Tarihte Bugün TB Türkiye ve Rusya arasında Yirmi imza atıldı

6 Ağustos 2009 / 14 yıl önce

Erteleme
Unutma
Hatırla
Günlük Yaz...
Kendine Bir
İyilik Yap
GELECEĞE Mesaj gönder 10 Yıl Sonraki SEN 2034 SENİ BEKLİYOR
Tarihte Bugün
29 Mart
Bugün
Ölenler
Bugün
Doğanlar
Bu Yıl Olanlar
2024
Bu Yıl Ölenler
2024
Bu Ay Ölenler
Mart
Bu Ay Doğanlar
Mart
Geçen Yıl Olanlar
2023
Geçen Yıl Ölenler
2023

Gazete Manşetleri

Burçlar

Yaş Hesapla

Gezegen Saatleri

Hicri Bugün

Tarihten Kesitler

Türkiye ve Rusya arasında Yirmi imza atıldı

Rusya Başbakanı Putin, İtalya Başbakanı Berlusconi ve Başbakan Erdoğan Ankara’da bir araya geldi.Erdoğan, Putin ve Berlusconi yaklaşık 1.5 saat üçlü bir zirve yaptı. Türkiye ve Rusya arasında 20 imza atıldı

OLAY 14 yıl önce   tarihtebugun.org

OLAY Tarihte Bugün: 6 Ağustos 2009 Türkiye ve Rusya arasında Yirmi imza atıldı
Rusya Başbakanı Putin, İtalya Başbakanı Berlusconi ve Başbakan Erdoğan Ankara’da bir araya geldiErdoğan, Putin ve Berlusconi yaklaşık 1.5 saat üçlü bir zirve yaptı. Türkiye ve Rusya arasında 20 imza atıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile dün Ankara’da üçlü enerji zirvesi yaptı. Rusya ile Türkiye arasında başta enerji olmak üzere 20 işbirliği anlaşması imzalandı. Zirveden Çalık Holding’in İtalyan Eni ile üstlendiği Samsun-Ceyhan hattına Rusya’dan petrol sevk edilmesine ilişkin mutabakat da çıktı. Berlusconi’nin İtalyan şirkete destek vermek için katıldığı imza töreninde, Türkiye, Nabucco’ya rakip olarak gösterilen Güney Akım Projesi’ne yeşil ışık yakarak Karadeniz’de sismik araştırma yapılmasına onay verdi.
Erdoğan dün Ankara’da Putin ile Berlusconi’yi ağırladı. İlk önce Putin ile görüşen ve yemek yiyen Erdoğan daha sonra Berlusconi’nin gelmesiyle üçlü zirve yaptı. Bu enerji zirvesinin ardından da Türkiye ile Rusya 12 işbirliği anlaşmasına imza attı. Bu imza törenine Berlusconi de katıldı.

Güney Akım’a Türkiye’den vize
Zirvede Rus gazını Avrupa’ya iletecek Güney Akım projesine Türkiye’den destek kararı çıktı. İki ülke arasında imzalanan mutabakat zaptına göre Rusya Türkiye’nin karasularında proje için sismik araştırma yapabilecek. Rusya ise Çalık-Eni Ortaklığı’nın yürüttüğü Samsun-Ceyhan projesine kaynak temin edecek. Böylece söz konusu proje Türkiye-Rusya ve İtalya ortaklığı ile yürüyecek. Zirvede nükleer alanında da üç ayrı protokolle işbirliğinin adımları atıldı.
İmza töreninin yapıldığı salonda Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ile aynı şirkette yönetici olan Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın da bulunması dikkat çekti. Çalık, Rus bakan ve bürokratlarla bir süre sohbet etti.
Erdoğan, Putin ile görüşmelerinde iki ülke arasında stratejik işbirliğini koordine etmek üzere 2010’dan itibaren liderlerin eşbaşkanlığında her yıl görüşme kararı aldıklarını açıkladı.




SAMİMİ TABLO
Erdoğan ve Putin, Berlusconi’yi Başbakanlık Yeni Bina’nın girişinde imza töreni ve basın toplantısı öncesinde karşıladı. Üç ülkenin başbakanı birbirlerini öptükten sonra bir süre sohbet etti. Üç başbakanın çok neşeli olduğu ve sık sık gülümsedikleri görüldü.
Fotoğraf: AA

UZMAN GÖRÜŞÜ
Güney Akım anlaşması AB ve ABD’yi kızdırabilir
Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu üyesi Necdet Pamir, Milliyet’e yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin Güney Akım projesine girmesinin şu anki koşullarda pek mümkün olmadığını belirtti.
Nabucco ile Güney Akım projesinin birbirinin alternatifi olduğuna dikkat çeken Pamir, “Bu iki boru hattının ikisine de girmek pek doğru bir iş değil. Ama, Rusya karşısına alınmamak için girmiş olabilirler. Ancak, Amerikalılar ve Avrupalılar da böyle bir gelişmeye sessiz kalmayacaklardır” diye konuştu.

Bulgarlara mesaj veriliyor
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin Türkiye’de bulunmasının Samsun - Ceyhan ham petrol boru hattıyla ilgili olduğunu kaydeden Pamir, “Berlusconi’nin Güney Akım ile ilgili herhangi bir girişimi olduğuna inanmıyorum. Samsun - Ceyhan’ın yanı sıra Mavi Akım’ın İsrail’e kadar uzatılması gündemde. Bunu yapacak olan yine İtalyan şirketleridir” dedi.
Putin’in, nükleer santral ihalesi gibi almak istediklerinin yanı sıra, bir süre önce Rusya ile enerji projelerini dondurma kararı alan Bulgaristan’a mesaj verdiğini belirten Pamir, şöyle devam etti: “Burgaz - Dedeağaç ham petrol boru hattı ve nükleer santral gibi işler yapacaklardı. Ancak, yeni kurulan hükümet enerji projelerini dondurunca, onlara mesaj verme gereği hissettiler. ‘Samsun - Ceyhan’a giderim, aklını başına devşir’ şeklinde. Dolayısıyla burada iş bitti diye bir şey yok.”



Gümrükten enerjiye 20 mutabakat
Rusya ve Türkiye arasında çeşitli alanlarda işbirliğine ilişkin 20 belgeye imza kondu. İşte imzalanan işbirliği anlaşmaları ve mutabakata varılan konular:
- Putin ve iki ülke arasında ‘gaz ve petrol alanında işbirliği’ protokolleri imzalandı.
- Nabucco’nun alternatifi olarak görülen Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin önü açıldı. ‘Türkiye’nin Ekonomik Münhasır Sahasında Güney Akım Projesiyle İlgili Araştırmaların Yapılmasına İzin Veren Anlaşma’ imzalandı.
- İki ülke arasında ‘Nükleer Enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasına ilişkin işbirliği anlaşması’, ‘Nükleer Kazaların Erken Bildirimi ve Nükleer Tesisler Hakkında Bilgi Değişimi Anlaşması’, Nükleer Güç Mühendisliği alanında İşbirliği Protokolleri.
- Türkiye Gümrük Müsteşarlığı ile Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisi Arasında Gümrük İşlemlerine İlişkin Mutabakat Zaptı imzalandı. Buna göre iki yeni “yeşil koridor” oluşturulacak.
- Türkiye Sermaye Piyasası Kurulu ile Rusya Federal Finansal Piyasalar Otoritesi Arasında Bilgi Alışverişi Hakkında Mutabakat.
- Çalık Holding’in üstlendiği Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi’ne Rusya’nın kaynak desteği vermesi kararlaştırıldı.
- Türkiye’nin Rusya’dan Bakü Hattı üzerinden aldığı gaz anlaşmasının süresi uzatılacak.
- Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu 9. Dönem KEK Toplantısı Protokolü imzalandı.
- Türk Standartları Enstitüsü ile Rusya Federasyonu Federal Teknik Regülasyon ve Metroloji Servisi arasında işbirliği.
- TÜBİTAK ile Rusya Federal Uzay Ajansı arasında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı.
- Eğitim, bilim, kültür, gençlik ve spor alanlarında İşbirliği.
- Türkiye Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Federal Bitki Karantina ve Veterinerlik Servisi Arasında Su Ürünlerinin Gıda Güvenliği Konusunda İşbirliğine İlişkin Memorandum.
- TÜPRAŞ, TETAŞ, TPAO, AKSA ENERJİ A.Ş, Postolgun Dış Ticaret, Çalık Holding gibi şirketler Rus ortaklarıyla 8 belge imzaladı.





DİKKAT! Yorum yazmak için üye girişi gereklidir.
Ziyaretçi Ücretsiz Üyelik
Tablodan Kolay Erişim (Tablo Linkleri) -
Yorum Gönderme -
Profil Sayfası Oluşturma -
Olay Takip Sistemi -
Günlük E-Posta Alımı -
Sıralama (Başlık, Görsel, Yıllık, Aylık, Günlük, Türe Göre) -
Duyuru Bilgisi -
Günlük Yaz -
Kendi Tarihte Bugün Sayfanı Oluştur -
Geleceğe Mesaj Gönder -
Reklamsız İçerik
Giriş SEN DE KATIL
Arama
Tarihte Bugün 29 Mart

Tarihte Bugün Bugün Doğanlar Bugün Ölenler





















Sitenize Tarihte Bugün Ekleyin

Tarihte Bugün ® | www.tarihtebugun.org