Ekonomi yönetiminin 1.5 yıldır hazırlıklarını sürdürdüğü yeni teşvik sisteminin detaylarını Başbakan Tayyip Erdoğan açıkladı.
AÇIKLAMADAN ÖNEMLİ SATIR BAŞLARI
-Dünya tarihinin en önemli sürecinden geçiyoruz. Bu süreç öncelikle bir kürüsel finans kriziyle başladı daha sonra ekonomik krize dönüştü. Bu dönemde dünyadaki bütün ülkeler kendilerine özgün tedbirler oluşturdu. Türkiye olarak biz de tedbirlerini süratle alan ve hazırlıklarını süratle alan bir ülke konumundaydık, bunu da yaptık
-Ekonomik politikalar küresel bir işbirliğine ihtiyaç olduğunu ortaya çıkardı. Krizin başlangıcından bu yana Türkiye'nin üye olduğu IMF, OECD, Dünya Bankası ve G-20 platformu ile görüşmeler yapıyoruz. Bu görüşmelerde ülkelerin kendi imkanları doğrultusunda üretimi, istihdamı ve talebi destekleyici politikaları hayata geçirdi. Halen de yeni yeni tedbirler alıyoruz. Hemen hemen tüm ülkeler bu dönemde faizi indirerek, talebi destekleyen önlemler aldı. Para politikalarını tek başına yeterli olmayacağı ortaya çıkınca ülkeler arka arkaya önlem paketi aldı. Bu adımlar sayesinde piyasalarda dalgalanma olumluya dönmeye başladı.
-IMF'ni son tahminlerine göre hükümetlerin piyasaya verdiği katkının sayesinde küresel krizin 2010 yılında ılımlı bir toparlanmanın gerçekleşecek.
-Türkiye küresel ekonomiye tam olarak entegre oldu. Ticaret ve uluslararası doğrudan yatırımlar Türkiye7nin aktif bir aktör haline geldiğini gösteriyor.
-Türkiye'nin bu kadar büyük krizden etkilenmesi söz konusu olamaz. Biz hiçbir zaman Türkiye'nin bu krizden etkilenmeyeceğini söylemedik, mümkün olan en az hasarla atlatacağının hatta teğet geçeceğini söyledik. Eğer Türkiye geçmişte bu krize yakalansaydı ne kadar büyük tahribat yaratacağını ekonomiyi yakından izleyenler bilir.
-Uygulanan politikalarla ekonomi daha sağlam yapıya kavuşmuştur.
-Diğer ülkelerde finans sektöründe büyük sorun yaşanırken ülkemizde bankaların karları artmıştır. Bu durum iktidarımız döneminde alınan tedbirlerin sonucudur. 2002 yılından sona mali disipline önem verdik kamunu borç yükünü azalttı ve piyasalardaki baskıyı hafiflettik.
-Hükümet önlem almadı diyenler hükümetimize karşı çok büyük haksızlık yapıyor. Bizim bugüne kadar yaptığımız reformlar güçlü yapının oluşmasını sağlamıştır.
12 SEKTÖRDE BÜYÜK YATIRIMLAR DESTEKLENECEK
Hiçbir zaman 'Bizi bize bir şey olmaz' anlayışında olmadık. 'Bekle gör' politikası izlemedik. Şimdiye kadar 60'dan fazla önlem aldık. KOBİ'lere düşük faizli kredi sağladık. İlgili taraflar öneri ve görüşlerle katkıda bulundular. Yeni teşvik sistemi yatırımları artırmak amacıyla hazırlandı. 12 sektörde büyük yatırımlar desteklenecek. Kimyasal ve petrol ürünler yatırımlarını destekleyeceğiz.
BÖLGESEL TEŞVİKTE GELİŞMİŞLİK FARKINI DİKKATE ALACAĞIZ
Sağlık sektöründe dışa bağımlılığını azaltmak için bu alanda yatırımları teşvik edeceğiz. 250 milyon TL'yi geçen yatırımlar teşvik kapsamında olacak. Yüksek teknoloji ve sermayeli madencilik sektörü de teşvik kapsamında olacak. Bölgesel teşvikte gelişmişlik farkını dikkate alacağız.
“30 Nisan 2009 itibariyle firmaların ilave olarak alacakları personelin SSK primlerini 6 ay karşılayacağız”
"Özel sektörde staj yapacaklara 6 ay maddi destek sağlanacak"
"İşsiz olan 100 bin gencin stajyer olarak istihdamı sağlanacak"
"10 bin işsize kendi işini kurmak için destek olacağız"
"Yeni yatırım teşvik sisteminden sadece 2010 yılına kadar başlanmış olan yatırımlar yararlanacak"
“3.bölgede kredi faizinin 3 puanını, 4.bölgede 5 puanını hazine karşılayacaktır"
“Yatırım yapanlar sağladıkları yeni istihdam için SSK işveren primini ilk bölgede 2 yıl, 2.de 3 yıl, 3.de 5 yıl, 4.de 7 yıl boyunca ödemeyeceklerdir"
“Yatırımcılar elde edecekleri kardan yüzde 20 yerine birinci bölgede yüzde 10, 2.de yüzde 8, 3.de yüzde 4, 4.de yüzde 2 kurumlar vergisi ödeyecektir"
"Bankaların ve reel sektörün gerekli katkıyı yapacağına inanıyorum"
"Sağlanan 1 milyar TL kaynakla en az 10 milyar TL tutarında bir krediye kefalet sağlanmasını bekliyoruz"
"Hazine kredi garanti kurumlarına ilk etapta 1 milyar TL kaynak aktaracak"
"KOBİ'lere sağlanan kredilerin yüzde 65'ine kredi garanti kurumu tarafından kefalet verilecek"
"Bu krediler TL cinsinden olabileceği gibi, döviz geliri olan KOBİ'ler için döviz de olabilecektir"
"KOBİ'ler bu sistem sayesinde bankalardan yeni krediler de sağlayabilecektir"
"Bundan yıllık cirosu 25 milyon TL'nin altında ve en fazla 250 çalışanı olan KOBİ'ler yararlanacak"
"KOBİ'lerin finansmana daha kolay ulaşması sağlanacak"
"KOBİ'lere yönelik kredi garanti sistemini başlatıyoruz"