12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından Türkiye'de siyasi partilerin faaliyetleri durdurulmuş ve birçok siyasi lider sıkıyönetim mahkemelerinde yargılanmaya başlanmıştır. Bu süreçte, Türkiye İşçi Köylü Partisi (TİKP) yöneticileri de yürüttükleri siyasi faaliyetler nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun çeşitli maddelerinden yargılanarak hapis cezalarına çarptırılmıştır.
Askeri Yargıtay'ın verdiği onama kararıyla birlikte, Genel Başkan Doğu Perinçek ve diğer parti yöneticileri hakkındaki 5 ila 8 yıl arasında değişen hapis cezaları hukuken kesinleşmiştir. Bu karar, darbe sonrası kurulan askeri yargı düzeninin siyasi partiler ve kadrolar üzerindeki tasfiye sürecinin önemli bir aşamasını oluşturmuştur.
Söz konusu mahkûmiyetler, Türkiye'nin demokrasiye dönüş çabalarının sürdüğü bir dönemde, siyasi aktörlerin hukuki yollarla saf dışı bırakılmasının bir örneği olarak tarihe geçmiştir. Bu dava ve sonuçları, Türk siyasi hayatında uzun yıllar sürecek olan siyasi yasakların ve düşünce suçuna dair tartışmaların temel dayanaklarından biri olmuştur.
TB Arşiv Kaydı #83960
5
Kasim
1986
40 Yıl Önce
Askeri Yargıtay'ın TİKP Yöneticilerinin Cezalarını Onaması
Askeri Yargıtay, Türkiye İşçi Köylü Partisi yöneticileri ile Genel Başkan Doğu Perinçek hakkındaki 5 ila 8 yıl hapis cezalarını onaylayarak mahkûmiyet kararlarını kesinleştirdi.
77.2B
HİCRİ: 2 Rebiülevvel 1407
RUMİ:9 Mart 1442
Askeri Yargıtay, Türkiye İşçi Köylü Partisi yöneticileri ile Genel Başkan Doğu Perinçek hakkındaki 5 ila 8 yıl hapis cezalarını onaylayarak mahkûmiyet kararlarını kesinleştirdi.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (5 Kasim) farklı açılardan keşfedin:
İlgili Kişiler & Konular
Şu an sessizlik hakim...