEKLİYOR
Tarihte Bugün
23 Nisan
Bugün
Ölenler
Bugün
Doğanlar
Bu Yıl Olanlar
2024
Bu Yıl Ölenler
2024
Bu Ay Ölenler
Nisan
Bu Ay Doğanlar
Nisan
Geçen Yıl Olanlar
2023
Geçen Yıl Ölenler
2023

Gazete Manşetleri

Burçlar

Yaş Hesapla

Gezegen Saatleri

Hicri Bugün

Tarihten Kesitler

Otuz iki yıl sonra enflasyon tek hane

Tüketici fiyatları 32 yıl sonra ilk kez 8.88 oranında artarak tek haneyi gördü.

OLAY 19 yıl önce   tarihtebugun.org

OLAY Tarihte Bugün: 4 Haziran 2004 Otuz iki yıl sonra enflasyon tek hane

Tüketici fiyatları 32 yıl sonra ilk kez 8.88 oranında artarak tek haneyi gördü. Tarım, enflasyonu aşağı çekerken TEFE'deki yüzde 0.03'lük gerileme şaşırttı.

Kurdaki yükseliş ve petrol fiyatlarındaki tırmanışa rağmen, Mayıs ayı enflasyonu beklentilerin altında çıktı. Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) yaptığı açıklamaya göre, tüketici fiyatlarındaki yıllık artış, beklentilere uygun olarak 32 yıl sonra ilk kez tek haneye düştü. Mayıs ayında Toptan Eşya Fiyatları (TEFE) yüzde 0.03 gerilerken, Tüketici Fiyatları (TÜFE) 0.38 oranında arttı. Yıllık enflasyon ise TEFE'de 9.56, TÜFE'de 8.88 oldu. Türkiye en son 1972 yılı Ağustos ayında yüzde 7.8 ile tek haneli TÜFE rakamlarını görmüştü.

TARIM ETKİSİ
Çekirdek enflasyon olarak adlandırılan özel sektör imalat sanayinde fiyat artışı ise Mayıs ayında yüzde 1.8 düzeyinde gerçekleşti. TEFE'deki yüzde 0.03'lük gerileme beklentilerin çok iyimser kalırken, tarım fiyatlarındaki düşüş, enflasyonun tek haneye düşmesinde etkili oldu. Geçen yıl Mayıs ayı itibarıyla, yıllık enflasyon, toptan eşyada yüzde 33.7, tüketici fiyatlarında ise yüzde 30.7 düzeyindeydi. Aynı dönemde toptan eşya fiyatları yüzde 0.6 gerilerken, tüketici fiyatları yüzde 1.6 artmıştı. Mayıs ayı itibariyle 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon, toptan eşyada yüzde 15.16, tüketici fiyatlarında ise yüzde 18.19 olarak hesaplandı.

İSTANBUL FARKI
İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre İstanbul'da mayıs ayında tüketici fiyatları binde 6, toptan eşya fiyatları yüzde 1.2 oranında artış gösterdi. Yıllık ortalama artışlar ise tüketici fiyatlarında yüzde 19.1, toptan fiyatlarda yüzde 18.3 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında, tüketici fiyatları yüzde 10.1, toptan fiyatlar yüzde 13.4 artış gösterdi.

İZMİR PAHALI
Mayıs ayında fiyatların en fazla arttığı il yüzde 1.6 ile İzmir oldu. Bu ili, yüzde 1.2 ile Bursa, yüzde 1 ile de Zonguldak takip etti. Diyarbakır'da ise tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 1.8 oranında düştü. Yıllık bazda en düşük fiyat artışı ise yüzde 4.7 ile Erzurum'da görüldü.

BİBER AF DİLEDİ
TÜFE'de en yüksek fiyat artışı yüzde 18.2 ile uçak biletinde gerçekleşirken geçmişte dönemin Merkez Bankası Başkanı tarafından yüksek enflasyonun nedeni olarak gösterilen sivri biber fiyatı en fazla düşen ürün oldu. Fiyatı geçen ay yüzde 68 gerileyen sivri biberin yanı sıra patlıcan yüzde 47.2, taze fasulye yüzde 46, kuru soğan yüzde 37.4, yumurta fiyatları yüzde 5, tavuk eti yüzde 1.6, elma yüzde 1.1 ucuzladı.






DİKKAT! Yorum yazmak için üye girişi gereklidir.
Ziyaretçi Ücretsiz Üyelik
Tablodan Kolay Erişim (Tablo Linkleri) -
Yorum Gönderme -
Profil Sayfası Oluşturma -
Olay Takip Sistemi -
Günlük E-Posta Alımı -
Sıralama (Başlık, Görsel, Yıllık, Aylık, Günlük, Türe Göre) -
Duyuru Bilgisi -
Günlük Yaz -
Kendi Tarihte Bugün Sayfanı Oluştur -
Geleceğe Mesaj Gönder -
Reklamsız İçerik
Giriş SEN DE KATIL
Arama
Tarihte Bugün 23 Nisan

Tarihte Bugün Bugün Doğanlar Bugün Ölenler





















Sitenize Tarihte Bugün Ekleyin

Tarihte Bugün ® | www.tarihtebugun.org